Ένα ψηφιακό γλειφιτζούρι το οποίο θα δίνει την αίσθηση της απόλαυσης διαφορετικών γεύσεων, κατασκεύασαν επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης με επικεφαλή τον ερευνητή, Ιμέσα Ρανασίνγκε.
Ο λόγος για μια ηλεκτρονική συσκευή που εμφανισιακά μοιάζει με ένα γλειφιτζούρι το οποίο τοποθετείται στη γλώσσα όπου με ειδικών κυμαινόμενων θερμοκρασιών, ο κάτοχος του νομίζει πως γεύεται κάποια τροφή.
Ο κάτοχος της συσκευής μπορεί να γευτεί τέσσερις βασικές γεύσεις: αλμυρό, γλυκό, πικρό και ξινό.
«Ανακαλύψαμε πως η μη επεμβατική ηλεκτρική και θερμική διέγερση του άκρου της γλώσσας παράγει επιτυχώς την αίσθηση των πρωταρχικών γεύσεων. Το σύστημα εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες των ηλεκτρικών ρευμάτων (εύρος, συχνότητα, πόλωση) για να προκαλέσει διαφορετικές διεγέρσεις» επισημαίνει ο καθηγητής Ρανανγκίσε.
Αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι το ψηφιακό γλειφιτζούρι θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο και στο χώρο της ιατρικής. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με διαβήτη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό γλειφιτζούρι για να προσομοιώσουν τη γλυκιά γεύση, χωρίς να ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.Ακόμα, το ψηφιακό γλειφιτζούρι θα μπορούσε να βοηθήσει και τους καρκινοπαθείς να βελτιώσουν τη γεύση τους κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.
Πηγή: patrastimes.gr