Ο φορολογικός έλεγχος στην περιουσία τους διεξήχθη για την περίοδο 2000-2013 με αφορμή το γεγονός ότι στη λίστα λαγκάρντ περιλαμβανόταν κατάθεση ύψους 2 εκατ. δολαρίων σε λογαριασμό της κυρίας Κουράκου.
Η έρευνα διεξήχθη με παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως υφίσταται φοροδιαφυγή χωρίς όμως να ασκήσει ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή για το ιδίο αδίκημα αφού ο νόμος προβλέπει πως ο φάκελος της δικογραφίας πρώτα διαβιβάζεται στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε φορολογούμενο να εξοφληθεί η οφειλή.
Tαυτόχρονα, ο χαρακτηρισμός του αδικήματος σε κακούργημα σε βάρος της συζύγου του κ. Παπαντωνίου σχετίζεται με το ποσό που εντοπίστηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε λογαριασμό της κυρίας Κουράκου, σε τράπεζα της Ελβετίας.