ΑΕΚ και Ηρακλής παρατάχθηκαν σαν σήμερα στο γήπεδο του Βόλου, για να διεκδικήσουν την 3η θέση που οδηγούσε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Εκ πρώτης όψεως, τίποτα δεν φαίνεται περίεργο. Έλα όμως που το πρωτάθλημα είχε ολοκληρωθεί από τις... 27 Απριλίου! Τι συνέβη και πέρασαν δύο μήνες μέχρι να διεξαχθεί αυτός ο αγώνας; Και γιατί έμεινε στην ιστορία ως το μπαράζ της ντροπής;

Θα αναφερθούμε με λεπτομέρειες σε όλα τα «ντεσού», αλλά θα σταθούμε λίγο παραπάνω στον Ηρακλή, ο οποίος βγήκε και... κερατάς και δαρμένος από αυτήν την υπόθεση! Διότι όχι απλώς δεν τιμωρήθηκαν ο ΟΦΗ (είχε τερματίσει 2ος) και η ΑΕΚ, για τους οποίους υπήρχαν ξεκάθαρα στοιχεία για υποθέσεις ντόπινγκ και δωροδοκίας αντίστοιχα, αλλά στο τέλος όλο το... κράξιμο το έφαγε ο «Γηραιός», επειδή διακωμώδησε το μπαράζ στο οποίο υποχρεώθηκε να παίξει καταμεσής του καλοκαιριού. Τι θα κάνατε, όμως, εσείς στη θέση του αείμνηστου, Πέτρου Θεοδωρίδη, αν είχαν μεσολαβήσει όλα αυτά που θα εξιστορήσουμε παρακάτω;

Ας αρχίσουμε με την ΑΕΚ και την υπόθεση δωροδοκίας στις Σέρρες, λίγο πριν τελειώσει το πρωτάθλημα. Μιλάμε για «καραμπινάτη» περίπτωση, με επ' αυτοφώρω σύλληψη των παραγόντων της «Ενωσης». Υποτίθεται ότι η προβλεπόμενη ποινή ήταν ο υποβιβασμός, μόλις έξι χρόνια νωρίτερα άλλωστε είχε επιβληθεί στον Ηρακλή. Όμως, ο αθλητικός δικαστής αργούσε να ασχοληθεί με την υπόθεση, η οποία σιγά-σιγά ξεχάστηκε (ελέω και του Μουντιάλ) και εν τέλει επέβαλε στην ΑΕΚ ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών, αλλά... από το επόμενο πρωτάθλημα!

Όσο για τον ΟΦΗ, απειλείτο με αφαίρεση βαθμών επειδή ο Χιλιανός παίκτης του, Αλεχάνδρο Ίσις, είχε πιαστεί ντοπέ δύο φορές κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος (έτσι προέβλεπε ο τότε κανονισμός). Την πρώτη φορά ο Χιλιανός αθωώθηκε, επειδή είχε γίνει δεκτό ότι πήρε το σκεύασμα για φαρμακευτικούς λόγους, αλλά ύστερα από το δεύτερο κρούσμα όλοι ήταν πιο υποψιασμένοι. Τελικά, κατόπιν γνωμάτευσης του Μάνφρεντ Ντόνικε, επικεφαλής του ειδικού εργαστηρίου τοξικολογίας της Κολωνίας, ο Ίσις κρίθηκε και πάλι «καθαρός». Πολλά ακούστηκαν (ακόμα και για χρηματισμό του Ντόνικε), τίποτα δεν αποδείχθηκε κι έτσι η βαθμολογία δεν άλλαξε. Δεύτερος, πίσω από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό, παρέμεινε ο ΟΦΗ και ισόβαθμοι στην 3η θέση ο Ηρακλής και η ΑΕΚ, με ίδια αποτελέσματα στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Τις πρώτες μέρες μετά την απαλλαγή της (ουσιαστικά) από την υπόθεση δωροδοκίας, η ΑΕΚ προσπάθησε να βγει κι από πάνω, ζητώντας να μην ισχύσουν ως κριτήριο ισοβαθμίας τα αποτελέσματα στους αγώνες με τον Ηρακλή, αλλά η... καλύτερη επίθεση, όπου υπερτερούσε έναντι του «Γηραιού»! Ίσως κι αυτό το παράλογο αίτημα να ήταν μέρος του ψυχολογικού πολέμου που επικρατούσε εκείνες τις μέρες, αλλά τα νεύρα των ανθρώπων του Ηρακλή είχαν ήδη «σπάσει». Έτσι, όταν ορίστηκε το μπαράζ, αποφάσισαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις αποφάσεις για ΟΦΗ και ΑΕΚ, μέσα από αυτό το παιχνίδι.

Τι έκαναν, λοιπόν; Πήγαν κανονικά στον Βόλο, αλλά δήλωσαν στο φύλλο αγώνα μόνο δέκα παίκτες, από τους οποίους παρατάχθηκαν στο τερέν μόνο οι εννιά -κι αυτοί με καθυστέρηση αρκετών λεπτών. Γύρω στο 15' μπήκε στο ματς και ο δέκατος παίκτης του Ηρακλή, ο Ζήφκας, αλλά στο 26' συνεπλάκη με τον Πια και αποβλήθηκε, μαζί με τον μέσο της ΑΕΚ. Στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου αποβλήθηκε ο Καραΐσκος, με την έναρξη του δεύτερου (47') αποχώρησε δηλώνοντας τραυματισμένος ο Σαντεξής και στο 53' έπεσε στο έδαφος και ο Αδάμου. Ύστερα από επτά λεπτά αναμονής, ο γιατρός του αγώνα είπε στον διαιτητή Τριανταφύλλου ότι ο έμπειρος επιθετικός δεν μπορούσε να συνεχίσει και έτσι το ματς διεκόπη υπέρ της ΑΕΚ, μια και ο «Γηραιός» είχε μείνει με έξι παίκτες.

Ο Αδάμου ήταν και ο παίκτης ο οποίος έχασε τη μόνη σοβαρή ευκαιρία στα 53 λεπτά που παίχτηκε ποδόσφαιρο. Αλλά το πιο αστείο απ' όλα ήταν ότι η ΑΕΚ είχε στην ενδεκάδα της και τον Μάρτον Εστερχάζι, ο οποίος ενδιάμεσα είχε προλάβει να αγωνιστεί με την Εθνική Ουγγαρίας στο Μουντιάλ του Μεξικού!

ΠΗΓΗ: Sday.gr