Όπως κάποτε έλεγε και ο Χόρχε Βαλντάνο για τον Ρικέλμε, ο Πίρλο μοιάζει να προέρχεται από το ποδόσφαιρο του παρελθόντος. Όπου δεν υπήρχαν οι σημερινές αντοχές, η σημερινή ταχύτητα, οι σημερινοί αθλητές στο ποδόσφαιρο γενικότερα. Όμως η ευφυΐα που διακρίνει τον Πίρλο, τον κάνει αποτελεσματικό. Ο τρόπος που διαβάζει το παιχνίδι, πως ξέρει που θα βρίσκονται οι συμπαίκτες του κάθε στιγμή, πως ξέρει που θα είναι οι αντίπαλοι, πως «βλέπει» τους κενούς χώρους για την ομάδα του.

“Regista”

Την συγκεκριμένη έκφραση την χρησιμοποιούν οι Ιταλοί για να δείξουν τον ηγετικό ρόλο που έχει ο Αντρέα Πίρλο μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Η λέξη «Regista» εν ελληνιστί θα πει διευθυντής. Ο Πίρλο λοιπόν είναι ο κ. Διευθυντής. Μάλιστα την συγκεκριμένη ορολογία την χρησιμοποιούν για τον πλεϊμέικερ της ομάδας όπου και αν αυτός αγωνίζεται. Ο Πίρλο αγωνίζονταν ως πλεϊμέικερ και στην Μίλαν του Αντσελότι, ακόμα και αν τώρα πια στην Γιουβέντους γυρνάει ακόμα πιο πίσω για να οργανώσει το παιχνίδι της ομάδας. Ο ίδιος ο Αντσελότι αγωνίζονταν σε μια θέση σαν και αυτή στην αρμάδα του Αρίγκο Σάκι αν και δεν έπαιζε τόσο κοντά στην αμυντική γραμμή όσο παίζει ο Πίρλο. Οι πιο νεαροί Μπούσκετς της Μπαρτσελόνα και Κάρικ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ίσως θα μπορούσαν να θεωρηθούν «registas» αν και δεν έχουν επιδείξει, τουλάχιστον ακόμα, την πληρότητα του παιχνιδιού του Ιταλού «μαέστρου».

Ίσως ο Τσάμπι Αλόνσο της Ρεάλ Μαδρίτης να θυμίζει περισσότερο τον τρόπο παιχνιδιού του Αντρέα Πίρλο, καθώς συχνά βρίσκεται αρκετά πίσω, οργανώνοντας το παιχνίδι χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν βοηθάει και στα ¾ του γηπέδου όταν η ομάδα του επιτίθεται ή ότι δεν βοηθάει και στο σκοράρισμα. Είναι πάντως ελάχιστοι οι ποδοσφαιριστές που μπορούν να αποκαλούνται «registas» στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Ο Αντόνιο Κόντε μπορεί να έχει δώσει τα κλειδιά της σύγχρονης Γιουβέντους στον Αντρέα Πίρλο γιατί ο τελευταίος αγωνίζεται για όλους τους υπόλοιπους καθώς βοηθάει στο αμυντικό κομμάτι όπως φυσικά και στο επιθετικό. Όμως και όλοι οι υπόλοιποι αγωνίζονται για αυτόν.

Όλοι για έναν και ένας για όλους

Ο κάθε πλεϊμέικερ χρειάζεται χώρο για να δράσει. Χρειάζεται βέβαια και χρόνο. Αυτά τα δυο λοιπόν, η Γιουβέντους τα παρέχει στον Πίρλο. Ένας από τους λόγους που ο Ιταλός χαφ αποδίδει τόσο καλά στην «Μεγάλη Κυρία» είναι η εργατικότητα των συμπαικτών του. Οι τρεις κεντρικοί αμυντικοί στο αγαπημένο 3-5-2 του Αντόνιο Κόντε «προστατεύουν» τον Πίρλο, ο οποίος κάποιες φορές γυρνάει τόσο πίσω που αναγκάζει τους Μπαρτσάλι και Κιελίνι να κινηθούν στα πλάγια για να του δώσουν χώρο αλλά και περισσότερες επιλογές.

Την ίδια στιγμή ο έτερος σέντερ μπακ, Λεονάρντο Μπονούτσι αποφορτίζει τον Πίρλο με την ικανότητα του να προωθείται και να μοιράζει το παιχνίδι με τις μακρινές πάσες ακριβείας του. Το ασφυκτικό πρέσινγκ των Πογκμπά και Βιντάλ από την άλλη, δίνει χώρο στον Πίρλο να δράσει. Οι δυο τους τον πλαισιώνουν στο χώρο του κέντρου στην φετινή Γιουβέντους και μαζί με την εναλλακτική του Μαρκίζιο αποτελούν τα alter ego του 34χρονου πλέον Αντρέα Πίρλο. Οι όποιες αμυντικές αδυναμίες του τελευταίου εξανεμίζονται από τους υπόλοιπους, δίνοντας του παράλληλα την δυνατότητα να «ζωγραφίσει» στον αγωνιστικό χώρο απλώνοντας το παιχνίδι της ομάδας του.

Συμπέρασμα

Το παιχνίδι της Γιουβέντους στηρίζεται στον Πίρλο και το παιχνίδι του Πίρλο στην εργατικότητα των συμπαικτών του. Άλλωστε κανένας «διευθυντής» δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς τους «υπαλλήλους» του.

ΠΗΓΗ: Overlap.gr