Ένα κοινό υποδειγματικό, υπομονετικό και πιστό στην Εθνική που πρέπει η ομάδα να μην το χάσει. Το κακό για την Εθνική μας είναι ότι τελικά με 1-0 μπορεί να κερδίσει και η Βοσνία: με ένα γκολ του Ιμπίσεβιτς, από πέντε μέτρα, οι Βόσνιοι νίκησαν τους Λιθουανούς και το άγχος τους και θα πάνε στη Βραζιλία. Η Εθνική μας τη Δευτέρα θα ξέρει με ποιον θα παίξει για να προκριθεί. Και φυσικά γνωρίζει ότι ο λόγος που αποκλείστηκε αυτή τη φορά είναι ότι δεν σκόραρε πολύ. Οι βαθμοί καμιά φορά δεν φτάνουν, όσο πολλοί κι αν είναι.
Πιο πολύ και από το ματς της Εθνικής με το αδύναμο Λιχτενστάιν έχει ενδιαφέρον να σταθούμε σε κάποιους παίκτες που χθες πήραν μια ευκαιρία για να παίξουν. Μερικοί θα είναι χρήσιμοι στο κοντινό μέλλον της Εθνικής, άλλοι πάλι το βλέπω δύσκολο να καταφέρουν να προσφέρουν.
Κονέ
Ο Σάντος χρησιμοποίησε τον Παναγιώτη Κονέ στην αρχική ενδεκάδα όπως είχε κάνει και στο προηγούμενο ματς με το Λιχτενστάιν, αυτή τη φορά όμως τον έβαλε στη μεσαία γραμμή, κάτι σαν μέσα δεξιά - στο προηγούμενο ματς ο παίκτης της Μπολόνια είχε χρησιμοποιηθεί ως ακραίος. Μετά από ένα μάλλον νωθρό ξεκίνημα, ο Κονέ έδειξε σε δύο τρεις περιπτώσεις τη βελτίωσή του στην Ιταλία, παίζοντας αρκετά καλά με τον Βύντρα και περνώντας και την μπάλα σωστά στους κυνηγούς. Συγχρόνως, όμως, όποιος καταλαβαίνει, βλέπει και ποιο είναι το πρόβλημά του στην Εθνική και που είναι φανερά ο αργός ρυθμός της ομάδας στην επίθεση. Ο Κονέ είναι από αυτούς που θέλει την μπάλα πολύ και για να διακριθεί πρέπει αυτή να περνάει συχνά από τα πόδια του. Στο παιχνίδι των επιστροφών και των αντεπιθέσεων του Σάντος πάντα θα δυσκολεύεται και θα 'χει νεύρα: πήρε δυο κίτρινες στα δυο ματς που ξεκίνησε βασικός αυτό τα λέει όλα.
Σιόβας
Φέτος κάνει καλή χρονιά στον Ολυμπιακό ο Σιόβας και ως εκ τούτου θα έφτανε και στην Εθνική και θα έπαιρνε την ευκαιρία του. Οσο τον παρακολουθώ τον Σιόβα, νομίζω ότι η χρησιμότητά του έγκειται κυρίως σε δύο του ικανότητες. Η πρώτη είναι η ικανότητά του να βγάζει την μπάλα σωστά μπροστά, ανοίγοντας την επίθεση χάρη στις βαθιές μπαλιές με το αριστερό: με τον καιρό έχει μάθει ν αλλάζει το παιχνίδι σωστά και να ψάχνει το δεξί μπακ π.χ. που φεύγει στην επίθεση. Το κακό για τον Σιόβα είναι ότι αυτή του η ικανότητα στην Εθνική του Σάντος δεν έχει και μεγάλη αξία. Στην Εθνική όταν ο στόπερ κόβει, το τελευταίο που ενδιαφέρει είναι να βγει η ομάδα γρήγορα μπροστά. Κι ο Σιόβας κόβει. Αλλά λιγότερο από τον Παπασταθόπουλο, τον Μανωλά, τον Αβραάμ και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο.
Σάμαρης
Εκανε χθες ντεμπούτο ο Σάμαρης και μοιάζει «ταγμένος» στο να γίνει βασικός στην Εθνική - ειδικά αν μάθει στον Ολυμπιακό να παίζει αμυντικό χαφ. Ξέρει μπάλα, δοκιμάζει σουτ από μακριά, δίνει ύψος και κυβικά στη μεσαία γραμμή, μοιάζει να μην έχει κανένα πρόβλημα να τρέχει για το όποιο «δεκάρι» θα υπάρχει στην ομάδα. Το πρόβλημά του είναι κυρίως ψυχολογικό, αφού πρέπει να «παλιώσει» γρήγορα κι ο Σάμαρης είναι από αυτούς που δύσκολα «παλιώνουν». Οταν ακούω να τον συγκρίνουν με τον Κατσουράνη, χαμογελάω: ο Κατσουράνης γεννήθηκε «παλιός». Ο Σάμαρης πρέπει να μάθει να φωνάζει, να ξυπνάει τους συμπαίκτες, να παίρνει ακόμα πιο πολλές επιθετικές πρωτοβουλίες: είμαι βέβαιος, λόγω Ολυμπιακού, μόνο για το τελευταίο.
Αθανασιάδης
Μετά από πολύ καιρό (και έστω και για λίγο) ξαναεμφανίστηκε στην Εθνική ο Κλάους. Εχω την εντύπωση ότι ο φορ του ΠΑΟΚ δεν έχει με τις Εθνικές ομάδες την καλή σχέση που απαιτείται: μακάρι να κάνω λάθος. Δεν τον θυμάμαι πολύ στη Νέων, δεν τον έχω καταγράψει ως σκόρερ της Ελπίδων: συνήθως τα επιτυχημένα περάσματα από αυτές τις μικρές Εθνικές είναι που σε βοηθάνε να αποκτήσεις τον κατάλληλο χαρακτήρα. Παρ' όλα αυτά νομίζω ότι αν ο Μήτρογλου δεν έκανε όσα κάνει φέτος ειδικά με τον Ολυμπιακό, ο Κλάους θα έπαιρνε μελλοντικά από τον Σάντος πολλές ευκαιρίες για ένα λόγο: για το ποδόσφαιρο που παίζουν οι ομάδες του ο Κλάους είναι ίσως πιο χρήσιμος από τον σκόρερ του Ολυμπιακού! Ο Μήτρογλου θέλει κόσμο να κινείται κοντά του για να μπορεί να συνεργάζεται, γουστάρει τους καλούς πασέρ και θέλει ακραίους να απειλούν, ώστε και να τον τροφοδοτούν και ν' ανοίγουν διαδρόμους. Ο Αθανασιάδης είναι ένα κλασικό κλεφτρόνι περιοχής: του αρκεί να παίζει πολύ λίγο για να κάνει ζημιά και ξέρει ήδη πολύ καλά, λόγω ΠΑΟΚ, πώς είναι να παίζεις με τους συμπαίκτες κάπως μακριά σου.
Βύντρα
Χάρηκα (ομολογώ) και για την επανεμφάνιση του Λουκά Βύντρα. Στη Λεβάντε δεν παίζει δεξί μπακ, χθες χρειάστηκε να αντικαταστήσει τον Τοροσίδη. Το έκανε σεμνά, ταπεινά και αποτελεσματικά. Οπως θέλει ο Σάντος
Διαφωνίες
Είχα έπειτα από αρκετό καιρό μία συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο του Παναθηναϊκού Νίκο Πατέρα, φυσικά με αφορμή το χθεσινό μου κείμενο για την κατάθεσή του στη δίκη για τα στημένα. Στα πλαίσια μιας πολιτισμένης διαφωνίας με κάποιες αναφορές μου στο χθεσινό κομμάτι, (επισημάνσεις που είχαν να κάνουν με την κατάθεσή του την περασμένη Παρασκευή στο δικαστήριο), ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ θέλησε να υπογραμμίσει ότι:
Α) Κατά τον ίδιο, δεν υπήρξε σοβαρή τιμωρία του Καλόπουλου για τη διαιτησία του στο περίφημο ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 2-1 και γι αυτό και μάλωσε με τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο. Οπως μου είπε «ο Καλόπουλος δεν βγήκε από τους πίνακες». Είναι τυπικά σωστό: τιμωρήθηκε σιωπηρά, όπως όλοι οι διαιτητές, αλλά δεν ξαναέπαιξε ματς μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν. Επανήλθε σε ένα ματς Κυπέλλου μόνο έξι μήνες αργότερα και σταμάτησε οριστικά μετά την επίθεση που δέχτηκε στο παιγνίδι αυτό στην Κατερίνη.
Β) Κατά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΟ, το παιχνίδι Ολυμπιακός Βόλου - Παναθηναϊκός, αν και έγινε στο τέλος της σεζόν «ήταν σημαντικό, αφού οι δύο ομάδες θα βρίσκονταν αντιμέτωπες στα πλέι oφ».
Γ) Οσον αφορά την επισήμανσή μου ότι μιλούσε με τον Μάκη Ψωμιάδη, ενώ έλεγε ότι δεν ασχολούνταν με τον ΠΑΟ, η θέση του ήταν ότι μιλούσε γιατί παρέμεινε μέτοχος του Παναθηναϊκού και ως εκ τούτου ήθελε να γνωρίζει τι κυκλοφορεί και τι ακούγεται στην πιάτσα.
Τέλος, ο Πατέρας μού επισήμανε με νόημα ότι αυτή ήταν η πρώτη δίκη για τα στημένα. Αν, όπως είπε, υπάρξει κι άλλη, οι τοποθετήσεις του για κάποιους από τους επόμενους κατηγορουμένους θα είναι διαφορετικές. Μακάρι και πιο σαφείς, λέω εγώ πάλι
Αλλάζει γνώμη
Τον Πορτογάλο Σα Πίντο διαβάζω ότι θέλει προπονητή στον ΟΦΗ ο πρόεδρος Μάνθος Πουλινάκης. Με δεδομένο ότι έχει αποκτήσει ήδη έναν παίκτη από την πορτογαλική αγορά, δηλαδή τον Μακουκούλα, υποθέτω ότι τον συγκεκριμένο προπονητή θα του τον έχουν προτείνει αυτοί που του έφεραν και τον Μακουκούλα. Ελπίζω ο Σα Πίντο, αν έρθει, να είναι πάντως πιο γρήγορος από το φορ, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την προσαρμογή, γιατί διαφορετικά μπλέξαμε...
(Πάντως η ενασχόληση του Πουλινάκη με τους προπονητές ίσως τον βοηθήσει να εκτιμήσει και τη δουλειά τους. Το καλοκαίρι π.χ. έλεγε ότι δεν χρειάζονται και πολύ ).
Πηγή: SportDay
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο