Ωστόσο, αυτό το φιλικό ξεμούδιασμα έχει τη δική του σημασία, δεδομένου πως ομάδες όπως η Νέα Ιωνία θα βρει κατά κόρον η ΑΕΚ μπροστά της την προσεχή περίοδο. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και η δουλειά που διεξάγεται όλο το προηγούμενο διάστημα, αρχίζουν να ξεδιαλύνουν πολλά για την Ενωση της ερχόμενης περιόδου.

Αυτό που κατέστη ξεκάθαρο σε όλους είναι πως η δύναμη πυρός της ΑΕΚ έγκειται στη μεσαία γραμμή. Η παρουσία παικτών υψηλού επιπέδου όπως είναι οι Κορδέρο, Γεωργέας (καίτοι δεν πολυχρησιμοποιήθηκε στον άξονα, αν και υπολογίζεται βασικά για εκεί), Ρόβας και Ανάκογλου κάνουν τη διαφορά. Φτάνει η ποιότητα του Ανάκογλου, επί παραδείγματι, για να πετύχει δύο γκολ κόντρα σε μια ομάδα του μεγέθους της Νέας Ιωνίας.

Σημαντική διαπίστωση αποτελεί επίσης πως όλα οδηγούν σε σχήμα με τρεις στη μεσαία γραμμή. Διότι μόνο κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορεί η ΑΕΚ να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τους παίκτες που ανήκουν στο δυναμικό της. Σε σχήμα που θα περιλαμβάνει έναν κόφτη (Ρόβας ή Γεωργέας) και θα έχει δύο δημιουργικούς χαφ που θα δίνουν παράλληλα και ισορροπία στην ομάδα, όπως είναι οι Κορδέρο και Ανάκογλου.

Σε κάθε άλλο σχηματισμό της μεσαίας γραμμής (με δύο αμυντικούς χαφ ή με τέσσερις παίκτες στην ευθεία), αυτή η δύναμη αφαιρείται από την ΑΕΚ. Ακόμα και αν επέλεγε τον ρόμβο στη μεσαία γραμμή (σχήμα με το οποίο ολοκληρώθηκε η περυσινή σεζόν και το εφάρμοσε ο Δέλλας στα δύο ματς που κάθισε στον "κιτρινόμαυρο" πάγκο), τότε θα σκόνταφτε στην έλλειψη δεύτερου φορ. Αν και έτσι και αλλιώς ο προπονητής της Ενωσης δεν δείχνει στο ξεκίνημα πρόθεση να δουλέψει με δύο φουνταριστούς. Προτιμά το 4-3-3 ή το 4-2-3-1. Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να έχει εκτός 11άδας έναν εκ των Κορδέρο ή Ανάκογλου και αυτό δεν θα κάνει καλό στην ΑΕΚ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο ρόλος του Ανάκογλου. Ο Δέλλας δεν τον προτιμά ως επιτελικό χαφ, αλλά θέλει να του δώσει περισσότερο χώρο και χρόνο για να οργανώσει το παιχνίδι της ομάδας. Ετσι ο Ανάκογλου τοποθετείται δίπλα ή μπροστά από τον κόφτη της ομάδας, ώστε να παίρνει την πρώτη πάσα και να ξεκινά από εκεί την ανάπτυξη των "κιτρινόμαυρων". Ο Δέλλας θεωρεί πως σε αυτή τη θέση -αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "οκτάρι"- ο 22χρονος μέσος μπορεί να κάνει τη διαφορά και να δικαιολογήσει τις (υψηλές) προσδοκίες που υπάρχουν από αυτόν.

ΨΑΧΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Είναι γεγονός πως η άμυνα της ΑΕΚ πιέστηκε από καθόλου έως ελάχιστα στο φιλικό με τη Νέα Ιωνία. Ωστόσο, ο Δέλλας ξέρει καλά πως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Γι' αυτό και επιζητά ακόμα την απόκτηση ενός έμπειρου κεντρικού αμυντικού. Εκ των υπαρχόντων, ο Σταθάκης ξεχωρίζει με την παρουσία του. Ηρεμος, αποφασιστικός, δείχνει καλά στοιχεία. Αξιοσημείωτο πως ο Δέλλας δεν τον χρησιμοποιεί ως δίδυμο με τον Τσούπρο (τον έτερο με σχετικές παραστάσεις από την περσινή σεζόν) αλλά με κάποιον εκ των Ντούμπερετ ή Τζανετόπουλου. Στα άκρα, ο Γεωργέας φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε κατ' εξαίρεση ως μπακ, καθώς η επιλογή του Δέλλα είναι να τον χρησιμοποιεί κατά κόρον στη μεσαία γραμμή για να εκμεταλλευθεί την πείρα του. Οσο για τον «άσο», οι Βούρας και Καραγκιολίδης δείχνουν πως έχουν τις ίδιες πιθανότητες για να πάρουν φανέλα βασικού στο ξεκίνημα.

ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΡΑ

Μπορεί να έλειπε ο Ράμα και να απουσίαζε μια λύση που έχει κερδίσει μέχρι τώρα τις εντυπώσεις στην προετοιμασία, αλλά γίνεται σαφές πως οι «κιτρινόμαυροι» χρήζουν ενίσχυσης στα άκρα. Βλέπετε, πέραν των Ράμα και Μούργκα δεν υπάρχει κανείς άλλος που να μπορεί να παίξει στις θέσεις. Και από τη στιγμή που ο Δέλλας θα παίξει με άκρα (είτε στο 4-3-3 είτε στο 4-2-3-1 απαιτούνται δύο εξτρέμ) είναι αναγκαία η ενίσχυση με παίκτες που θα μπορούν να καλύψουν τις πτέρυγες της Ενωσης την ερχόμενη περίοδο.

ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΤΟΝ ΜΠΡΕΣΕΒΙΤΣ

Μπορεί ο Ιβάν Μπρέσεβιτς να μη σκόραρε στο πρώτο φιλικό της ΑΕΚ, αλλά στο τεχνικό τιμ υπήρχε ικανοποίηση για την παρουσία του. Ο Σλοβένος επιθετικός κινείται πολύ μέσα στο γήπεδο, ανοίγει διαδρόμους για τους συμπαίκτες του και δείχνει σημαντική ικανότητα στην υποδοχή της μπάλας και το «σπάσιμο» σε κάποιον συμπαίκτη του. Μόνο που αυτό προϋποθέτει καλή λειτουργία της ομάδας, ώστε να βρεθούν αυτοματισμοί και να μπορέσουν να αναπτύσσονται σωστά και να πηγαίνει η μπάλα με τέτοιον τρόπο στον Μπρέσεβιτς, ώστε να φτάνει σε θέση βολής και να βρίσκει διχτυα.

Πηγή: Goal