Facebook Pixel O Αντώνης Καρπετόπουλος μπαίνει... Στο μυαλό του Μπλαν
| 2013-09-20 14:28:00

O Αντώνης Καρπετόπουλος μπαίνει... Στο μυαλό του Μπλαν

O Αντώνης Καρπετόπουλος μπαίνει... Στο μυαλό του Μπλαν

Δεν θα προσθέσω τίποτα, αν πω κι εγώ ότι στο πρώτο ημίχρονο στο ματς με την Παρί ο Ολυμπιακός κάνει μια καταπληκτική εμφάνιση. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Με μπροστάρη τον Βάις, τον Φουστέρ να κατευθύνει το πρέσινγκ και τον Σάμαρη να τρέχει για τρεις, ο πρωταθλητής πιέζει και δημιουργεί, έχει δύο δοκάρια και σκοράρει. Φυσικά και είναι θεαματική η προς το χειρότερο μεταμόρφωσή του στην επανάληψη. Είναι τόσο θεαματική που μοιάζει σχεδόν ανεξήγητη. Αντιθέτως είναι εξηγήσιμη η μεταμόρφωση της Παρί: έχει ενδιαφέρον να δούμε για μια φορά το πράγμα και από τη μεριά των άλλων.

 

 

 

Οσες φορές κι αν παίξουν ο Ολυμπιακός και η Παρί (όπως και η Γαλατά με τη Ρεάλ ή η Πλζεν με τη Μάντσεστερ Σίτι, που έπαθαν κάτι ανάλογο), η έκβαση του ματς θα εξαρτάται πάντα πρώτιστα από την τακτική συμπεριφορά των Γάλλων: αν καταφέρουν και κάνουν το παιγνίδι τους, το έργο του αντιπάλου τους γίνεται τιτάνιο.

 

 

Εμφάνιση

 

Ενα πράγμα που εξέπληξε πολλούς την Τρίτη το βράδυ ήταν η εμφάνιση του Ολυμπιακού στα πρώτα 30 λεπτά ειδικά: το πρέσινγκ του, το ψυχωμένο παιχνίδι του, η σωστή τοποθέτησή του ψηλά στο γήπεδο, η φόρμα κάποιων παικτών του άφησαν πολλούς με το στόμα ανοιχτό. Νομίζω ακριβώς την ίδια έκπληξη ένιωσαν και οι Γάλλοι που βρήκαν μπροστά τους έναν Ολυμπιακό που σίγουρα έτσι δεν τον περίμεναν.

 

Σκάουτινγκ

 

Δεν θεωρητικολογώ. Το σκάουτινγκ των βοηθών του Μπλαν περιέχει περισσότερες απορίες παρά βεβαιότητες. Σε τέσσερα επίσημα ματς ο Ολυμπιακός έχει παίξει με τέσσερις διαφορετικές συνθέσεις (!) και δεν υπάρχει στις τέσσερις εμφανίσεις του τίποτα το κοινό πλην της διάθεσής του να κάνει κατοχή μπάλας απέναντι σε παθητικές ομάδες που του το επιβάλουν. Ο Μπλαν περιμένει να δει μια ομάδα που θα παίξει με τον Μήτρογλου και τον Σαβιόλα, λίγο ακάλυπτη στο πλάι και με την άμυνα σχετικά ψηλά. Περιμένει ότι η ομάδα του θα έχει τακτικό πλεονέκτημα έχοντας στη μέση τρεις χαφ (Βεράτι, Ματουιντί, Μότα), που κινούνται πολύ και συνεπικουρούνται από τον Ιμπραΐμοβιτς που γυρνά και τον Λούκας, που είναι μόνο τυπικά ακραίος μπακ. Πιθανότατα περιμένει έναν Ολυμπιακό που θα του αφήσει την μπάλα, όπως κάνουν όλοι οι αντιπαλοί του στο γαλλικό πρωτάθλημα. Οταν βλέπει ότι ο στόχος των «ερυθρολεύκων» είναι η μπάλα (η αρπαγή της και η κυκλοφορία της) και όταν διαπιστώνει πως για την κατοχή της μοχθούν και συνεργάζονται 6 και 7 παίκτες, νομίζω τρίβει κι αυτός τα μάτια του: η Παρί ψάχνεται και είναι τυχερή που ανοίγει το σκορ στη μοναδική σχεδόν κατεβασιά της. Κι αυτό, όμως, το γκολ της κάνει μάλλον κακό: η μεγάλη αντίδραση του Ολυμπιακού και η άμεση ισοφάριση καταδεικνύουν τις αδυναμίες της ακόμα πιο πολύ.

 

Πρόβλημα

 

Ο Μπλαν στο ημίχρονο έχει σίγουρα δυο προβληματισμούς: ο ένας αφορά τη μεσαία του γραμμή και την ανικανότητά της να κάνει αυτό που ξέρει, δηλαδή παραγωγική κατοχή μπάλας και ο δεύτερος την επίθεση που είναι αναιμική. Κατά τη γνώμη μου, οι πιο πολλοί προπονητές δεν θα έκαναν καμία αλλαγή νωρίς κι αν άλλαζαν κάποιον, αυτός θα ήταν ένας από τους μέσους που έχουν βρει τον μπελά τους με το πρέσινγκ του Ολυμπιακού. Ο Μπλαν όμως κάνει μια κίνηση που δείχνει εμπιστοσύνη στην ομάδα: περνάει τον Λαβέτσι (όχι στα δεξιά της επίθεσης της Παρί, όπως περιμένουμε, αλλα στα αριστερά) και ακροβολίζει στη δεξιά πλευρά τον Καβάνι, δείχνοντας εμπιστοσύνη στα τρία χαφ του. Συγχρόνως κρατά πίσω τους πλάγιους μπακ, που έχουν σταματήσει να ανεβαίνουν και να δίνουν, στον Βάις ειδικά, τους πολύτιμους στο πρώτο ημίχρονο κενούς χώρους. Ο Μπλαν εκτιμά ότι ο Λαβέτσι θα φοβίσει τους γηπεδούχους: και δυστυχώς για τον πρωταθλητή Ελλάδος δεν έχει άδικο.

 

Λαβέτσι

 

Η είσοδος του Λαβέτσι και η χρησιμοποίηση του Καβάνι σε θέση έξω δεξιά υποχρεώνει τους χαφ του Ολυμπιακού να πάνε να βοηθήσουν τον Μανιάτη και τον Μπονγκ: στο πρώτο ημίχρονο, με πολύ κουράγιο, αυτό το έκαναν οι στόπερ και οι επιθετικοί, κυρίως ο Βάις, που ήταν παντου! Στο δεύτερο οι μέσοι δεν πάνε στη μπάλα, αλλά πάνε να καλύψουν τον συμπαίκτη ακραίο μπακ: πολύ πριν κουραστεί ο Ολυμπιακός έχει οπισθοχωρήσει κι έχει επιμηκυνθεί καθώς τέσσερις παίζουν μπροστά (Μήτρογλου, Τσόρι, Βάις, Φουστέρ) περιμένοντας τους υπόλοιπους ν ανεβούν να πρεσσάρουν, αλλά οι υπόλοιποι δεν το κάνουν. Νομίζω ότι όταν ο Μίτσελ έβαλε τον Κάμπελ, αυτό που ήθελε ήταν να βγει η ομάδα. Ομως η Παρί είχε στήσει το φλιπεράκι και είχε βρει ρυθμό: η είσοδος ενός ακόμα ακραίου αντί ενός κόφτη, ήταν η αρχή της αυτοκαταστροφής.

 

Κόρνερ

 

Και μία λεπτομέρεια. Στο πρώτο ημίχρονο χτυπά τα κόρνερ ο Μότα, στο δεύτερο ο Λαβέτσι. Ο Λαβέτσι σημαδεύει τον Μότα, με τον οποίο στο πρώτο ημίχρονο δεν έχει ασχοληθεί η άμυνα του Ολυμπιακού. Οχι τυχαία αυτός ο έξτρα παίκτης κάνει την τελική μεγάλη ζημιά…

 

 

 

 

Ευθύνη

Μετά το τέλος του ματς του Ολυμπιακού με την Παρί θυμήθηκα μια επιστολή που μου έστειλε ο φίλος αναγνώστης Φώτης Ντακούλης έπειτα από το τέλος του πρόσφατου αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Σάλκε. Αναφέρεται στη συνήθειά μας να προπονητολογούμε μιλώντας για τακτικές, κατοχές, αλλαγές και άλλα πολλά ανάλογα, ξεχνώντας μία λεπτομέρεια: τη φυσική κατάσταση μίας ομάδας.

 

Μου γράφει: «Διάβαζα τον αθλητικό μας Τύπο τις μέρες που ακολούθησαν τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τη Σάλκε και στην πλειοψηφία τους οι απόψεις κατέληγαν σε δύο συμπεράσματα: στο ότι χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία από τους Θεσσαλονικείς και στο ότι έγιναν λάθη του Στέφενς. Εγώ προσωπικά δεν είδα κανένα λάθος του Στέφενς, αλλά και πάλι τι ξέρω και εγώ από προπονητική, τακτική προετοιμασία, εκγύμναση,ψυχολογία κλπ...! Την επόμενη μέρα του 1-1 που απέσπασε ο ΠΑΟΚ στη Γερμανία, συζητούσα με έναν γείτονά μου, που μένει στη Γερμανία πάνω από δέκα χρόνια και που συχνά βλέπει την Καϊζερσλάουτερν και πού και πού την Ντόρτμουντ, για τον αγώνα και τις ελπίδες του ΠΑΟΚ. Μου είπε ότι πολύ δύσκολα θα πέρναγε ο ΠΑΟΚ για έναν απλούστατο λόγο, διότι η γερμανική ομάδα ήταν πολύ ανώτερη στη φυσική κατάσταση. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Μετά το 2-3 μάλιστα μου είπε ότι οι παίκτες της Σάλκε μπορούσαν να βγάλουν ακόμα άλλα 30-40 λεπτά για πλάκα σε αντίθεση με τους παίκτες του ΠΑΟΚ που απλά τους οδηγούσε μόνο η ελπίδα! Στη Γερμανία μου είπε οι παίκτες τρέχουν και στα ρεπό τους ,ενώ στην Ελλάδα τρέχουν μόνο οι λαγοί, ο Βέγγος ( στη μνήμη μας και στις ταινίες του) και οι δόσεις των δανείων....».

 

Παρ' ότι πέρασαν πολλές μέρες από τότε που την έλαβα, τη βρήκα κομμάτι επίκαιρη…

 

 

 

Τα παγάκια

Η πληροφορία μου ήρθε από πολύ μέσα από τα αποδυτήρια του Καραϊσκάκη και είναι από αυτές που μπορεί ν' αλλάξουν την ιστορία του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πηγή μου οι άνθρωποι της Παρί είχαν παραγγείλει πριν το ματς 300 κιλά (!!!) παγάκια. Τα χρησιμοποίησαν στο ημίχρονο όταν δημιούργησαν με αυτά στα αποδυτήρια μια γιγάντια παγωνιέρα χρησιμοποιώντας μια μπανιέρα. Στο ημίχρονο ο κάθε παίκτης έμπαινε, σύμφωνα με την πηγή μου, στα παγάκια πράγμα που επέτεινε την κυκλοφορία του αίματος τους, με αποτέλεσμα να βγουν και να τρέχουν με τα χίλια.

(Αν τα έχετε ξανακούσει όλα αυτά, μάλλον μεγαλώσατε στον «Γαλαξία» ή στον Αδωνη…)

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags