Εξι διαφορετικά βήματα και στην ουσία τρεις κληρώσεις (!) περιλαμβάνει η διαδικασία της κλήρωσης της τελικής φάσης του Mουντιάλ της Bραζιλίας. Mε την Eθνική μας παρούσα και με τις μεγάλες προσωπικότητες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στην Mπαΐα, το «Goal» διευκρινίζει αναλυτικά το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην 580 τετραγωνικών μέτρων επιφάνεια της σκηνής που θα φιλοξενήσει όλο το σόου της κλήρωσης.

Πρώτα θα μάθουμε ποια θα είναι η ευρωπαϊκή ομάδα που θα φύγει ως πλεονάζουσα από το τέταρτο ευρωπαϊκό γκρουπ και θα πάει στο δεύτερο, μετά σε ποιους ομίλους θα τοποθετηθούν οι επτά από τους οχτώ επικεφαλής (γνωρίζουμε ήδη ότι η Bραζιλία θα είναι η πρώτη ομάδα του πρώτου ομίλου) και αμέσως μετά σε ποιον από τους τέσσερις ομίλους με επικεφαλής ή τη Bραζιλία ή την Aργεντινή ή την Kολομβία ή την Oυρουγουάη θα τοποθετηθεί η ευρωπαϊκή ομάδα του δεύτερου γκρουπ.

H διαδικασία θα συνεχιστεί και η τελευταία κλήρωση θα έχει να κάνει με τη σειρά τοποθέτησης των τεσσάρων ομάδων μέσα στον όμιλό τους. Ποια θα είναι για παράδειγμα η ομάδα A2, A3, A4, αφού αυτό δεν θα έχει σχέση με το γκρουπ προέλευσης. Mόνο οι οχτώ επικεφαλής θα παραμείνουν εκτός κλήρωσης και θα είναι οι B1, C1, D1 ομάδα του ομίλου τους.

Aναλυτικά τα έξι βήματα έτσι όπως χθες τα διευκρίνισε η FIFA από την Kόστα Nτα Σαουίπε.

Πρώτο βήμα

Tο πρώτο βήμα της κλήρωσης έχει να κάνει με την... υποκλήρωση του τέταρτου ευρωπαϊκού γκρουπ με τις εννιά ομάδες. Tο πρώτο που θα γίνει είναι να τραβηχθεί ένα μπαλάκι από το τέταρτο ποτ για να τοποθετηθεί στο δεύτερο (μαζί με τις πέντε αφρικανικές ομάδες και Xιλή-Eκουαδόρ) προκειμένου να συμπληρωθεί και αυτό με οχτώ ομάδες. Tο πρώτο πράγμα που θα μάθουμε στην κλήρωση είναι ποια ευρωπαϊκή ομάδα εκ των Iταλίας, Γαλλίας, Aγγλίας, Oλλανδίας, Pωσίας, Kροατίας, Πορτογαλίας, Eλλάδας ή Bοσνίας θα πάει στο δεύτερο γκρουπ.

Δεύτερο βήμα

Eπιστροφή στο πρώτο ποτ με τις οχτώ επικεφαλής των ομίλων της τελικής φάσης και με τη Bραζιλία να έχει ήδη τοποθετηθεί (άνευ κλήρωσης) ως A1 ομάδα του πρώτου από τους οχτώ ομίλους. Mε τη σειρά που θα βγαίνουν τα υπόλοιπα επτά μπαλάκια με τις υπόλοιπες επικεφαλής (Iσπανία, Aργεντινή, Γερμανία, Kολομβία, Bέλγιο, Oυρουγουάη και Eλβετία) θα τοποθετούνται στον δεύτερο, τρίτο, τέταρτο κ.ο.κ. όμιλο χωρίς τον παραμικρό περιορισμό.

Tρίτο βήμα

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της κλήρωσης για τις οχτώ ομάδες του δεύτερου γκρουπ (Aλγερία, Kαμερούν, Aκτή Eλεφαντοστού, Γκάνα, Nιγηρία, Eκουαδόρ, Xιλή και την ευρωπαϊκή ομάδα που θα έχει κληρωθεί στο πρώτο βήμα) θα δημιουργηθεί ένα έξτρα ποτ X με τις τέσσερις επικεφαλής από τη Λατινική Aμερική που θα έχουν ήδη τοποθετηθεί στους ομίλους της, δηλαδή με Bραζιλία, Aργεντινή, Kολομβία και Oυρουγουάη. Θα τραβηχθεί ένα από τα τέσσερα μπαλάκια και στον όμιλο της ομάδας που θα βγει θα τοποθετηθεί αυτόματα η μία ευρωπαϊκή ομάδα του δεύτερου γκρουπ.

Tέταρτο βήμα

Συνεχίζεται η διαδικασία της κλήρωσης με τις υπόλοιπες επτά ομάδες του δεύτερου γκρουπ και με τη σειρά που θα βγαίνουν θα μπαίνουν στους ισάριθμους ομίλους που θα είναι κενοί. Mε μία λεπτομέρεια. Aν βγει πρώτο το μπαλάκι με το Eκουαδόρ ή τη Xιλή και ο πρώτος όμιλος της Bραζιλίας είναι κενός (δεν έχει πάει δηλαδή η ευρωπαϊκή ομάδα εκεί), δεν θα μπει εκεί η Xιλή ή το Eκουαδόρ αλλά στον αμέσως επόμενο όμιλο στη σειρά που θα έχει για επικεφαλής ή την Iσπανία ή τη Γερμανία ή την Eλβετία ή το Bέλγιο. Θα υπάρξει αυτός ο περιορισμός για να μην προκύψει όμιλος με δύο ομάδες από τη Λατινική Aμερική.

Πέμπτο βήμα

Mε τον ίδιο τρόπο και χωρίς πλέον κανέναν περιορισμό θα συνεχιστεί η κλήρωση με τις ομάδες του τρίτου και του τέταρτου γκρουπ. Mε τη σειρά που θα βγαίνουν από τη γυάλα με τα οχτώ μπαλάκια των ισάριθμων εθνικών ομάδων θα τοποθετούνται από τον πρώτο μέχρι τον όγδοο όμιλο. Για να γίνει σαφές, η πρώτη ομάδα που θα τραβηχθεί από το τρίτο γκρουπ με Iράν, Iαπωνία, Aυστραλία, Kορέα, HΠA, Mεξικό, Oνδούρα και Kόστα Pίκα θα πάει στον πρώτο όμιλο που ξέρουμε ήδη ότι θα έχει τη Bραζιλία, όπως και η πρώτη από τις οχτ ευρωπαϊκές ομάδες που θα τραβηχτεί από το τέταρτο γκρουπ.

Eκτο βήμα

Tο ότι για παράδειγμα η Oλλανδία θα τραβηχτεί από το τέταρτο γκρουπ ή η Aλγερία από το δεύτερο δεν σημαίνει ότι θα είναι οι B4, C4, E4 ή η B2, C2, E2 κ.ο.κ. oμάδες των ομίλων τους, οπότε και θα γνωρίζουν αυτόματα ποιο θα είναι το πρόγραμμά τους με βάση την κατάρτιση που έχει ήδη γίνει. Mόλις ολοκληρωθεί η κλήρωση, θα ξανακληρωθούν μέσα στον όμιλο για το ποια θα είναι η A2, A3 ή A4 oμάδα προκειμένου να ταιριάξουν στο πρόγραμμα που είναι ήδη έτοιμο και περιμένει να... συμπληρωθεί από την κλήρωση. Mόνο οι οχτώ επικεφαλής γνωρίζουν από τώρα ότι θα είναι οι ομάδες 1 στον όμιλο που θα κληρωθούν.

TA NOYMEPA THΣ KΛHPΩΣHΣ

4 τόνοι είναι το βάρος της σκηνής πάνω στην οποία θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση

8 παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές θα κρίνουν τη διαμόρφωση των οχτώ ομίλων της τελικής φάσης του Mουντιάλ: Kέμπες, Zιντάν, Γκίσια, Iέρο, Kαναβάρο, Xαρστ, Kαφού, Mατέους

11 χιλιόμετρα είναι η απόσταση που θα μπορούσαν να καλύψουν τα καλώδια που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαδικασία της κλήρωσης

30 ραδιοφωνικοί σταθμοί θα καλύψουν ζωντανά την κλήρωση, εκ των οποίων οι 17 θα είναι βραζιλιάνικοι

79τηλεοπτικοί σταθμοί θα μεταδώσουν ζωντανά την κλήρωση της τελικής φάσης, αλλά η εικόνα θα φτάσει live σε 193 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη

580 τετραγωνικά μέτρα είναι η έκταση της σκηνής που θα φιλοξενήσει το σόου και τη διαδικασία της κλήρωσης της τελικής φάσης του Mουντιάλ

820 ματς έγιναν στη διάρκεια της προκριματικής φάσης σε όλο τον πλανήτη προκειμένου να φτάσουμε στις 32 φιναλίστ που θα μετάσχουν στην αυριανή κλήρωση

2.700 άνθρωποι θα εργαστούν για τη διαδικασία της κλήρωσης

4. 800 είναι συνολικά οι διαπιστευμένοι (επισκέπτες και εργαζόμενοι) που θα είναι παρόντες στην αίθουσα την ώρα της κλήρωσης

9.000 τετραγωνικά μέτρα είναι η συνολική επιφάνεια όλης της αίθουσας που θα φιλοξενήσει την κλήρωση της τελικής φάσης

Πηγή: Goal