Ο κοσμοπολίτης Αντρέα Τρινκιέρι είναι γευσιγνώστης, εάν δεν είχε το πάθος με το μπάσκετ, θα μπορούσε κάλλιστα -ελέω της αδυναμίας του στα κρασιά- να διαπρέπει ως σομελιέ, αλλά από σουηδική δεν σκαμπάζει γρι!
Το παραδέχτηκε κιόλας δημοσίως χθες το πρωί, όταν τον ρώτησα για το αν είχε ανοίξει στο παρελθόν παρτίδες ή είχε κάποια επαφή με τη Σουηδία και γελώντας είπε πως «η μόνη σχέση μου με αυτή τη χώρα είναι ότι καμιά φορά πηγαίνω και ψωνίζω στα ΙΚΕΑ»!
Γέλασα όταν τον άκουσα να δίνει αυτή την απάντηση κι ελπίζω να μη μας βγουν ξινά αυτά τα γέλια και αντί για τα ΙΚΕΑ στη σημερινή (6.45 μ.μ., ΑΝΤ1, ΟΤΕ Sport 3, Sentra 103,3) πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ ψωνίσουμε από σουηδικό... σβέρκο και δη τον σβέρκο του Γερέμπκο και του Τέιλορ. Προφανώς όμως έχουν γνώσιν οι φύλακες της ελληνικής ομάδας, όπως άλλωστε την είχαν και οι προκάτοχοί τους στις 22 από τις 26 φορές που οι δυο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες...
Παρεμπιπτόντως, οι Σουηδοί συμμετέχουν για δέκατη φορά στην ιστορία τους στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στην οποία επιστρέφουν σήμερα μετά από απουσία δέκα ετών: για τελευταία φορά εμφανίστηκαν το 2003 στο σπίτι τους, όπου τερμάτισαν ουραγοί (16οι) με 3 ήττες σε ισάριθμα ματς, ενώ το 1995 στην Αθήνα είχαν καταλάβει τη 14η θέση χωρίς πάλι να κάνουν σεφτέ σε έξι αγώνες.
Η Εθνική θα χρειαστεί να ασκηθεί για τρίτη φορά σε πρεμιέρα Ευρωμπάσκετ στη σουηδική γυμναστική, που παρεμπιπτόντως εφευρέθηκε στη χώρα του δημοφιλούς στη χώρα μας, δολοφονημένου πρωθυπουργού τους Ολαφ Πάλμε, του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, της Ινγκριντ Μπέργκμαν, της Ανίτα Eκμπεργκ, της Μπριτ Εκλαντ και των ABBA! Oι Σουηδοί εφηύραν αυτόν τον τύπο της γυμναστικής που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, με στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των μαθητών και των στρατιωτών, αλλά φαντάζομαι πως αυτά τα γυμνάσιά τους δεν θα αποβούν επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των παικτών της ελληνικής ομάδας!
Η ελληνική ομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Σουηδία στις 30 Μαΐου του 1965, στον παρθενικό αγώνα του Ευρωμπάσκετ της Τιφλίδας και τη νίκησε στο τσακ με 71-69 (Αμερικάνος 22, Μπαρλάς 18, Τρόντζος 11, Κολοκυθάς 8, Μάγλος 2, Κοντοβουνήσιος 4, Χαϊκάλης 4, Παναγιωταράκος 2, Πολίτης, Λαρετζάκης). Μετά από 18 χρόνια , στις 26 Μαΐου του 1983, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν για δεύτερη φορά σε πρεμιέρα Ευρωμπάσκετ, αυτή τη φορά στη Λιμόζ, όπου η Εθνική επιβλήθηκε δύσκολα της παρέας του σπουδαίου Αμερικανοσουηδού γκαρντ / φόργουορντ Μπιλ Μαγκάριτι με 69-66 (Μάλλαχ 6, Γιαννάκης 18, Γκάλης 20, Ανδρίτσος 12, Φασούλας, Κατσούλης 5, Κοκολάκης 8). Εκείνη υπήρξε η μία από τις δύο νίκες που πέτυχε η ελληνική ομάδα σε επτά αγώνες του Ευρωμπάσκετ του '83: η δεύτερη ήταν πάλι επί της Σουηδίας, με 102-97 στη Ναντ, στον ακροτελεύτιο αγώνα της στη διοργάνωση που (πάλι καλά) της έδωσε κιόλας την 11η θέση.
Τριάντα χρόνια αργότερα στο Κόπερ υπάρχουν δυο συνδετικοί κρίκοι με εκείνη την πρεμιέρα στην «πόλη της πορσελάνης»: στην ελληνική πλευρά βρίσκεται ως γενικός αρχηγός ο παλαίμαχος διεθνής σμολ φόργουορντ Λιβέρης Ανδρίτσος και στους Σκανδιναβούς ο Κένεθ Γκραντ τζούνιορ, γιος του (νυν ατζέντη και τότε παίκτη) Αμερικανοσουηδού Κέντι Γκραντ και ανιψιός του Κέλι Γκραντ που επίσης έπαιξε στην εθνική Σουηδίας.
Αλλος ένας συνδετικός (μπασκετικός) κρίκος ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ο Κώστας Φλεβαράκης, ο οποίος μετά τη θητεία του στο σωματείο «Ακροπόλ», τη σεζόν 2004-05, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής Σουηδίας, στην οποία παρέμεινε επί πέντε συναπτά έτη, πρόλαβε να κοουτσάρει τον Γερέμπκο και να προπονήσει τον τότε πιτσιρικά Τέιλορ, αλλά, λόγω του διαχωρισμού των κατηγοριών, δεν ευτύχησε να οδηγήσει τους Σκανδιναβούς στην τελική φάση ενός Ευρωμπάσκετ.
«Ο Γερέμπκο και ο Τέιλορ είναι πολύ καλοί παίκτες, αλλά δεν νομίζω ότι οι Σουηδοί μπορούν να μας νικήσουν, εκτός κι αν παίξουμε άσχημα ή τους υποτιμήσουμε» μου έλεγε χθες το απόγευμα ο νυν προπονητής της νεοφώτιστης στην Α1 ομάδας των Τρικάλων.
Στην κατηγορία των συνδετικών κρίκων ανήκει και ο παλαίμαχος σέντερ Ματίας Σάλστρομ, ο οποίος αγωνίστηκε το 1996 στον Ηρακλή και την επόμενη σεζόν, για ένα φεγγάρι στο Ηράκλειο και αποτελεί έναν από τους πλέον εξέχοντες Σουηδούς παίκτες όλων των εποχών. Ωστόσο η είδηση κρύβεται αλλού και ασφαλώς είναι ιστορικής σημασίας: κόντρα στη Σουηδία πάλι σε πρεμιέρα (όχι ενός Ευρωμπάσκετ, αλλά) του προολυμπιακού τουρνουά του 1980 φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της εθνικής ομάδας ο Νίκος Γκάλης, ενώ στον πάγκο δίπλα στον συχωρεμένο Ρίτσαρντ Ντουσάιρ βρισκόταν ο Βαγγέλης Νικητόπουλος, ο επονομαζόμενος από την εποχή που αγωνιζόταν στον Σπόρτιγκ (λόγω των ξανθών μαλλιών του) «Σουηδός»!
Ηταν 6 Μαΐου του 1980 στο Βεβέ της Ελβετίας όπου η Σουηδία προκάλεσε σοκ στην ελληνική ομάδα νικώντας τη με 79-71, ο «γκάνγκστερ» στο ντεμπούτο του με μαλλί-αφάνα σημείωνε 25 πόντους και την ίδια στιγμή σε ένα μαιευτήριο της Καστοριάς γεννιόταν ένα αγοράκι που έμελλε να βαδίσει στα χνάρια του, αλλά να θεωρεί ιεροσυλία την οποιαδήποτε σύγκριση μαζί του... Λεγόταν Δημήτρης Διαμαντίδης!
Πηγή: Εθνοσπόρ