Η Αλκμααρ μετρά 33 νίκες και 14 ισοπαλίες στο σπίτι της και μάλιστα αυτό «αλώθηκε» για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση έπειτα από 32 ματς από την Εβερτον (3-2), τη σεζόν 2007-08 (το τελευταίο νικηφόρο αποτέλεσμα στο αήττητο σερί ήταν επί της Λάρισας με 1-0 ).

Στα χνάρια της αγγλικής ομάδας βάδισε τρία χρόνια αργότερα (σεζόν 2010-11 για το Γιουρόπα Λιγκ) η Ντιναμό Κιέβου, επικρατώντας με 2-1, και η Ανζί του Σαμουέλ Ετό, η οποία και υποχρέωσε την ολλανδική ομάδα σε συντριβή με 5-0 και την άφησε εκτός ομίλων (στα πλέι οφ του Γιουρόπα).

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως η Αλκμααρ δεν έχασε ποτέ στο παλιό της γήπεδο Αλκμάαντερχουτ (ή απλά Χουτ) που είχε ως έδρα ως το 2006 (χτίστηκε το 1948 και γκρεμίστηκε) και το οποίο αποχαιρέτησε με μία τρομερή πορεία ως τα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ (2005, ενώ σημειωτέον ήταν φιναλίστ το 1981 στον ίδιο θεσμό).

Η ήττα από την Εβερτον καταγράφηκε στο νέο της γήπεδο, το «AFAS stadion» (χωρητικότητας 17.000 θέσεων και με σχέδια για αύξηση σε 30.000 θέσεις), το οποίο κατασκευάστηκε το 2006 (στοίχισε 38 εκατομμύρια ευρώ). Τότε το γήπεδο λεγόταν «DSB stadion», μία ονομασία που άλλαξε το 2009 (λόγω της πτώχευσης της τράπεζας DSB) σε «AZ stadion», για να βαφτιστεί (ένεκα της χορηγού εταιρείας) ξανά την επόμενη αγωνιστική σεζόν σε «AFAS».

Στο καινούργιο της στάδιο η Αλκμααρ πανηγύρισε το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας της (2009), ενώ έχει να επιδείξει και δύο πορείες ως τα προημιτελικά του ΟΥΕΦΑ (2007 και 2012). Αξίζει να αναφέρουμε πως ο ποδοσφαιριστής που πέτυχε το πρώτο γκολ στα εγκαίνια του γηπέδου (τον Αύγουστο του 2006) ήταν ο παλιός μας γνώριμος από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, ο Βραζιλιάνος διεθνής Ζιλμπέρτο Σίλβα (σε φιλική νίκη της Αρσεναλ με 3-0).

Το «AFAS» αποκαλείται από αρκετούς οπαδούς της ως «Victory stadion» (σ.σ. στάδιο της νίκης), ένα όνομα που δεν σχετίζεται με τις αγωνιστικές επιδόσεις του συλλόγου, αλλά με τη φράση «Η νίκη ξεκινά από το Αλκμααρ» και αναφέρεται στη νίκη (που επιτεύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή) κατά τον ολλανδικό πόλεμο για την ανεξαρτησία εναντίον των Ισπανών στα μέσα του 16ου αιώνα (γνωστός και ως Ογδοηκονταετής Πόλεμος, 1568-1648).

Με δίδυμο κρούσης «Παπ» - «Νάπο»

Φουλ επίθεση ετοιμάζει ο Γιώργος Παράσχος εν όψει της ρεβάνς με την Αλκμααρ στην Ολλανδία. Ο τεχνικός του Ατρόμητου θα προβεί σε αλλαγές καθώς υπάρχει επιβάρυνση από τα δύο κολλητά ματς και με πολλά τρεξίματα κόντρα σε Ολυμπιακό και Αλκμααρ (στο Περιστέρι), αλλά είναι αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα. Ο Παράσχος θα ρισκάρει, έχοντας στο μυαλό του το 4-4-2, με δίδυμο κρούσης τους Δημήτρη Παπαδόπουλο και Στέφανο Ναπολεόνι.

Ο Ελληνας επιθετικός πήρε ανάσες, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Το θέμα είναι το αν ο Ιταλός στράικερ νιώθει 100% έτοιμος, διότι είχε ενοχλήσεις στο ματς με τους Πειραιώτες και γι' αυτό έγινε αλλαγή. Εφόσον αισθάνεται καλά, τότε θα ξεκινήσει ως παρτενέρ του «Παπ». Σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να παίξει δίπλα του ο Καραμάνος.

Παίζει ο Ιγκλέσιας

Ενα από τα νέα πρόσωπα της ενδεκάδας αναμένεται να είναι ο Ματίας Ιγκλέσιας. Μέχρι και χθες είχε κάποιες ενοχλήσεις στον αστράγαλο, αλλά αυτές δεν αναμένεται να τον κρατήσουν εκτός μάχης. Στο δίδυμο των ανασταλτικών χαφ θα τον πλαισιώσει ένας εκ των Δημούτσου ή Πίτου Γκαρσία, με αμφότερους πάντως να είναι επιβαρυμένοι από τα τρία σερί επίσημα παιχνίδια.

Πετάει για Αλκμααρ

Ο Γιώργος Παράσχος συμπεριέλαβε 21 παίκτες στην αποστολή, η οποία αναχωρεί με πτήση τσάρτερ (8 π.μ.) για το Αμστερνταμ και από εκεί οδικώς για Αλκμααρ. Το τρίτο ευρωπαϊκό ταξίδι της 90χρονης ιστορίας του Ατρόμητου θα πραγματοποιήσουν οι: Σηφάκης, Τσενάμο, Παπουτσογιαννόπουλος, Νάστος, Γιαννούλης, Ταυλαρίδης, Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Δημούτσος, Γκαρσία, Ούμπιντες, Καραμάνος, Καλλέργης, Ναπολεόνι, Παπαδόπουλος, Μπρίτο, Καραγκούνης, Φάμπιο, Ιγκλέσιας, Γεωργίου, Τζαμάλ.

Πηγή: Goal