Κρατώντας τα θετικά στοιχεία από την δουλειά του προκατόχου του (στην κυκλοφορία της μπάλας) ο νέος τεχνικός της ομάδας του Δικέφαλου έδειξε στοιχεία ομάδας ευρωπαϊκού επιπέδου-με pressing,πίεση στις ζώνες άμυνας του αντιπάλου, συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Αυτό που έχει σημασία ίσως αυτή τη στιγμή είναι γίνουν διακριτές οι διαφορές, οι λεπτομέρειες αυτές που είναι όμως τόσο σημαντικές σε αυτό το επίπεδο, που έκριναν και τον αποκλεισμό από την επόμενη φάση…

Αβίαστα λάθη στις ζώνες επίθεσης

Ο Π.Α.Ο.Κ κατάφερε, να κυκλοφορήσει και να κυριαρχήσει στο κέντρο του γηπέδου, φτάνοντας αρκετές φορές με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή δημιουργώντας ικανοποιητικό αριθμό επικίνδυνων επιθέσεων (είναι αυτές που δημιουργούν προϋποθέσεις για γκολ, αλλά όχι απαραίτητα ευκαιρίες-στοιχείο που καταγράφεται χωριστά στις μετρήσεις). Ακόμα και στο δεύτερο παιχνίδι της Ουκρανία. Με ισορροπία μάλιστα τόσο στα δύο άκρα, όσο και στον άξονα.

Οι επικίνδυνες επιθέσεις του ΠΑΟΚ

Ήταν νικητής επίσης-έστω οριακά στις μονομαχίες-κύριο στοιχείο αφού αποτελούν ένα ποσοστό του 40% των αγωνιστικών ενεργειών ενός αγώνα και δίνουν τάση νίκης.

Ήταν όμως, σε ότι αφορά την επιθετική λειτουργία, τα αβίαστα λάθη που σημειώθηκαν στις ζώνες επίθεσης που δεν του έδωσαν το προβάδισμα στο σκορ, όπως και την ψυχολογική ώθηση ώστε να είναι αυτός ο οδηγός και να μην »τρέχει», άσκοπα στην ουσία πίσω από τους αντιπάλους του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο δεύτερο παιχνίδι κάποια από αυτά σημειώθηκαν από στατικές φάσεις-εκτέλεση κόρνερ ή και πλαγίων-ενώ στο πρώτο παιχνίδι στέρησαν το εύκολο γκολ σε δύο περιπτώσεις.

Ατομικά και υποομαδικά τακτικά λάθη

Στην αμυντική λειτουργία ήταν κάποια ατομικά-ή υποομαδικά τακτικά λάθη που στοίχισαν, κινήσεις ανεπίτρεπτες για ομάδες που διεκδικούν υψηλούς στόχους. Το πρώτο γκολ, στη Θεσσαλονίκη, προέρχεται από αβίαστο λάθος μέσα στην περιοχή, όταν η μπάλα απομακρύνεται από το τέρμα, με τους αντιπάλους να βρίσκονται σε απόσταση, σε εκτέλεση κόρνερ.

Το δεύτερο γκολ ξεκινά από έλλειψη πίεσης στον κάτοχο της μπάλας, στα όρια της πρώτης με την δεύτερη ζώνη επίθεσης που δίνει το δικαίωμα στους Ουκρανούς να βγουν με μία μεταβίβαση στην πλάτη της άμυνας. Έλλειψη κάλυψης από τους τελευταίους αμυντικούς-με τον τερματοφύλακα να μην βρίσκεται στη σωστή θέση σε σχέση με το χώρο που κινείται η υπόλοιπη ομάδα (στην άμυνα ζώνης με προσανατολισμό στη μπάλα-τρόπος που ζητά και εφαρμόζει ο προπονητής του, ο τερματοφύλακας αποτελεί τον τελευταίο παίκτη λειτουργώντας ουσιαστικά σαν λίμπερο. Βρισκόμενος σε άμεση αντιστοιχία σε χώρους και χρόνους με τους συμπαίκτες του και τη θέση της μπάλας.)

Ενώ μέχρι τέλους στη φάση συνεχίζονται τα λάθη έως να δεχτεί το γκολ από δύσκολη θέση με τον αντίπαλο να επιχειρεί ανενόχλητος το σουτ-και από τους αμυντικούς.

Τέλος, το γκολ στην Ουκρανία είναι άλλο ένα δείγμα της φιλοσοφίας και νοοτροπίας που πολύ σωστά θέλει να περάσει η τεχνική ηγεσία, αλλά κάποιες φορές από λάθη, ίσως από κούραση δεν εφαρμόζεται στην πράξη-με αποτέλεσμα γκολ που στοιχίζουν: δεν εφαρμόζεται η ζώνη άμυνας, οι αμυντικοί και ο τερματοφύλακας δεν »διαβάζουν σωστά τη φάση», ο αντίπαλος εκτελεί ανενόχλητος από τον άξονα.

Συμπέρασμα

Αν ο Π.Α.Ο.Κ σε ατομικά και υποομαδικά εφάρμοζε τα αυτονόητα, τα τόσο απλά (για αυτό και δύσκολα ίσως του ποδοσφαίρου θα είχε πετύχει μία πρόκριση-άνοδο του επιπέδου του. Οι προδιαγραφές υπάρχουν, όπως και τα πολλά θετικά στοιχεία. Τι λείπει; -Η απόλυτη συγκέντρωση στο στόχο και στην εφαρμογή των οδηγιών του τεχνικού. -Προσθήκες (ελάχιστες),ίσως και αλλαγές προσώπων, που θα ανεβάσουν το επίπεδο σε καίριες θέσεις. -Υπομονή στο πλάνο και πίστη στις δυνατότητες της ομάδας-ειδικά στον άξονα των γραμμών. Αυτός ο Π.Α.Ο.Κ, στο ελληνικό πρωτάθλημα, μετά από χρόνια ίσως μπορεί να ονειρεύεται κάτι παραπάνω από ότι κατάφερε έως σήμερα….

ΠΗΓΗ: overlap.gr