Αρκετοί πρώην «κιτρινόμαυροι» αφού έφυγαν από την ΑΕΚ κατέληξαν στην Κύπρο! Κάποιοι έκαναν καλή πορεία στο νησί και έπαιξαν σε υψηλό επίπεδο και στο Τσάμπιονς Λίγκ. Άλλοι χάθηκαν σε μικρές κυπριακές ομάδες και άλλοι προσπαθούν να κάνουν όνομα μέσω της πορείας τους στο νησί και να κάνουν καριέρα. Το aek-live.gr έψαξε και βρήκε τους… πρώην και σας παρουσιάζει τι κάνουν αυτή την στιγμή στην μεγαλόνησο.
 
Τόνι Σαβέβσκι
 
Ο παλαίμαχος άσος της ΑΕΚ και πρώην αρχισκάουτερ της Ένωσης βρίσκεται από πέρσι τον Σεπτέμβρη στην Ομόνοια Λευκωσίας, στην 2η του θητεία στην Κυπριακή ομάδα, αφού ήταν πρώτος προπονητής των «πρασίνων» από το 2002 μέχρι το 2004. Μάλιστα τότε είχε κατακτήσει ένα πρωτάθλημα (2003) και την επόμενη χρονιά το είχε χάσει για 3 βαθμούς από τον ΑΠΟΕΛ και έφυγε ως… αποτυχημένος. Πλέον η Ομόνοια αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα και ο Σαβέβσκι καλείτε να βγάλει την ομάδα πιο δυνατή μέσα από τις περιπέτειες που περνά. Πέρσι όταν ανέλαβε την ομάδα αυτή βρισκόταν στα μισά του βαθμολογικού πίνακα, 20 πόντους πίσω από την Ανόρθωση, και κατάφερε σε κάποια φάση να την ξεπεράσει! Ο κόσμος τον λατρεύει και δείχνει να έχει την πλήρη στήριξη της διοίκησης για να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα!
 
Γρηγόρης Μάκος
 
Ο πιο νέος πρώην κιτρινόμαυρος που πήγε στην Κύπρο. Ο Μάκος προερχόμενος από μία κακή σεζόν με την Μόναχο 1860, επέλεξε την Ανόρθωση για να αναγεννήσει την καριέρα του. Ωστόσο η αρχή δεν ήταν και τόσο καλή για την ομάδα του. Αν και κατάφερε και επικράτησε της Γκέφλε εντός έδρας με 3-0 η Ανόρθωση πήγε στην Σουηδία και ηττήθηκε με 4-0 και αποκλείστηκε από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στην Κύπρο οι οπαδοί της «Κυρίας» κυνήγησαν τους ποδοσφαιριστές όταν ήρθαν στο αεροδρόμιο, και αυτοί φυγαδεύτηκαν από την… πίσω πόρτα. Ο προπονητής και ο πρόεδρος της ομάδας έχουν παραιτηθεί και τίποτα δεν μοιάζει ήρεμο! Αν είναι καλή η επιλογή του Μάκου θα φανεί στην πορεία.
 
Γκουστάβο Μαντούκα
 
Ο Μαντούκα αγωνίζεται στον ΑΠΟΕΛ από το 2010 και τα πάει πολύ καλά. Σε αντίθεση με την παρουσία του στην ΑΕΚ, ο Μαντούκα στον ΑΠΟΕΛ έχει καταφέρει να ξεπεράσει όλους τους τραυματισμούς του και να είναι βασικός και αναντικατάστατος στην Κυπριακή ομάδα. Έχει βοηθήσει τα μέγιστα την ομάδα του να κερδίσει δύο πρωταθλήματα και να κάνει την εντυπωσιακή πορεία στο Τσάμπιονς Λίνγκ. Πριν ένα μήνα περίπου ο Μαντούκα ανανέωσε την συνεργασία του με την Κυπριακή ομάδα.
 
Νικόλας Εγγλέζου
 
Ο νεαρός Κύπριος πέρσι αγωνίστηκε με την μορφή δανεισμού από την ΑΕΚ στην Νέα Σαλαμίνα. Έπαιξε σε πολλές θέσεις και έκλεψε τις εντυπώσεις. Φέτος επέλεξε (ως ελεύθερος) να συνεχίσει την καριέρα του σε μία άλλη ΑΕΚ, αυτή της Λάρνακας. Η ομάδα είναι τώρα στην προετοιμασία της και ο Εγγλέζου αναμένεται να πάρει χρόνο συμμετοχής στα φιλικά, αφού είναι ο μοναδικός αριστερός μπακ (σήμερα) της ομάδας.
 
Γιάννης Οκκάς
 
Ο Οκκάς αγωνίζεται φέτος στην Ανόρθωση, ως αρχηγός της. Φέτος η χρονιά είναι χάλια και τα σενάρια ότι ο 37χρονος επιθετικός θα αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα δίνουν και παίρνουν. Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες στο νησί, ο Οκκάς οδεύει προς τον νεοφώτιστο Ερμή Αραδίππου! Πάντως πρέπει να σημειώσουμε πως αρκετοί φίλοι της Ανόρθωσης ακόμα δεν έχουν συγχωρέσει τον Οκκά καθώς όταν επέστρεψε στην Κύπρο δεν το έκανε για την «Κυρία», όπως είχε υποσχεθεί. Το 2008 λοιπόν όταν ο Οκκάς αποφάσισε να επαναπατριστεί το έκανε για την Ομόνοια, που τότε μοίραζε παχυλά συμβόλαια δεξιά αριστερά, και μάλιστα είχε κάνει δηλώσεις πως η Ομόνοια ήταν η ομάδα της καρδιάς του! Σήμερα είναι στα δικαστήρια με την… ομάδα της καρδιάς του, ζητώντας περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ σαν αποζημίωση!
 
Γιώργος Αρέστη
 
Ακόμα ένα παιδί που βγήκε από τις ακαδημίες της ΑΕΚ. Ο Αρέστη έμεινε ελεύθερος προ ημερών από την ΑΕΚ και υπέγραψε στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου για τα επόμενα 3 χρόνια. Είχε δοκιμαστεί στους «βυσσινί» της Κύπρου για αρκετό διάστημα και έπεισε τον προπονητή της ομάδας, Σάσα Γιοβάνοβιτς, και του έδωσε συμβόλαιο. Η ομάδα του Παραλιμνίου έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια να αποκτά νεαρούς ελπιδοφόρους Κύπριους ποδοσφαιριστές και να τους δίνει ευκαιρίες, για να τους πουλάει ακριβά στην συνέχεια στις μεγάλες ομάδες του νησιού, κάτι το οποίο έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία.
 
Διονύσης Χιώτης
 
Ο πρώην τερματοφύλακας της Ένωσης αγωνίζεται στον ΑΠΟΕΛ από το 2008 με ιδιαίτερη επιτυχία. Ο 36χρονος σήμερα Χιώτης, ήταν βασικός τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ στις δύο του πετυχημένες πορείες στο Τσάμπιονς Λίνγκ. Ωστόσο από την περσινή περίοδο έχασε την θέση του βασικού στους «γαλαζοκίτρινους» της Λευκωσίας, μετά από τραγική εμφάνιση που έκανε κόντρα στην Νέφτσι Μπακού για τον 4ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λίνγκ, που έφερε την ομάδα εκτός Ευρώπης. Ο Χιώτης ανανέωσε και για την νέα χρονιά με τον ΑΠΟΕΛ.
 
Σίμος Κρασσάς
 
Ο Κύπριος πρώην μέσος της ΑΕΚ αγωνίζεται από πέρυσι στον Άρη Λεμεσού. Πέρυσι στην Β’ Εθνική είχε αρκετές συμμετοχές και ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας που πήρε το πρωτάθλημα. Φέτος ανανέωσε το συμβόλαιο του και αναμένεται να είναι και πάλι βασικό στέλεχος της ομάδας, στην προσπάθεια που θα κάνει για παραμονή στην κατηγορία. Ο Κρασσάς μετά την επιστροφή του στην Κύπρο αγωνίστηκε επίσης στην ΑΕΛ (ομάδα που τον αγόρασε η ΑΕΚ, και ακολούθως της τον πούλησε) και Αλκή.
 
Γιώργος Ττόφας
 
Ένας πολύ άτυχος ποδοσφαιριστής. Έφυγε από την ΑΕΚ το 2008, μετά από απόφαση του Δώνη, και πήγε στην Αναγέννηση Καρδίτσας για το μισό του πρωταθλήματος και στην Ανόρθωση για το άλλο μισό. Στην κυπριακή ομάδα τα πήγε περίφημα και η ομάδα τον αγόρασε από την ΑΕΚ. Έμεινε ένα χρόνο προτού φύγει για την QPR, δείχνοντας ότι θα κάνει μεγάλα πράγματα. Η χρονιά δεν κύλισε καλά και επέστρεψε στην Κύπρο και στην Αναγέννηση Δερύνειας, μία νεοφώτιστη ομάδα, με σκοπό να είναι ο ηγέτης της και να πάρει λεπτά συμμετοχής. Είχε ένα σοβαρό τραυματισμό στην προετοιμασία και έχασε όλη (!) την χρονιά. Από πέρσι επέστρεψε στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου (από την ομάδα που τον απέκτησε η ΑΕΚ) αλλά λόγω των πολλών τραυματισμών του δεν μπόρεσε να παίξει σε πολλά παιχνίδια. Φέτος ο 24χρονος μέσος ελπίζει να αναγεννηθεί αγωνιστικά.
 
Γιώργος Καβάζης
 
Ο Κύπριος επιθετικός, Γιώργος Καβάζης, ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τις ακαδημίες της ΑΕΚ. Την περσινή περίοδο αγωνιζόταν στην ΑΕΖ Ζακακίου (ομάδα Β” Εθνικής) και ήταν ο δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος με 13 γκολ. Μάλιστα σε ένα διάστημα εκτελούσε και χρέη προπονητή στην ομάδα, ενώ στο μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς ήταν βοηθός προπονητής.
Πηγή: aek-live.gr