Μετά από 180 λεπτά, συνειδητοποίησε κι ο τελευταίος ότι στον ΠΑΟΚ έκατσε το λουκουμάκι στην κλήρωση, αλλά ΔΕΝ… Μια ομάδα, που ο ΠΑΟΚ την είχε 100%, αλλά ΔΕΝ…
Μια ομάδα με παίκτες ακριβούς, αλλά καθόλου ομάδα. Ακόμα και μέσα στο Χάρκοβο, το αφεντικό στο γήπεδο ήταν ο ΠΑΟΚ, προσπαθώ να θυμηθώ κάποια φορά που η Μέταλιστ έφυγε στην επίθεση αλλάζοντας 4-5 φορές τη μπάλα…
Είναι κρίμα που ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε αγωνιστικά το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ απ΄ ότι φάνηκε τα πλέι οφ και η μέσω αυτών εξασφάλιση της συμμετοχής στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ήταν ένας ρεαλιστικός στόχος. Από τα τέσσερα ημίχρονα, ο ΠΑΟΚ ήταν ξεκάθαρα η καλύτερη ομάδα στα τρία…
Τι θα είχε συμβεί ΑΝ ο ΠΑΟΚ που είδαμε στο Χάρκοβο, όπου πήγε με το χάντικαπ του 0-2, ήταν μια πιο έτοιμη ομάδα αυτή την εποχή; Με τον Στοχ για παράδειγμα στο γήπεδο αντί του Γεωργιάδη κι όχι στην Κωνσταντινούπολη να μαζεύει τα πράγματά του; Με τον «Χ» Νέσιντ πιο έτοιμο (ή έστω έναν σέντερ φορ) να μπορεί να παίξει περισσότερα από 10 λεπτά;
Τι θα είχε συμβεί εν ολίγοις, ΑΝ ο ΠΑΟΚ είχε ξεκινήσει να φτιάχνει την ομάδα του έστω κι δυο βδομάδες νωρίτερα απ΄ ότι την ξεκίνησε;
Τι θα είχε συμβεί άραγε, αν πέρσι τέτοια εποχή δεν άφηναν την Τούμπα να γίνει ξέφραγο αμπέλι (όταν ΌΛΟΙ ήξεραν τι μπορεί να γίνει) κι έπαιζε ο ΠΑΟΚ με κόσμο στο πρώτο ματς με τη Μέταλιστ (στο οποίο οι Ουκρανοί πέρασαν το κέντρο 4-5 φορές, πέτυχαν δυο γκολ κι είχαν ένα δοκάρι);
Με τα ΑΝ δεν αλλάζει ο κόσμος, τον κόσμο μπορεί να τον αλλάξει, όμως, η ίδια η ομάδα. Μια ομάδα, που και στο Χάρκοβο, μας έδειξε ότι είναι καλή και μπορεί να είναι καλύτερη, έστω κι αν κι εκεί, πήγε κι έπαιξε με 8 παίκτες στην ενδεκάδα, που ήταν και πέρσι στον ΠΑΟΚ, αλλά τότε δεν είχαν ποιότητα. Τώρα που θυμήθηκα τους περσινούς παίκτες, που δεν είχαν ποιότητα… Μα τι ξοφλημένος και λαθέρ αυτός ο Λάζαρ, ε; Πω, πω, πω…
Ο ΠΑΟΚ μου άρεσε στο Χάρκοβο. Όχι γιατί έπαιξε φοβερό ποδόσφαιρο, που δεν έπαιξε. Όχι γιατί έκανε πολλές φάσεις, που δεν έκανε. Μου άρεσε, γιατί αλλάζει χαρακτήρα και μου δείχνει ότι γίνεται μια ομάδα, που δεν κομπλάρει. «Ποιος είσαι ρε φίλε που θα με κερδίσεις;». Αυτή η νοοτροπία που αναπτύσσεται στον ΠΑΟΚ, είναι αυτό, που μου αρέσει…
Και στα δύο παιχνίδια και ειδικά στο δεύτερο, ο ΠΑΟΚ ήταν πιο ομάδα από τη Μέταλιστ. Ο ΠΑΟΚ του φρέσκου προπονητή και η Μέταλιστ, που έχει τον ίδιο προπονητή καμιά δεκαετία.
Είχα γράψει και παλιότερα ότι το κυρίαρχο στοιχείο, μετά τα χρήματα του Σαββίδη, που σε κάνει να αισιοδοξεις για τον νέο ΠΑΟΚ, είναι ο προπονητής του. Μετά από δύο παιχνίδια, βλέπεις κιόλας την επιρροή του στην ομάδα.
Μια ομάδα συμπαγής, με τις γραμμές της κοντά, που πιέζει σωστά και συντεταγμένα ψηλά, μπλοκάροντας τον αντίπαλο, που παρά τις εγγενείς αδυναμίες της, προσπαθεί να παίξει ορθολογικό ποδόσφαιρο.
Μια ομάδα, που έμεινε όρθια ακόμη κι όταν δέχτηκε το 1-0 στο 72’, συνέχισε να παίζει το παιχνίδι της κι αν (τα ΑΝ, που λέγαμε) έκανε το 1-2 στο 89΄ ο Νέσιντ, ίσως μιλούσαμε διαφορετικά. Μια ομάδα, που δεν μασάει στο όνομα του αντιπάλου της και μπαίνει μέσα στο γήπεδο, για να τον τσακίσει.
Αυτά μ΄ αρέσουν στον ΠΑΟΚ, όχι ακόμη το ίδιο το παιχνίδι του. Αυτή η νοοτροπία που πάει να χτίσει. Κι αυτό ειναι σαφέστατα δουλειά του Στέφενς.
Είχα γράψει σ΄ ένα προηγούμενο σχόλιο, πως είναι ευτυχής συγκυρία που βρέθηκε αυτός στον πάγκο του ΠΑΟΚ αυτή την εποχή (γιατί νομίζω πως με οποιονδήποτε άλλο, θα υπήρχαν σοβαρές αναταράξεις, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στον σχεδιασμό της ομάδας, αλλά και της γενικότερης θολούρας στο αγωνιστικό τμήμα, που ήρθε να μειώσει η παρουσία του Κωνσταντινίδη) και το ΚΛΕΙΔΙ είναι να καταφέρει να κρατήσει ο ΠΑΟΚ ζωντανή τη φλόγα του για δουλειά και το κίνητρο, και να μην του επιτρέψει να ξενερώσει. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να δούμε τον ΠΑΟΚ που όλοι περιμένουν.
Αυτός ο άνθρωπος, χωρίς να παρέμβει στο ρόστερ και αποδεχόμενος μεταγραφές, οι μισές εκ των οποίων είναι για τον πάγκο, έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής και σου δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξείς ότι κάτι καλύτερο θα φτιάξει.
Για να είμαι ειλικρινής, για τον Στέφενς έχω ακούσει και άσχημα πράγματα, από ανθρώπους του ποδοσφαίρου στη Γερμανία. Μέχρι τώρα, όμως, αυτό που βλέπουμε είναι πως στο μέτρο του δυνατού, έχει αρχίσει να μεταμορφώνει μια ομάδα προς το καλύτερο.
Η προσθήκη του Στοχ (που ο ΠΑΟΚ την παλεύει τουλάχιστο μια βδομάδα) είναι εξαιρετική και χαίρομαι που ο ΠΑΟΚ πάει σε τέτοιες επιλογές. Παικτών μικρών σε ηλικία με προοπτικές, με παραστάσεις σε υψηλότερο επίπεδο, με μεγάλα κίνητρα, με πνευμόνια και φυσικά με τη δυνατότητα να κερδίσεις και αγωνιστικά και οικονομικά απ΄ αυτούς.
Αρκετά με κάτι υποψήφιους παλαίμαχους τύπου Πίτι και Πίντο, με τους οποίους ο ΠΑΟΚ έχασε το χρόνο του, όταν έπρεπε να δουλεύει σοβαρά κι έφτασε στο σημείο να τρέχει και να μη φτάνει στο τέλος.
Ο Σλοβάκος θα δώσει μεγάλη δύναμη στον ΠΑΟΚ, εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά. Από κει και πέρα, νομίζω πως από τον ΠΑΟΚ εξακολουθεί να λείπει ένα μεγάλος σε αξία κεντρικός αμυντικός (από τον οποίο θα ξεκινά το παιχνίδι της ομάδας και θα αποτελεί την πρώτη κολώνα στήριξης), διότι αυτοί που υπάρχουν δεν είναι εμπιστοσύνης, κι εφόσον καταλήξουν όλοι τους στο συμπέρασμα ότι ο Σκόνδρας δεν είναι για τον σημερινό και τον αυριανό ΠΑΟΚ, κι έναν δεξιό μπακ.

Υ.Γ. Υπάρχει ανοιχτό το θέμα της ενδεχόμενης τιμωρίας της Μέταλιστ. Δεν έχω άποψη, διότι δεν γνωρίζω. Ας περιμένουμε την Τρίτη να μάθουμε την απόφαση της ΟΥΕΦΑ. Αμφιβάλω αν ακόμα και μέσα στον ΠΑΟΚ, γνωρίζουν την ουσία της υπόθεσης ακόμη κι αυτοί που μιλούν γι΄ αυτήν. Ένας άνθρωπος πρέπει να ξέρει, αλλά αυτός δεν μιλά. Θα δούμε την Τρίτη. Αν και επί της ουσίας δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν και πολλά πράγματα.

Πηγή: paok24.com