Τον Γάλλο σταρ η Μπάγερν τον απέκτησε από την Μαρσέιγ έναντι 25 εκ. ευρώ το 2007. Πέρα από την Ρεάλ υπήρχαν και άλλες ομάδες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αυτόν με πρώτη και καλύτερη την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όλες οι απαντήσεις των Βαυαρών ήταν αρνητικές, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τους οικονομικά ισχυρότερους ανταγωνιστές, παρόλο που τα πρώτα χρόνια του Γάλλου στην Γερμανία δεν ήταν και τα καλύτερα. Η κόντρα του με τον τότε προπονητή της Μπάγερν, Λουίς Φαν Χάαλ ήταν ευρέως γνωστή. Μάλιστα ο Ολλανδός προπονητής θεωρούσε πως ο Ριμπερί ήταν τακτικά απείθαρχος και πως δεν βοηθούσε την ομάδα όσο θα έπρεπε.

Φυσικά μέσα στα επόμενα χρόνια η Μπάγερν του Ριμπερί (και του Ρόμπεν) άρχισε να αποδίδει καρπούς φτάνοντας αρχικά στον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ το 2010 για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια απέναντι στην Ίντερ του Μουρίνιο. Αν και ηττήθηκε σε εκείνο το παιχνίδι, η Βαυαρική ομάδα έδειχνε πως επιστρέφει στην Ευρωπαϊκή ελίτ. Σε μία εποχή, μάλιστα, που φούντωναν οι φήμες και οι «κακές» κουβέντες για τον μισθό του αλλά και για το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει με την εμπλοκή του σε ροζ ιστορίες με ανήλικη ιερόδουλη, ο Ριμπερί ανανέωνε το συμβόλαιο του με την Μπάγερν μέχρι το 2015 δηλώνοντας παρών στην Βαυαρική «επανάσταση» που έδειχνε να παίρνει σάρκα και οστά. Η Μπάγερν έφτασε αργότερα σε δυο συνεχόμενους τελικούς Τσάμπιονς Λίγκ καταφέρνοντας να κατακτήσει το τρόπαιο μόνο την δεύτερη φορά απέναντι στην Ντόρτμουντ την περασμένη σαιζόν. Ένα τρόπαιο με το οποίο κοιμήθηκε αγκαλιά ο Γάλλος μαζί με την γυναίκα του μετά τον τελικό του Γουέμπλει.

Η αναγνώριση

«Η καλύτερη μου σαιζόν» όπως λέει και ο ίδιος αφού κατέκτησε το τρέμπλ με την Μπάγερν. Μάλιστα τον Αύγουστο που μας πέρασε ανακηρύχθηκε καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη από την UEFA. Αυτή η διεθνής αναγνώριση είναι και η πρώτη για παίκτη της Μπάγερν μετά από τις δυο συνεχόμενες Χρυσές Μπάλες του Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε το 1980 και 1981. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η απόφαση ξένισε πολλούς. Τα στατιστικά του Ριμπερί ήταν πολύ «ανθρώπινα» σε σχέση με αυτά του Μέσι και του Ρονάλντο. Τα 11 γκολ και οι 22 ασσίστ δεν προκαλούν ίλιγγο, όμως η ηγετική του παρουσία στο γήπεδο, τα φοβερά κοντρόλ του, η ταχύτητα και οι τρίπλες του είναι τα χαρακτηριστικά που του έδωσαν το βραβείο. Οι 53 δημοσιογράφοι που τον ανακήρυξαν παίκτη της χρονιάς συμφώνησαν ότι αυτός είναι το μυστικό της επιτυχίας της Μπάγερν. Οι επιθετικές του ενέργειες, η εργατικότητα του εντός του γηπέδου αλλά και η αφοσίωση στα αμυντικά του καθήκοντα τον έκαναν έναν από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο και ηγέτη των Πρωταθλητών Ευρώπης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αγωνιστικής του αφοσίωσης στην ομάδα είναι οι περσινοί ημιτελικοί απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Ο Ριμπερί αγωνίζονταν πολύ κοντά στον αριστερό μπακ της ομάδας, Νταβίντ Άλαμπα και όταν κέρδιζε την μπάλα έφευγε ταχύτατα στην αντεπίθεση. Όπως πολύ εύστοχα λέει και ο συμπαίκτης του στην Μπάγερν, Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ «και πριν ήταν παίκτης παγκόσμιας κλάσης απλά τώρα έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Πάντοτε περιμένεις από τον Λαμ να κάνει ένα τάκλιν και να κερδίσει την μπάλα στην άμυνα, όμως όταν το κάνει ο Ριμπερί οι οπαδοί δεν σταματούν να χειροκροτούν».

Μετά την περσινή χρονιά ο Ριμπερί λατρεύεται σαν ήρωας στο Μόναχο, αφού ο προηγούμενος προπονητής του στην Μπάγερν, Γιούπ Χάινκες, κατάφερε να τον μετατρέψει σε έναν all around ποδοσφαιριστή. Μπορεί οι Βαυαροί Λαμ και Σβαϊνστάιγκερ να αποθεώνονται σε κάθε ματς όμως ο Γάλλος σταρ είναι το σύγχρονο είδωλο των οπαδών της Μπάγερν.

Στην Γαλλία μπορεί να τον κοροϊδεύουν για την βόρεια προφορά του και μέχρι πρότινος να του καταλόγιζαν πολλά, όπως την υποκίνηση απεργίας που είχε ως αποτέλεσμα τις τραγικές εμφανίσεις της εθνικής ομάδας της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελο του 2010, όμως τώρα πια δείχνουν να αναγνωρίζουν την ηγετική του φυσιογνωμία. Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι δηλώσεις ενός παράγοντα της εθνικής ομάδας της Γαλλίας, του Ζακ Σεγελά «ο Ριμπερί είναι ο άνθρωπος που καμιά φορά λυγίζει. Για αυτό είμαι και φαν του. Είναι ο αντι-ήρωας, ο αντι-Ρονάλντο, ο αντι-Μέσι».

Scarface…

Μεγαλωμένος στην Μπουλόν της Γαλλίας, είχε δύσκολη παιδική ηλικία. Μόλις στα δυο του χρόνια μετά από ένα τροχαίο ατύχημα απέκτησε την ουλή στο πρόσωπο. Τα παιδιά στην ηλικία του τον κορόιδευαν για το σημάδι του και αυτό επηρέασε τον χαρακτήρα του καθώς έγινε πολύ επιθετικός. Τρανό παράδειγμα η αποβολή του από μία ποδοσφαιρική ακαδημία εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς απέναντι σε ένα κορίτσι που είχε σαν αποτέλεσμα να της σπάσει το χέρι.

Όταν ήταν 20 χρονών, τότε που ο Μέσι και ο Ρονάλντο γινόντουσαν σιγά – σιγά γνωστοί, ο Ριμπερί ακόμα βοηθούσε τον πατέρα του στα εργοτάξια που εκείνος δούλευε μη γνωρίζοντας αν θα τα κατάφερνε ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Το 2006 όμως έκανε καλή χρονιά με την Μαρσέιγ και επιλέχθηκε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή να είναι στην αποστολή της εθνικής ομάδας της Γαλλίας για το Παγκόσμιο Κύπελο του 2006. Όπως ο ίδιος λέει «τα σημάδια στο πρόσωπό μου είναι και η πηγή της δύναμής μου».

Φέτος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μπάγερν του Πεπ Γκουαρδιόλα με 6 γκολ σε 13 συμμετοχές και μετά την νέα ανανέωση του συμβολαίου του που θα τον κρατήσει στους Βαυαρούς μέχρι το 2017 δηλώνει πανευτυχής. Αποδεικνύεται πως η Μπάγερν έπραξε σωστά που δεν ενέδωσε στις πιέσεις για την παραχώρηση του.

Απολαύστε τον…


Πηγή: overlap.gr