Κατ΄αρχήν η απάντηση που θα δώσουν εννέα στους δέκα Ολυμπιακούς είναι η ίδια: και ανασταλτικό χαφ και δημιουργικό χαφ θέλει η ομάδα!

• Να το προχωρήσουμε, όμως, λίγο παραπέρα για την οικονομία της «συζήτησης». Π.χ. μπορεί η επόμενη ερώτηση να είναι, τα πιο πολλά χρήματα, άρα το βάρος, να πέσει στον ανασταλτικό ή το δημιουργικό μέσο;

• Αν θέλουμε να βάλουμε λίγο τα πράγματα κάτω…

• Ανασταλτικά ο Ολυμπιακός έχει στο κέντρο τον Φέϊσα, ενώ ο Μίτσελ υπολογίζει γι΄ αυτή τη θέση και το Μασάντο, σε ένα ρόλο κάτι σαν Πίρλο, δηλαδή σαν πλέϊ μέϊκερ από πίσω. Εναλλακτικά μπορεί να παίξει κι ο Μανιάτης, όπως χρησιμοποιήθηκε κάποιες φορές, όχι πολλές, πέρσι.

• Ο Φέϊσα νομίζω πως γενικά έχει αδικηθεί στις κριτικές, γιατί κάνει καλή προετοιμασία-όμως επειδή υπάρχει η γενική άποψη ότι πρέπει να αποκτηθεί κόφτης, τα ακούει αυτός, ενώ μάλλον είναι ο καλύτερος χαφ! Βοηθάει πολύ σε πολλούς χώρους, με τη διαφορά ότι εξακολουθεί να κάνει λάθη, τα οποία σε αυτή τη θέση στοιχίζουν-κι έτσι ουδείς μπορεί να ψέξει την άποψη περί απόκτησης κόφτη.

• Ορισμένες τοποθετήσεις του Σέρβου είναι λάθος (κολλάει μερικές φορές στους στόπερ), σε κάποιες φάσεις πρέπει να μπαίνει πιο δυνατά και γενικά να έχει διάρκεια στην «επιθετική άμυνα», που άλλοτε παίζει έξοχα κι άλλοτε μέτρια, ώστε μετά να μην τρέχει να διορθώσει τα κενά και δεν κάνει όσο συχνά φάουλ πρέπει να κάνει ο κόφτης-π.χ. στη φάση του δεύτερου γκολ της Λίβερπουλ. Ο Φέϊσα είναι μπαλαδόρος αμυντικός μέσος, αλλά πρέπει να μάθει καλύτερα να κάνει το λεγόμενο επαγγελματικό φάουλ.

• Δημιουργικά ο Ολυμπιακός έχει τρεις Αργεντίνους: τον 37χρονο πια Ιμπαγάσα, που ήδη μετά το δεύτερο φιλικό είχε μυϊκό τραυματισμό, τον Ντε Βινσέντι, που δεν τραβάει στην προετοιμασία και τον Τσόρι Ντομίνγκες, που είναι καλός κι έμπειρος παίκτης, αλλά πρωτίστως μεσοκυνηγός (όπως ο Φουστέρ, αλλά με καλύτερη τεχνική, κοντρόλ και μεταβίβαση) και δευτερευόντως πλέϊ μέϊκερ.

• Αυτή την στιγμή ο Τσόρι είναι σαφώς η πρώτη επιλογή. Για να είμαι ειλικρινής, επειδή αρνούμαι να πιστέψω ότι ο Ντε Βινσέντι είναι ο κακός παίκτης που βλέπουμε, θα ήθελα να τον δω σε ένα από τα δύο επόμενα φιλικά, στη βασική ενδεκάδα, σε ρόλο πίσω από το σέντερ φορ, όπως έπαιζε στον ΠΑΣ την περασμένη σεζόν και διέπρεψε.

• Γενικότερα, αυτή την στιγμή, ο Ολυμπιακός για τη μεσαία γραμμή έχει Φέϊσα, Μασάντο, Μανιάτη, Τσόρι και Σάμαρη, Ιμπαγάσα και Ντε Βινσέντι. Άρα, έχει τους περσινούς μέσους, πλην Μοντέστο, Γκρέκο και συν Τσόρι, Σάμαρη, Ντε Βινσέντι.

• Με αυτό το υλικό στα χαφ, και μέχρι να γίνει προσθήκη (η, προσθήκες) έχω την αίσθηση ότι ίσως χρειάζεται δεύτερη σκέψη από πλευράς προπονητή, για το «Φέϊσα η, Μασάντο», δηλαδή ότι ένας εκ των δύο πρέπει να παίζει, δηλαδή ο Σέρβος, τον οποίο ξεκάθαρα προτιμάει σε ρόλο αμυντικού μέσου, λογικά νομίζω. Ο Πορτογάλος προσθέτει ενέργεια στο παιχνίδι του Ολυμπιακού και ίσως μπορεί να βγάλει καλές συνεργασίες με τους καινούργιους μπαλαδόρους μπροστινούς της ομάδας. Άρα, ίσως η δεύτερη σκέψη μπορεί να είναι «και Φέϊσα και Μασάντο».

• Ο Μανιάτης θεωρείται αναντικατάστατος στα πλάνα του Μίτσελ, πάντοτε σε ρόλο εσωτερικού χαφ, πότε δεξιά και πότε αριστερά. Πολλοί λέμε γιατί δεν τον βάζει δεξί μπακ, αφού ο Παπάζογλου είναι πιο πολύ στόπερ, αλλά όσο ο Σάμαρης παίζει όπως στα δύο τελευταία παιχνίδια, δεν υπάρχει άλλος εσωτερικός χαφ πλην του Μανιάτη να παίζει μπρος-πίσω, έστω σε μέτρια επίπεδα, όπως είναι η φόρμα του Έλληνα διεθνή εδώ και αρκετό καιρό. Και θα είναι τέτοια, όσο δεν βρίσκει ισορροπία στο αμυντικό και στο επιθετικό κομμάτι του ρόλου του…

Πηγή: Sportfm.gr