Ο Γιώργος Κατίδης με τον ναζιστικό χαιρετισμό του έπειτα από γκολ σε αγώνα της ΑΕΚ με τη Βέροια μας σόκαρε. Ηρθε τώρα και ο Εργκίς Κάτσε που εμφανίστηκε στο Facebook με την μπλούζα της (απενεργοποιημένης) αλβανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης UCK για να καταδείξει ότι απόψεις και ιδεολογίες που παραβιάζουν - αν δεν ακυρώνουν - την ηθική και το νόημα του αθλητισμού έχουν παρεισφρήσει σε έναν χώρο ο οποίος υποτίθεται ότι γεννά υψηλά ιδανικά, όπως αυτά του αλληλοσεβασμού των λαών, της ευγενικής άμιλλας, της ειρηνικής συνύπαρξης των χωρών. Ατυχής σύμπτωση, την ίδια ημέρα ο λιθουανός διεθνής μπασκετμπολίστας Κριστόφ Λαβρίνοβιτς (ένα «μπουμπούκι» καταδικασμένο για βιασμό και βίαιη συμπεριφορά) συνελήφθη από τον φωτογραφικό φακό να ζωγραφίζει τη χιτλερική σβάστικα στην αθλητική τσάντα του!

Τις τέσσερις περιπτώσεις συνδέει το νήμα της ιδεολογίας του μίσους, της βίας, του πολεμοχαρούς εθνικισμού και αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος παρά την προσπάθεια κάποιων να τις παρουσιάσουν ως αντιπαρατιθέμενες, ειδικά αυτές των Παπαχρήστου και Κατίδη με αυτήν του Κάτσε. Σε όλες τις περιπτώσεις που ενδιαφέρουν το ελληνικό αθλητικό γίγνεσθαι τίθεται κατεπειγόντως το θέμα της διαμόρφωσης αθλητικών προσωπικοτήτων με γνώση, με μόρφωση, με επίγνωση του ρόλου που παίζουν ευρύτερα στην κοινωνία, με συνείδηση της δύναμης του παραδείγματός τους. Ισως ο ολλανδός προπονητής του ΠΑΟΚ κ. Χούουμπ Στέφενς έθεσε το θέμα με απόλυτη ειλικρίνεια αναφερόμενος στον Κάτσε: «Νομίζω ότι είμαστε και εμείς υπεύθυνοι για την εξωαγωνιστική συμπεριφορά του. Επρεπε να ξέρει πώς έχει η συγκεκριμένη κατάσταση και εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι αντίθετο».

Η «ανάληψη της ευθύνης» από τον κ. Στέφενς δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι αθλητικοί οργανισμοί, οι οποίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είναι μόνο παραγωγοί θεάματος αλλά και υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά, τις δημόσιες τοποθετήσεις και την κοινωνική στάση των μελών τους. Και το ζητούμενο δεν είναι μόνο η εκ των υστέρων τιμωρία τους και μια πολιτική καταστολής αλλά και μια πολιτική πρόληψης.

ΥΓ.: Η είδηση δεν «πούλησε», ωστόσο η δήλωση του σέρβου κορυφαίου τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς κατά της φημολογούμενης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία («Είμαι εντελώς αντίθετος σε κάθε είδους όπλο, αεροπορική επιδρομή ή επίθεση με πυραύλους, με οποιαδήποτε μορφή πολέμου. Εχω προσωπική εμπειρία») όντας σε αμερικανικό έδαφος με την ευκαιρία του US Open δίνει το μέτρο της γενναιότητας και της ελευθεροφροσύνης που πρέπει να γεννάει ο αθλητισμός.

Πηγή: Το Βήμα