Με περισσότερες από 220 επίσημες συμμετοχές με την φανέλα της Σέλτικ, ο Έλληνας επιθετικός έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της ομάδας της Γλασκόβης. Ιδιαίτερα της ομάδας υπό τις οδηγίες του 42χρονου πια Νίλ Λέννον, πρώην ηγέτη και νυν προπονητή της. Τα προηγούμενα χρόνια στην Σέλτικ ο Σαμαράς θεωρούνταν ένας επιθετικός που βοηθούσε πολύ στο παιχνίδι της ομάδας, πράγμα που το αποδεικνύουν οι πολλές ασσίστ του κάθε χρόνο σε αντίθεση με τα γκολ που πετύχαινε. Ως επιθετικός και μάλιστα της Σέλτικ στην Σκωτσέζικη Πρέμιερ Λίγκ θεωρείται δεδομένο ότι θα σκοράρεις περισσότερα από 10 γκολ την σαιζόν. Κάτι τέτοιο με τον Σαμαρά δεν συμβαίνει. Και η κύρια αιτία είναι επειδή ο Έλληνας επιθετικός δεν έχει το στυλ του ποδοσφαιριστή «killer» αλλά του πιο ομαδικού, του παίχτη συνόλου. Ένας άλλος λόγος που τα γκολ του δεν έρχονται είναι η τακτική του προπονητή αλλά και η θέση του Σαμαρά τα τελευταία χρόνια. Ο Νίλ Λέννον αλλά και ο Φερνάντο Σάντος στην Εθνική Ελλάδος προτιμούν να τοποθετούν τον Έλληνα επιθετικό στα πλάγια και αριστερά και σπάνια στην κορυφή της επίθεσης.

Φετινή Σέλτικ

Ο Σαμαράς φέτος έχει αγωνιστεί με την φανέλα της Σέλτικ σε 11 παιχνίδια έχοντας σκοράρει 6 τέρματα και έχοντας «σερβίρει» άλλα 3 στους συμπαίκτες του. Η χρονιά έχει ξεκινήσει πολύ καλά για αυτόν με αποκορύφωμα την εμφάνιση του το Σάββατο που μας πέρασε απέναντι στην Κιλμάρνοκ σκοράροντας ένα ανεπανάληπτο χατ τρικ. Φέτος ο Έλληνας φορ αγωνίζεται κατά κόρον στα πλάγια ενός πολύ επιθετικού 4-4-2. Μάλιστα όπως λένε και στην Σκωτία, είναι περισσότερο 4-2-4 παρά 4-4-2. Στα αριστερά της επίθεσης ξεκινά ο Σαμαράς, ο Στόουκς με τον Πούκι στην κορυφή και συνήθως ο Κόμμονς στην δεξιά πλευρά της επίθεσης. Σε αυτό το σύστημα στην ουσία και οι τέσσερις λογίζονται ως επιθετικοί και αυτό μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στα μετόπισθεν όμως αποτελεί φονικό όπλο για την επίθεση της ομάδας.

Ο Σαμαράς πριν έρθει ο Πούκι το καλοκαίρι από την Σάλκε, αγωνίζονταν περισσότερο στην κορυφή της επίθεσης, κυρίως στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λίγκ το καλοκαίρι. Όπως ακριβώς στα παιχνίδια με την Σαχτιόρ Καραγκαντί που σκόραρε μάλιστα στον επαναληπτικό το πρώτο γκολ της ομάδας του δίνοντας το έναυσμα για την αντεπίθεση με αποτέλεσμα την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ.

Ο ύψους 1.92 Έλληνας φορ προτιμάται όμως να αγωνίζεται στα πλάγια ακόμα και σε παιχνίδια που η ομάδα του θεωρητικά θα έχει περισσότερο το μυαλό της στο να μην δεχθεί κάποιο τέρμα. Στο παιχνίδι με αντίπαλο την Μίλαν για την πρεμιέρα των ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ της φετινής χρονιάς όπου η Σέλτικ στάθηκε πολύ καλά, ο Σαμαράς αγωνίστηκε και πάλι στα πλάγια της επίθεσης όμως κύριος στόχος του ήταν να ανακόπτει τις επελάσεις του δεξιού μπακ της Μίλαν, Τζακάρντο. Το πιο πιθανό είναι να αγωνιστεί και σήμερα στην ίδια θέση απέναντι στην Μπαρτσελόνα για τον δεύτερο αγώνα της φάσης των ομίλων. Η τοποθέτηση του εκεί, του δίνει μεγάλο εύρος κινήσεων και πολλών επιλογών. Με την πολύ υψηλή τεχνική του και το «ανάποδο» πόδι μπορεί με την ίδια ευκολία να συγκλίνει προς τον άξονα, δημιουργώντας ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα ή να ανεβαίνει σε όλο το μήκος της γραμμής και να πλαγιοκοπεί από τα αριστερά.

All around επιθετικός

Στο ματς του περασμένου Σαββάτου σκόραρε το τρίτο του τέρμα με το κεφάλι μέσα από μια στημένη φάση και ο ίδιος δήλωσε «είμαι πολύ χαρούμενος για το γκολ με κεφαλιά, καθώς σπάνια σκοράρω έτσι, πρέπει να το κάνω πιο συχνά. Επίσης σπάνια σκοράρουμε και από στημένες φάσεις ενώ κάποτε ήταν η δύναμή μας». Ο 28χρονος επιθετικός μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο και το απέδειξε στο ματς που πέτυχε το προσωπικό του χατ τρικ, όμως πάνω από όλα τον διακρίνει το ομαδικό του πνεύμα.

Δεν με ενδιαφέρει το προσωπικό μου επίτευγμα, εγώ θέλω στο τέλος της χρονιάς να έχουμε κατακτήσει το πρωτάθλημα

Ο προπονητής του, Νίλ Λέννον, ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος με την εμφάνιση του έμπειρου επιθετικού, καθώς ακολουθεί και το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα και σίγουρα τέτοιες εμφανίσεις δίνουν αυτοπεποίθηση και κουράγιο στους παίκτες, ειδικά μετά τον αποκλεισμό σοκ στο Λίγκ Καπ Σκωτίας απέναντι στην Μόρτον την περασμένη Τρίτη.

Ήταν φανταστικός, ότι και αν έκανε ήταν πολύ υψηλής ποιότητας και ακόμα και να μην είχε σκοράρει καν, θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος από την εμφάνιση του σήμερα

δήλωσε ο κόουτς Λέννον. Φαίνεται πως φέτος ο Σαμαράς θα έχει πολλές τέτοιες εμφανίσεις να μας επιδείξει, βοηθώντας την ομάδα του να πάρει το ντάμπλ στην Σκωτία (ο στόχος του Σκωτζέζικου τρέμπλ χάθηκε) και να πάει όσο καλύτερα μπορεί στην Ευρώπη.

Πηγή: οverlap.gr