Facebook Pixel Α. Δημάτος: Το Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ θα μας κάνει πιο σοφούς...
| 2013-10-28 13:35:00

Α. Δημάτος: Το Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ θα μας κάνει πιο σοφούς...

Α. Δημάτος: Το Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ θα μας κάνει πιο σοφούς...

Ο Ανδρέας Δημάτος γράφει για τον πειστικό ΠΑΟΚ και τον... τρομακτικό Ολυμπιακό, τονίζοντας ότι το ντέρμπι του «Καραϊσκάκης» ανάμεσα στις δύο ομάδες θα μας δείξει πολλά πράγματα.

Ο ΠΑΟΚ ήταν ίσως για πρώτη φορά τόσο πειστικός εφέτος με το παιχνίδι του στην Κομοτηνή απέναντι σε μία αξιόπιστη ομάδα όπως ο Πανθρακικός. Δεν είναι τόσο το 0-3 όσο η διάθεση της ομάδας του Στέφενς να γίνει αφεντικό στο ματς με το καλημέρα υιοθετώντας το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη μετά τα καρδιοχτύπια στο ματς με τη Μακάμπι.

Ο Ολυμπιακός, λίγο αργότερα, δεν χρειάστηκε καν να φανεί το ίδιο πειστικός. Και αυτό που είναι τρομάζει περισσότερο τους αντιπάλους του. Δεν χρειάστηκε καν να είναι και τόσο... καλός για να σκορπίσει τον ΟΦΗ με 5-1. Δεν χρειάστηκε καν να φορτσάρει για να διατηρήσει και να αυξήσει τους εφετινούς του μέσους όρους στο σκοράρισμα που είναι εντυπωσιακοί.

Ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ υπάρχουν τρεις πόντοι διαφοράς στη βαθμολογία της Super League, υπάρχει το ντέρμπι του ερχόμενου Σαββάτου στη Λεωφόρο ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό και το μεταξύ τους πρώτο ντέρμπι στο «Καραϊσκάκης». Μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα έχουμε γίνει πιο σοφοί ως προς τις εκτιμήσεις μας για το εφετινό πρωτάθλημα.

Μέχρι τώρα τα δεδομένα είναι ακλόνητα: ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι λόγω της ποιότητας και των λύσεων στο ρόστερ του, ο ΠΑΟΚ δείχνει ως ο μοναδικός που μπορεί να τον ακολουθήσει και ο Παναθηναϊκός με τα συνεχόμενα και λογικά σκαμπανεβάσματά του θα είναι ο ρυθμιστής της όλης διαδικασίας.

Υπάρχουν όμως και πολλά ερωτηματικά, με το πρώτο χρονικά να είναι το αν ο Παναθηναϊκός μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον Ολυμπιακό το ερχόμενο Σάββατο. Γνώμη μου είναι ότι δεν θα είναι τόσο εύκολα, όσο οι περισσότεροι πιστεύουν, τα πράγματα για τον πρωταθλητή στη Λεωφόρο. Οχι γιατί ο Παναθηναϊκός... ίσιωσε μετά τη νίκη του στην Κρήτη επί του Εργοτέλη. Αλλά γιατί πρόκειται για παιχνίδι που το τρομακτικό άγχος της αμφισβήτησης για τους «πράσινους» ποδοσφαιριστές μπορεί να μετατραπεί σε πρώτης τάξης κίνητρο απέναντι στους αντιπάλους τους που όλοι γνωρίζουν ότι είναι οι καλύτεροι. Η υπεροχή του Ολυμπιακού μπορεί να αφαιρέσει το άγχος της επιβίωσης από την ομάδα του Παναθηναϊκού. Εκτός κι αν προκαλέσει φόβο...

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το αν πραγματικά ο Ολυμπιακός έχει αντίπαλο ή καλύτερα το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά του από τον ΠΑΟΚ. Είναι το πιο δύσκολο ερώτημα. Οχι, γιατί με τα τωρινά δεδομένα δεν υπάρχει η απάντηση. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ολυμπιακός έχει πλεονέκτημα και σαφέστατο αβαντάζ στην απευθείας σύγκριση με τον «δικέφαλο». Κανείς όμως δεν γνωρίζει τι περισσότερο μπορούμε να δούμε από τον ΠΑΟΚ που βρίσκεται σε ανοδική πορεία και που χωρίς να έχει κάνει τα μεγάλα ματς μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να πάρει τα αποτελέσματα και να μη σκορπίσει βαθμούς όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Το ντέρμπι στο «Καραϊσκάκης» θα μας δείξει πολύ περισσότερα πράγματα πάνω σε αυτό το θέμα. Οχι τόσο για τον Ολυμπιακό που τον έχουμε δει σε πολύ ανταγωνιστικά παιχνίδια, κυρίως στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά για τον ΠΑΟΚ και το κατά πόσο το πιστεύει ότι είναι έτοιμος για την υπέρβαση. Ο χαρακτήρας που θα βγάλει στο Φάληρο θα αποτελέσει ένα πολύ καλό δείγμα προθέσεων.

Από την άλλη πλευρά για τον Ολυμπιακό υπάρχει η έξτρα δυσκολία ότι ανάμεσα στα δύο ντέρμπι έχει ένα πολύ μεγάλο ματς με την Μπενφίκα στο «Καραϊσκάκης». Είναι... ευπρόσδεκτες αυτές οι δυσκολίες για τον πρωταθλητή Ελλάδας, αφού σε αντίθετη περίπτωση οι απορίες μας θα ήταν λιγότερες.

Ούτως ή άλλως αν ο Ολυμπιακός περάσει αυτό το τριπλό τεστ με Παναθηναϊκό, Μπενφίκα και ΠΑΟΚ, θα είναι ο πρώτος που θα έχει απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Οι ευκαιρίες για τους διώκτες του, ή καλύτερα για τον διώκτη του ΠΑΟΚ, δεν θα είναι πολλές. Χρονικά προηγείται το ντέρμπι της Λεωφόρου. Μακάρι να ζήσουμε μία ήσυχη εβδομάδα μέχρι το Σάββατο γιατί οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές.

Κάποια στιγμή, όμως, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που προέχει είναι το γήπεδο. Και όχι τα υπόλοιπα...

Αλήθειες και ψέματα

Δεν θα του βγει σε καλό του Αλαφούζου η τακτική με τις τιμές των εισιτηρίων στη Λεωφόρο για τα μη μέλη της Παναθηναϊκής Συμμαχίας. Δεδομένα δεν έχει να κάνει με οικονομική πολιτική ή με αναγκαιότητα για τόσο ακριβές τιμές, έστω κι αν μιλάμε για ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αλλά στην ουσία αποτελεί εκβιαστική πολιτική, προκειμένου να ωθήσει τους φίλους του Παναθηναϊκού για να γραφτούν στη Συμμαχία.

Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν ο όποιος παράγοντας ακόμα και της μεγαλύτερης ομάδας προσπαθεί με εκβιαστικό τρόπο να επιβάλει στον κόσμο αυτό που εκείνος θεωρεί ως το σωστό για την ομάδα του (στην προκειμένη περίπτωση ο Αλαφούζος με κάθε τρόπο παλεύει για τη διεύρυνση της βάσης της Παναθηναϊκής Συμμαχίας), δεν αργεί η ώρα που όλο αυτό του γυρίζει μπούμερανγκ.

Και σε τελική ανάλυση θα το καταλάβαινα αν αυτή η πολιτική με τις τιμές των εισιτηρίων γινόταν υπέρ του Eρασιτέχνη Παναθηναϊκού, που αποτελεί τη βάση του συλλόγου και που -όπως στις περισσότερες μεγάλες ομάδες- εκλέγει διοικήσεις με συμμετοχή όχι πάνω από 100-200 ταμειακώς εντάξει μελών. Η Παναθηναϊκή Συμμαχία, όμως, δεν αποτελεί στην ουσία θεσμοθετημένο όργανο του Παναθηναϊκού αλλά τον φορέα εκπροσώπησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών.

Και επαναλαμβάνω. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τις προθέσεις του Αλαφούζου. Ούτε στην τσέπη του θα πάνε τα λεφτά από τα εισιτήρια. Από την τσέπη του, άλλωστε, έχουν ήδη βγει περισσότερα χρήματα απ' ό,τι υπολόγιζε όταν αποφάσιζε να μπλέξει με τον Παναθηναϊκό. Απλώς στον μέσο οπαδό η συγκεκριμένη πολιτική προκαλεί τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα απ' αυτά που προσδοκά ο πρόεδρος του «τριφυλλιού». Και είναι κάτι που θα το βρει μπροστά του...

Και μπορεί βεβαίως στον Παναθηναϊκό οι μεταγραφές να είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά ο ΣΚΑΪ ετοιμάζεται για το μεγάλο «μπαμ» έχοντας προσεγγίσει την Ελλη Στάη. Αν υπάρχει πάντως ένα κοινό ανάμεσα στο κανάλι και την ποδοσφαιρική ομάδα του Γιάννη Αλαφούζου, αυτό είναι ότι από βδομάδα σε βδομάδα τα πάντα μπορούν να αλλάξουν. Προς το παρόν στον Παναθηναϊκό είναι εμφανής η αλλαγή ψυχολογίας μετά το πολύ σημαντικό διπλό στην Κρήτη με τον Εργοτέλη.

Χωρίς νίκη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» η χρονιά θα εξελιχτεί πολύ άσχημα για τον Αρη. Μόνο με εκτός έδρας βαθμούς δεν κατάφερε κανείς να μείνει στην κατηγορία. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Οπως και το τεράστιο άγχος των παικτών του Αρη, όταν παίζουν μπροστά στο κοινό τους. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα.

Ενα από τα βασικά ερωτήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και στοιχηματικό αντικείμενο είναι πόσα χατ τρικ θα κάνει ο Μήτρογλου στο φετινό πρωτάθλημα. Εδώ στο ρελαντί κόντρα στον ΟΦΗ και θα είχε κάνει ένα ακόμα, αν είχε ευστοχήσει στο πέναλτι που εκτέλεσε. Πλέονμ δεν χρειάζεται ούτε ενενήντα λεπτά για χατ τρικ ο χαρισματικός Ελληνας σκόρερ με τη φόρα και την ψυχολογία που έχει πάρει.

Και μετά τα τιτιβίσματα και τον πόλεμο ανακοινώσεων Εργοτέλη - Παναθηναϊκού για τη διαιτησία στο μεταξύ τους παιχνίδι, ακούσαμε και τον Σάββα Θεοδωρίδη στη Nova να υποστηρίζει ότι η κατάσταση στα αποδυτήρια των φιλοξενουμένων στη Λεωφόρο είναι τέτοια, ώστε μπορεί να προκληθεί ακόμα και πρόβλημα στην υγεία των παικτών με τους πνεύμονες και την οξυγόνωση του εγκεφάλου. Αν μη τι άλλο με πρωτότυπο τρόπο ξεκινά αυτό το ντέρμπι...

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags