Ο κ. Στέφενς αποφάσισε να αλλάξει κάποια πράγματα μετά την διακοπή του πρωταθλήματος. Άφησε εκτός ενδεκάδας τον Στοχ, έναν ποδοσφαιριστή με τεράστια ποδοσφαιρικά προσόντα που όμως δεν απέδιδε τα αναμενόμενα στα τελευταία παιχνίδια της ομάδας. Ποιος τελικά δικαιώθηκε ο Στοχ ή ο Στέφενς;

Κίνητρο

Στο ποδόσφαιρο όπως και στην ζωή ένα από τα σημαντικότερα πράγματα είναι το κίνητρο. Όταν ένας ποδοσφαιριστής χάσει το κίνητρο που είχε ή δεν παρουσιαστεί κάποια νέα πρόκληση τότε αυτόματα ξεκινάει η φθίνουσα αγωνιστική του πορεία. Αυτό δεν σημαίνει πως τα υψηλά κίνητρα είναι πανάκεια. Κίνητρο μπορεί να υπάρχει και σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, να είναι κάτι μικρό που όμως δίνει άλλη διάσταση στην ψυχολογία του ποδοσφαιριστή.

Ο Σλοβάκος διεθνής του ΠΑΟΚ ήρθε με τις καλύτερες προϋποθέσεις στην Τούμπα. Το τέρμα που πέτυχε απέναντι στην Σάλκε στο Γκεζελκίρχεν τον έκανε και τον αγαπημένο των οπαδών. Με την πολύ καλή παρουσία του στα πρώτα παιχνίδια της ομάδας έδειχνε να είναι αυτό που πραγματικά έλειπε από τους ασπρόμαυρους. Ταχύτητα, έκρηξη, πολύ καλή τεχνική, σουτ από απόσταση και προσωπικότητα μέσα στο γήπεδο. Όμως στην Ελλάδα όσο περισσότερο μας αρέσει να ενθουσιαζόμαστε άλλο τόσο μας αρέσει και να αποκαθηλώνουμε. Έτσι και στην περίπτωση του Στοχ.

Όταν ακόμα ήταν φρέσκος στον ΠΑΟΚ και δεν είχε κλείσει η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτιόντουσαν για ποιο λόγο ο νέος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ δεν τον αγοράζει. Μάλιστα το ζητούσαν επιτακτικά. «Να τον πάρει τώρα γιατί μετά ποιος ξέρει πόσο θα κοστίζει». Όμως η σπουδαιότερη αρετή στο ποδόσφαιρο είναι η υπομονή. Και το σύστημα του ΠΑΟΚ θα πρέπει να δουλέψει πάνω σε αυτό.

Καταρχήν ο ποδοσφαιριστής Στοχ δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων συνηθισμένος να αγωνίζεται 15 παιχνίδια σε 3 μήνες. Η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον παραπάνω αριθμό ολόκληρη την περσινή χρονιά. Και στην αμέσως προηγούμενη είχε παραπάνω συμμετοχές όμως πολλές από αυτές ήταν ως αλλαγή. Αυτό από μόνο του δείχνει πως «μπούκωσε» μετά από τα πολλά συνεχόμενα παιχνίδια με την φανέλα του ΠΑΟΚ.

Η διαρκής παρουσία του στα παιχνίδια του Δικεφάλου μπορεί να ήταν σημαντική όμως έδειχνε πως ο βραχύσωμος εξτρέμ είχε εξασφαλισμένη την θέση στην ενδεκάδα. Αυτό κάποιες φορές μπορεί να αποδεικνύεται θετικό, όμως σε μακροπρόθεσμο διάστημα πάντα δημιουργεί προβλήματα. Ο ποδοσφαιριστής πρέπει να αισθάνεται την εμπιστοσύνη αλλά και την δικαιοσύνη του προπονητή του. Όταν δεν αποδίδει όπως θα έπρεπε ή όταν δεν ακολουθεί τις εντολές θα πρέπει να συμμορφώνεται.

Η Ολλανδική τακτική

Ο τρόπος που έπραξε ο κ. Στέφενς μπορεί να περιείχε ρίσκο όμως κανείς μας δεν ξέρει πραγματικά τι είδους κουβέντες μπορεί να κάνουν οι προπονητές με τους ποδοσφαιριστές τους. Από ότι φάνηκε ο Στοχ το πήρε το μήνυμα. Συνειδητοποίησε πως χρειαζόταν μία μικρή ξεκούραση. Περισσότερο ψυχολογική παρά σωματική. Έπρεπε να καταλάβει πως ναι μεν είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα αλλά κανείς δεν είναι πάνω από αυτήν. Κανείς.

Η συμπεριφορά του Σλοβάκου μάλιστα στο ντέρμπι με τον Άρη δείχνει και του λόγου το αληθές. Μπήκε στον αγώνα ορεξάτος ακριβώς έτσι όπως τον γνώρισε το Ελληνικό κοινό και έτοιμος να βοηθήσει είτε πλαγιοκοπώντας είτε σουτάροντας από απόσταση που τόσο καλά ξέρει να κάνει. Η απόδοση του βοήθησε και τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου να «ανέβουν» με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Αθανασιάδη που μάλιστα σκόραρε κιόλας μετά από το σουτ που επιχείρησε ο Σλοβάκος.

Η τακτική Στέφενς λοιπόν μάλλον ευεργετικά επέδρασε στον αστέρα του ΠΑΟΚ παρά δημιούργησε κόντρες και προβλήματα. Βέβαια, αυτό δεν ξεκίνησε τώρα. Ο κ. Στέφενς έδειξε τις προθέσεις του όταν τον έκανε αλλαγή μέσα στο Καραϊσκάκη στο ημίχρονο στην χειρότερη φετινή εμφάνιση του Δικεφάλου. Το αποτέλεσμα κρίνεται θετικό.

Ο κύριος λόγος που ο Ολλανδός προπονητής ήταν προβληματισμένος με τον Στοχ και την απόδοση του ήταν οι μεγάλες απαιτήσεις που έχει από αυτόν. Και μεγάλες απαιτήσεις δικαιούσαι να έχεις όταν ο ποδοσφαιριστής είναι αποδεδειγμένα ποιοτικός. Και ο Στοχ ανήκει σε αυτή την κατηγορία ποδοσφαιριστών.
Επόμενη αποστολή Σωτήρης Νίνης.

ΠΗΓΗ: overlap.gr