Υπάρχει βέβαια και η χειμερινή περίοδος, αλλά δεν είναι για πολλά πολλά κι όσο για τους ελεύθερους του Σεπτεμβρίου, συνήθως είναι κάτι γεροντοπαλίκαρα του ποδοσφαίρου και κάτι απόμαχοι της ζωής που έχουν να κλοτσήσουν το τόπι από τότε που στη μόδα ήταν το λαχούρι...

 

Το τελευταίο 15νθήμερο του Αυγούστου έχει όλο το γούστο και ειδικά η τελευταία εβδομάδα, εκεί όπου γίνονται τα νταραβέρια της τελευταίας στιγμής, που εμπεριέχουν ρίσκο, που μπορεί να σου κάτσουν ευκαιριάρες ή να φορτωθείς καλοκαιριάτικα ένα «παλτό» ολκής που δεν θα ξέρεις μετά πώς να το ξαποστείλεις. Διότι στο τέλος Αυγούστου υπάρχουν αυτοί που ξαφνικά ανακαλύπτουν ή θυμούνται ότι κάτι σημαντικό τους λείπει και τρέχουν να ψωνίσουν. Μπορεί να προκύψει κανένας σοβαρός τραυματισμός ή να σου έρθει μια εξαιρετική πρόταση για έναν παίκτη σου την οποία δεν μπορείς να αρνηθείς, μόνο που μετά θα πρέπει να αντικαταστήσεις αυτόν που έφυγε. Και η ποδοσφαιρική πιάτσα, που είναι μεγάλη κουτσομπόλα και Κατίνα, ξέρει ποιος έχει διαθέσιμα λεφτά και κοστολογεί ανάλογα τους υποψήφιους στόχους της τελευταίας στιγμής.

 

Οι ελληνικές ομάδες ανήκουν σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες: υπάρχουν παίκτες για τους οποίους έγινε, τρέχει ή είναι στα σκαριά μια πολύ καλή πρόταση -τέτοιοι είναι ο Μαυρίας, ο Χολέμπας, ο Φέισα. Αν ολοκληρωθεί κάποια ή όλες αυτές, οι ομάδες τους θα έχουν και το χρήμα αλλά και τα κενά που θα πρέπει να καλυφθούν. Υπάρχει ο ΠΑΟΚ που ξαφνικά έχει μπροστά του την προοπτική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, τους οποίους δεν βλέπει πια από την κλειδαρότρυπα, αλλά είναι μπροστά στη μισάνοιχτη πόρτα. Και επιπλέον τραυματίστηκε ο Λόρενς, κάτι που σημαίνει ότι στην ήδη σημαντική μεταγραφική ενίσχυση που έχει υπάρξει στην Τούμπα, με παίκτες που τον βοήθησαν ουσιαστικά έως τώρα (Στοχ, Βίτορ, Λούκας, Τζιόλης), μπορεί να προστεθεί ένας ή δυο ακόμα και μάλιστα από τα πάνω ράφια.

 

Υπάρχουν στην πιάτσα ελεύθεροι και προσεχώς ελεύθεροι, παίκτες με βαριά συμβόλαια που δεν υπολογίζονται από τις ομάδες τους και παίζουν πόκερ μαζί τους, για το αν θα φύγουν, τι αποζημίωση θα πάρουν και αν η ομάδα που ανήκουν μπορεί να πάρει χρήματα από την επόμενη. Ο Πράνιτς είναι μια τέτοια περίπτωση και ο Παναθηναϊκός τον περιμένει καρτερικά, ελπίζοντας ότι με τα χρήματα της Σάντερλαντ στην τσέπη θα μπορέσει να του δώσει το κάτι παραπάνω και να τον φέρει. Υπάρχει ο Ντιαρά που προσπαθεί να εξαντλήσει όλες του τις πιθανότητες να βρει συμβόλαιο στην Αγγλία -αν δεν τα καταφέρει, ίσως να σκεφτεί την προοπτική του Παναθηναϊκού και του «παλιόφιλου» Γιάννη Αναστασίου. Στον Ολυμπιακό υπάρχει πάντα σε εξέλιξη η ιστορία του Χολέμπας, για την οποία οι Πειραιώτες έχουν μαγειρέψει πριν πεινάσουν, έχοντας αποκτήσει ήδη τον Μπονγκ.

 

Το πρόβλημα όμως, ευχάριστο ή μη, θα παρουσιαστεί στην περίπτωση που έρθει η Μπενφίκα και στρώσει 3,4 ή 5 εκατομμύρια στα πόδια του για τον Φέισα. Ασχετα τι γνώμη έχει ο καθένας για τον παίκτη, ο Μίτσελ τον εκτιμά και τον υπολογίζει όχι απλά για βασικό, αλλά για πλέι μέικερ της ομάδας και αυτό σημαίνει ότι αν πουληθεί, τρεχάτε ποδαράκια μου μετά να βρεθεί ένας άλλος καλός παίκτης, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για να παίξει αυτόν τον ρόλο. Μπορεί να βρεθεί, αλλά μπορεί να μη βρεθεί όπως έγινε πέρυσι με τον Μιραλάς, όπου τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία ήταν μεν σημαντικά, αλλά η γκρίνια από μερίδα κόσμου ήταν ανυπόφορη. Και όχι απόλυτα αδικαιολόγητη.

Με τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ να μην έχουν ουσιαστικά παίκτες για πούλημα, η λογική λέει ότι αν αλλάξει κάτι, θα είναι προς την ενίσχυση της ομάδας. Με τον Ολυμπιακό όμως υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα για Χολέμπας, Φέισα, Μασάντο, Μανωλά, Σιόβα -για όλους μαζί είναι απίθανο να υπάρξει πρόταση. Ακόμα και για δυο απ' αυτούς να έρθει όμως πρόταση σοβαρή, αλλάζει την ισορροπία του ρόστερ και κάνει την απόκτηση αντικαταστατών επιτακτική, με τον χρόνο και τον κόσμο να πιέζουν.

Πηγή: SportDay