Από τη στιγμή που η Εθνική μας ομάδα των Νέων αποκλείστηκε από το Μουντιάλ της Τουρκίας η διοργάνωση έπαψε να απασχολεί τον ελληνικό Τύπο - κι αυτό είναι άδικο για τη σπουδαιότητά της. Στην Τουρκία εξελίχτηκε ένα θεαματικότατο τουρνουά ερήμην μας - φυσικά και ερήμην των ελληνικών ομάδων που ανάθεμα κι αν εμπιστεύονται ακόμα και τους δικούς τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν ως σκάουτερ. Χθες η Πόρτο πλήρωσε στην Πεσκάρα 4 εκατ. ευρώ για τον νεαρό Κολομβιανό επιθετικό Κιντέρο: σημειώστε το όνομά του, γιατί θα τον πουλήσουν καμιά 30αριά εκατομμύρια σε τρία - τέσσερα χρόνια. Παίκτες - ευκαιρίες υπήρξαν πολλοί, μολονότι πλέον όσοι αγγίζουν τα 20 είναι γνωστοί.

Το τουρνουά το κέρδισε τελικά η Γαλλία και το έκανε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η ομάδα του Σανόγκο και του Πογκμπά ήταν έτσι κι αλλιώς το δεύτερο μεγαλύτερο φαβορί μετά την Ισπανία στο ξεκίνημα της διοργάνωσης. Στάθηκε τυχερή η Γαλλία, γιατί τερματίζοντας δεύτερη βρήκε μπροστά της βατούς αντιπάλους (Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Γκάνα), αλλά την τύχη της την έφτιαξε μόνη της, γιατί ήταν σοβαρή: ας μην ξεχνάμε ότι τα άλλα τρία μεγάλα φαβορί (δηλαδή η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κολομβία) αποκλείστηκαν από αντιπάλους στα χαρτιά κατώτερούς τους όπως η Ουρουγουάη, η Γκάνα και η Νότιος Κορέα, που δεν είχε επαγγελματίες παίκτες, αλλά μαθητές! Οι Γάλλοι ανέδειξαν και πρωταγωνιστές κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Ο στόπερ Ζουμά (της Σεντ Εντιέν), ο ήρωας του ημιτελικού φορ της Λιλ Ντινιέ, ο σκόρερ Ταοβίν της Μπαστιά και ο πασπαρτού Κονγκόμπια, που ανήκει καιρό τώρα στη Σεβίλλη έκαναν εντυπωσιακά πράγματα. Τελευταίος ήρωας, βέβαια, ο τερματοφύλακας Αλφόνς Αρεόλα: οι δικές του καθοριστικές επεμβάσεις κόντρα στην Ουρουγουάη και η τεράστια ψυχραιμία του στη διαδικασία των πέναλτι στον τελικό έδωσαν στους Γάλλους το τρόπαιο, αλλά τις εντυπώσεις τις κέρδισε η αντίπαλος «σελέστε»! Η απίστευτη αυτή ομάδα απέκλεισε στους «16» τη φιλόδοξη Νιγηρία ανατρέποντας το εις βάρος της 1-0 και στη συνέχεια τρέλανε τον κόσμο παίζοντας τρία σερί ματς 120 λεπτών, χωρίς να χάσει κανένα! Πέταξε εκτός τουρνουά την ανίκητη Ισπανία με γκολ στην παράταση του Αβενάτι, πανύψηλου φορ της Ρίβερ του Μοντεβιδέο, πίεσε την άμυνα του Ιράκ για 80 λεπτά και δικαιώθηκε ισοφαρίζοντας λίγο πριν από τη λήξη του 90λεπτου για να κερδίσει τελικά τους Ιρακινούς στα πέναλτι κι έφτασε στη διαδικασία των πέναλτι και στον τελικό κόντρα στους Γάλλους που τα χρειάστηκαν! Η εφτάψυχη Ουρουγουάη έχασε στην παράταση δυο ευκαιρίες για να νικήσει – ευκαιρίες που οι Γάλλοι δεν είχαν στα 120 λεπτά του ματς! Η Ουρουγουάη εμφανίστηκε με μια ομάδα με ελάχιστες φίρμες: από τους 22 της αποστολής, μόλις τέσσερις ανήκαν σε ομάδες της Ευρώπης (ο Λόπεζ στη Ρόμα, ο Ροντρίγκες στην Μπενφίκα, ο Μπεντακούρ στην PSV και ο Ρολάν στην Μπορντό) και οι τέσσερις αυτοί ήταν όλοι επιθετικοί! Παρ' όλα αυτά την τύχη της τη βάσισε όχι στις μονάδες της, αλλά στο οργανωμένο της παιγνίδι, που θύμιζε αρκετά αυτό της Ελλάδας!

Είμαι βέβαιος ότι ο Κώστας Τσάνας βλέποντας τον τελικό θα σκεφτόταν τι τεράστια ευκαιρία χάθηκε σε εκείνο το λάθος ματς με το Ουζμπεκιστάν...

ΠΗΓΗ: SportDay