Σαν ηγέτης δηλαδή και σαν επαναστάτης. Κι αν ο Μάο Τσε Τουνγκ είχε βγάλει το κόκκινο βιβλιαράκι για να το διαβάζουν τα εκτομμύρια των Κινέζων, ο Ιβάν έχει ήδη τελειώσει το ασπρόμαυρο βιβλιαράκι. Για να το διαβάζουν οι ΠΑΟΚτζήδες, να στανιάρουν και να σταματήσουν να πονάνε τα μυαλά τους.

Ιδού μερικά χαρακτηριστικά τσιτάτα προκειμένου να αντιληφθεί και να εμπεδώσει ο καθαείς το μέγεθος του πνευματικού μεγαλείου του ανδρός: «Οταν με γέννησε η μάνα μου, ξέχασε να μου μάθει την όπισθεν... Οι περισσότεροι στην ελληνική Βουλή είναι οπαδοί του Ολυμπιακού... Κι εμείς σαν ομάδα βιώνουμε τ' αποτελέσματα της κρίσης που σαν σκουριά διαβρώνει την Ελλάδα... Ο λαός δεν μπορεί να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στην εργασία... Η κοινωνία είναι καταδικασμένη αν δεν καλλιεργεί καθημερινά τους ανθρώπους... Το ποδόσφαιρο είναι το ανοσοποιητικό σύστημα του λαού».

Επειδή όμως ένας Ιβάν Σαββίδης δεν μπορεί να είναι ένας υπερφίαλος εγωιστής σαλιάρης, παρέθεσε κι ένα τσιτάτο του Δαλάι Λάμα, τον οποίον αναγνωρίζει σαν ισότιμο διανοητή και καλλιεργητή του πνεύματος: «Οταν κάποιος έχει πολλά προβλήματα, επιτρέπει στον εαυτό του να αγχωθεί, αρρωσταίνει το μυαλό του κι ενισχύεται η θέση των απέναντι». Ιδού, λοιπόν, που όπως έχει πει κι ο Ντόναλντ Ντακ «όσο ζεις και δεν πεθαίνεις τόσο πιο πολλά μαθαίνεις». Ο χαρακτηρισμός «απέναντι» δεν αποτελεί πατρότητα του «Derby», την οποία υιοθέτησαν στη συνέχεια «Πρωταθλητής» και «Γαύρος». Δεν αποτελεί ποδοσφαιρική έκφραση. Ανατρέχει στον Δαλάι Λάμα και στις πνευματικές ανησυχίες του.

Ξεφύγαμε όμως. Ο Ιβάν Σαββίδης μίλαγε για δυόμιση ώρες κι όπως τόνισε «Δεν έχω πρόβλημα. Και δέκα ώρες μπορώ να μιλάω». Ο λόγος ένας και μοναδικός: Να αναλύσει το πλάνο ανάπτυξης του ΠΑΟΚ: 150 εκατομμύρια σε επτά-οκτώ χρόνια. Με μία και μοναδική προϋπόθεση: Από τα 33 εκατομμύρια που χρωστάει ο ΠΑΟΚ, να του χαρίσουνε τα 22 που αποτελούν πρόστιμα και προσαυξήσεις και να πληρώσει κασέρι τα έντεκα. Η κατάληξη ήταν σαν το «γαία πυρί μειχθήτω» που είχε πει ο καλόγερος Σαμουήλ όταν ανατίναξε το Κούγκι: «Σας λέω πάρτε χρήματα. Μου λέτε δεν θέλω. Ε, τότε φεύγω». Κι αν βέβαια είναι να γλιτώσει κάποιος 22 μιλιόνια γιούρο, όχι δυόμιση ώρες μιλάει, αλλά δυόμιση μέρες.

Η εκδήλωση, ωστόσο, θα πρέπει να πούμε είχε και χάπενινγκ. Οπως στα παιδικά γενέθλια υπάρχουν κλόουν και ταχυδακτυλουργοί, στην ομιλία Σαββίδη υπήρχαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Πολιτικοί. Απ' όλες τις παρατάξεις. Οχι σαν γλάστρες για να δένει το σκηνικό, αλλά σαν γκεστ σταρ: Πάρις Κουκουλόπουλος, δήμαρχος Μπουτάρης, Τζιτζικώστας περιφερειάρχης, Καράογλου υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Ιωαννίδης γνωστός και ως «ξανθός», Μαρία Κόλλια αντιπρόεδρος της Βουλής. Δριβελέγκας επίσης αντιπρόεδρος της Βουλής. Αν τόλμαγανε ας μην πηγαίνανε.

Μόνο ο Ψωμιάδης έλειψε αλλά τον αντικατέστησε επάξια ο ΛεΠα γνωστός ως και Λευτέρης Πανταζής. Παρούσα η Εύα Καϊλή που είναι μια κατηγορία μόνη της, παρών και ο στρατηγός Φράγκος κι ένας Κούλης Γεδεών με το όνομα που είπε τη μεγάλη κουβέντα που συντάραξε συθέμελα το «Μακεδονία Παλλάς»: «Η χώρα που επενδύετε, κύριε Σαββίδη, έχει βάλει φυλακή τον Κολοκοτρώνη». Πάταγος. Συμπέρασμα: Ο πολιτικός κόσμος της χώρας έδειξε εμπράκτως το μεγαλείο που τον διακρίνει. Οι Ελληνες πολιτικοί, γυναίκες και άνδρες, μπορεί να ασχολούνται νυχθημερόν με τα προβλήματα της φτωχολογιάς, αλλά δεν κάνουν διακρίσεις. Προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους σε όλους τους Ελληνες. Αλλά ακόμα και σε πλούσιους Ποντίους από τη Ρωσία, όπως ο Ιβάν Σαββίδης. Αυτά. 

Οπως στα παιδικά γενέθλια υπάρχουν κλόουν και ταχυδακτυλουργοί, στην ομιλία Σαββίδη υπήρχαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Πολιτικοί. Απ' όλες τις παρατάξεις.

Θέλεις να μάθεις ποιος σε σφυρίζει; Πάρε τον Δουκάκο

Ο Νίκος Νταμπίζας, αφού ολοκλήρωσε την παρουσίαση του Φιγκερόα, έστειλε ένα μεστό και περιεκτικό μήνυμα στους φίλους του Παναθηναϊκού: «Είμαστε πλήρεις, καλύφθηκαν τα κενά». Σε τέσσερις λέξεις τα είπε όλα. Κι αν δεν κάνω λάθος, πλιζ, αναφέρω πώς το εισέπραξε η ταπεινότητά μου: Είμαστε πλήρεις, καλύφθηκαν όλα τα κενά, άρα από δω και μπρος η ευθύνη ανήκει στον προπονητή. Στον Αναστασίου και κανέναν άλλον. Αυτός έχει στα χέρια του το πλήρες υλικό, αυτός οφείλει να το αξιοποιήσει. Κι αν η ομάδα εξακολουθήσει να μην πηγαίνει καλά, λέω εγώ, οι συνέπειες αφορούν τον Αναστασίου και μόνο. Κανέναν άλλον. Κατά τα άλλα προχθές Πέμπτη ήταν να ανακοινωθούν διαιτητές και βοηθοί της 5ης αγωνιστικής στη Σουπερλίγκ. Εις μάτην όμως για όσους περίμεναν. Κι έγινε γνωστό διά μέσου του Βαγγέλη Δουκάκου, μάλιστα, ότι ο ορισμός δεν έγινε επειδή διεθνείς διαιτητές σφύριζαν στην Ευρώπη. Προφάσεις. Μια μέρα σου λέει λιγότερο νταβαντούρι και συζήτηση, κέρδος είναι. Κι είναι πιθανό με διάφορες προφάσεις να το συνεχίσουνε. Με δεδομένο, όμως, το ότι δεν θα βγουν οι διαιτητές, αντί για την ΚΕΔ το ανακοίνωσε ο Δουκάκος. Οποιος από τούδε και στο εξής έχει απορίες σχετικά με θέματα διαιτησίας, θα είναι μάταιο να αναζητά Καραμελίδη και Μπριάκο. Μ' ένα τηλεφώνημα στον Δουκάκο καθάρισε. 

Ενας πλούσιος άνδρας, ανεξαρτήτως ηλικίας και εμφάνισης, έχει πάντα κάτι να πει με μια ωραία γυναίκα

Ο ευαγγελιστής Ιωάννης, μεγάλη η χάρη του, είναι που έχει γράψει την ιστορική και περιβόητον φράση: «Ευρίσκει Φίλιππος τον Ναθαναήλ». Που διατηρείται στους αιώνες των αιώνων μέχρι και σήμερον. Αν, λοιπόν, η συνάντηση που έγινε όταν βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ έμεινε στην ιστορία, εξίσου ιστορική ήταν η συνάντηση του Ιβάν Σαββίδη (φωτό), που έχει αδυναμία στο ωραίον αλλά και ασθενές φύλον, με τη βουλευτίνα των Ανεξάρτητων Ελλήνων του δαρθέντος Καμμένου, Ραχήλ Μακρή. Γνωστή κι από τον περίφημο Παπαγάλο που είχε σαν στάμπα στο TS. Με τα πλούσια στήθη της να ασφυκτιούν στο στενό μπλουζάκι να περπατά καμαρωτή-καμαρωτή σαν υπερήφανο άτι στη Βουλή και να τρίζουν τα πατώματα. Ιδού, λοιπόν, η ερώτηση της ηφαιστειώδους Ραχήλ στον Ιβάν, γεμάτη υπονοούμενα: «Εχετε λίαρ τζετ»; Αν είχε δηλαδή, ιδιωτικό αεροπλάνο σαν τον Μελισσανίδη, θα έβαζε μέσα κάποιον σαν τον Σταυρίδη και θα έκανε τη δουλειά του. Η απάντηση όμως του Ιβάν ήταν πιο λάγνη κι απ' αυτές που δίνει ο Διαμαντής ύστερα από δέκα καραφάκια ούζο: «Στο δικό μου αεροπλάνο πετάνε ωραίες γυναίκες σαν κι εσάς. Προτιμώ να συζητάω με ωραίες γυναίκες στα μεγάλα ύψη...». Η δημοσιογραφική κάλυψη του ιστορικού αυτού διαλόγου έφτασε μέχρι εκεί. Δεν υπήρξαν άλλες λεπτομέρειες. Από την πλευρά μου θα χειρισθώ το θέμα με τακτ. Αλλωστε πάντα ένας πλούσιος άνδρας, ανεξαρτήτως ηλικίας και εμφάνισης, έχει πάντα κάτι να πει με μια ωραία γυναίκα. Που τον κοιτάει θα πρέπει να πούμε στα μάτια. Σαν την Εύα Καϊλή. Κι όχι στην τσέπη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν αυτός ο Νάνο είναι καλός παίκτης, γιατί ο Τσιάρτας τον πήγε στον Παναθηναϊκό και όχι στην ΑΕΚ;

Μια δυο αγωνιστικές είναι λογική τιμή για τα επεισόδια στο Ιωνικός-ΑΕΚ. -Observer

Πηγή: Goal