Στην εκδήλωση της Nova έλεγε ότι είναι θέμα της Αστυνομίας. Οι πρόεδροι μπορεί να ανάβουν τους χούλιγκαν με τη συμπεριφορά τους, οι οπαδικές εφημερίδες μπορεί να τους φανατίζουν, αλλά υπεύθυνος είναι ο δράστης. Μόνο στην Ελλάδα έχουμε βρει το παραμύθι «μας προκαλέσανε» που μπορεί να είναι οι αστυνομικοί, οι οπαδοί των αντιπάλων ή ένας παίκτης της αντίπαλης ομάδας που έκανε σκληρό τάκλινγκ. Θα τύχει μία στις 20 η Αστυνομία να προκαλέσει αλλά στις υπόλοιπες ο οπαδός που θα πλακωθεί έχει πάει για να παίξει ξύλο. Τα ρόπαλα, το μαχαίρι και τα καπνογόνα που βρήκαν οι αστυνομικοί σε έλεγχο που έκαναν σε σύνδεσμο οπαδών στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν καβάτζα για να υπάρχουν μπας και κάποιος προκαλέσει. Η σύλληψη οπαδού που κουβαλάει όπλα πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά, αφού κάποιος που τα παίρνει στο γήπεδο δεν τα παίρνει για να τα κάνει βόλτα.
Στις ποδοσφαιροκουβέντες στο Οφενμπαχ άκουσα μια ιστορία για χουλιγκανισμό. Το 2009 η Γαλατασαράι έπαιξε εναντίον του Αμβούργου στην έδρα του δεύτερου. Το μισό γήπεδο είχε καταληφθεί από Τούρκους οπαδούς που στη διάρκεια του ματς έσπασαν κάποια καθίσματα κι έκαναν και άλλες ζημιές. Η Αστυνομία δεν επενέβη, αλλά κινηματογραφούσε την κερκίδα. Στις επόμενες μέρες 50 περίπου Τούρκοι είχαν αναγνωριστεί και κλήθηκαν στο τμήμα που τους ανακοινώθηκε ότι είχαν δύο επιλογές. Να πληρώσει ο καθένας 4 χιλιάρικα, που ήταν διαιρετά το ποσόν για να καλυφθούν οι ζημιές και η δίωξη να σταματήσει ή να δηλώσει αθώος και να πάει σε δίκη, που στη Γερμανία είναι μια ακριβή υπόθεση αν ο κατηγορούμενος βρεθεί ένοχος. Οι Τούρκοι χούλιγκαν στην πλειονότητά τους αποφάσισαν να πληρώσουν, κάτι που μπορεί να αποτελέσει τροφή για σκέψη και στην Ελλάδα.
Το «plea bargaining», που λένε οι Αμερικανοί, που εφαρμόστηκε στην περίπτωση των Τούρκων χούλιγκαν. Ο κατηγορούμενος δηλαδή να μπορεί να δηλώσει ένοχος αντιμετωπίζοντας μια ελαφρότερη ποινή από αυτή που θα έχει συν τα έξοδα του δικαστηρίου αν βρεθεί ένοχος. Το «plea bargaining» θα είναι και λύση για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Οι μόνοι που θα έχουν ζημιά είναι οι δικηγόροι που δεν θα μπορούν να χρεώσουν παραστάσεις, αφού οι υποθέσεις δεν θα φτάνουν στα δικαστήρια, κάτι όμως πρέπει να γίνει με το φρακάρισμα στα δικαστήρια.
Το να πληρώνει ο κατηγορούμενος για να ελαφρύνει τη θέση του ήταν αποτελεσματικό και στην περίπτωση του Βίκτορα Ρέστη. Από τη στιγμή που υπάρχει νόμος που να του επιτρέπει να ελαφρύνει τη θέση του και να αποφυλακιστεί, ο Ρέστης έδωσε παγκουί 5,8 εκατομμύρια και πιθανότατα θα βγει. Εκτός αν το αντικείμενο είναι να «μπούνε όλοι φυλακή». Μια φράση που όποτε λεγόταν αφορούσε μόνο τους πολιτικούς ή τον ιδιωτικό τομέα, αφού στο Δημόσιο όποιος μπαίνει καθαγιάζεται και δεν υπάρχει αμαρτία και ενοχή.
Για τη θεωρία ότι ο άνθρωπος αφού έχει τη θεία χάρη δεν μπορεί να αμαρτήσει, διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. To «Batavias Graveyard», που αναφέρεται σε ένα πλοίο της Ολλανδικής Εταιρείας της Απω Ανατολής που ξώκυλε στις αχαρτογράφητες κοραλιογεννείς περιοχές της Αυστραλίας. Οι ναυαγοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες που στη μία αρχηγός ήταν ένας αναβαπτιστής μενονίτης, πρώην φαρμακοποιός που με τα πρωτοπαλίκαρά του σκότωσε πρώτα όποιον του φαινόταν επικίνδυνος κι αργότερα απλά για να σπάει τη μονοτονία. Χωρίς ενοχές αφού πίστευε ότι ο χριστιανός αφού έχει λάβει με τη βάπτιση τη θεία χάρη δεν μπορεί να αμαρτήσει.
Ενδιαφέρον βιβλίο που μεταξύ άλλων αναφερόταν και στον κανονισμό των υπαλλήλων της πανίσχυρης Ολλανδικής Εταιρείας της Απω Ανατολής να φοράνε μαύρη τσόχα σε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς με υγρασία. Το ίδιο με τον Βρετανό πρωταγωνιστή του «Η ερωμένη του Γάλλου υπολοχαγού» που ντάλα ζέστη μαζεύει στην Κορνουάλη απολιθώματα φορώντας χοντρό τουίντ σακάκι γιατί «Ετσι ντύνεται ο άγγλος τζέντλεμαν όταν μαζεύει απολιθώματα». Χωρίς λοιπόν να πάω στην υπερβολή μήπως θα ήταν δυνατόν ο Δένδιας να ακολουθήσει τη συμβουλή του Νίκου από το Οφενμπαχ και να ράψει τις τσέπες όλων των παντελονιών των αστυνομικών ώστε να μη βάζουν τα χέρια μέσα; Αλλά και να τους τις ράψει οι Ελληνες αστυφύλακες δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ειδικά όταν στέκονται και μιλάνε έξω από Τμήμα παίρνουν πιο cool πόζες και από συγκρότημα Doo-wop σε γωνία του Μπρούκλιν, του '50.
Πηγή: SportDay