Από το 1993 και έπειτα σε 18 περιπτώσεις η τελική πρωταθλήτρια είχε τουλάχιστον τους βαθμούς που έχει τώρα η Αρσεναλ και αν δεν ήταν πρώτη μετά τα πρώτα 13 παιχνίδια, ήταν τουλάχιστον στη πρώτη τριάδα. Εκτός από το 2008-2009 όπου η Τσέλσι και η Λίβερπουλ ήταν πρώτες με περισσότερους μάλιστα πόντους από ότι τώρα η Αρσεναλ (32 βαθμούς), αλλά τελικά το πρωτάθλημα το πήρε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και εκτός από την ηχηρή περίπτωση της Νιούκαστλ, τη σεζόν 1995-1996, όλες οι άλλες πήραν τον τίτλο.

Η περίπτωση για τη Νιούκαστλ ήταν ξεχωριστή αφού με τεχνικό τότε τον Κέβιν Κίγκαν, οι «καρακάξες» είχαν αρχίσει με ξέφρενο ρυθμό και ύστερα από 13 ματς είχαν 34 πόντους, πέντε περισσότερους από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτή είναι και η κλασσική εξαίρεση στον κανόνα, γιατί κατόρθωσαν να χάσουν τον τίτλο εκείνη τη χρονιά αν και είχαν διαφορά 12 πόντων από τους «κόκκινους διαβόλους», στα τέλη Φλεβάρη!

Η φετινή Αρσεναλ συνεχίζει να προηγείται, επειδή κερδίζει τα ματς που συνήθως δίνουν τίτλους. Όλα αυτά τα εκτός έδρας ματς με Σουόνσι, Σάντερλαντ, Φούλαμ, Κάρντιφ, εκείνα δηλαδή που κάνουν και τη διαφορά στο τέλος. Άλλωστε η Λίβερπουλ το 2008-2009 νίκησε μέσα και έξω την Τσέλσι και τη Γιουνάιτεντ, δεν έχασε από την τέταρτη Αρσεναλ, αλλά επτά ισοπαλίες στο «Ανφιλντ» με ομάδες σαν την Χαλ, τη Γουέστ Χαμ και τη Φούλαμ της στέρησαν το πιο εύκολο πρωτάθλημα της ιστορίας της!

Η ομάδα του Βενγκέρ, μετά την ήττα της πρεμιέρας με την Αστον Βίλα έχει δείξει μία αξιοθαύμαστη σταθερότητα. Επίσης δεν δέχεται εύκολα γκολ και αυτό είναι καταλύτης στην επιτυχία της έως τώρα, αφού έχει τους παίκτες να σημειώσουν τέρματα μπροστά όσο το ματς κυλάει στο 0-0. Φυσικά κανείς δεν λέει πως το πρωτάθλημα είναι δικό της και η γνώμη μου παραμένει πως η Τσέλσι είναι το φαβορί, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει πως η πορεία της Αρσεναλ είναι ομάδας που διεκδικεί στα ίσια το πρωτάθλημα. Και οι τίτλοι, παραδοσιακά στην Αγγλία, κρίνονται τον Δεκέμβρη που οι αγώνες είναι πολλοί καθώς και τη περίοδο του Πάσχα όπου πάλι είναι πολλά τα ματς.

Φυσικά σε ένα μήνα ακριβώς θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα, αλλά προς το παρόν, η πρώτη ερώτηση έχει απαντηθεί: ναι, η Αρσεναλ μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα, αυτό δηλαδή για το οποίο πολλοί αμφιβάλλαμε - όπως και οι ίδιοι οι οπαδοί της- μετά την ήττα της πρεμιέρας! Τώρα, από το «μπορεί» μέχρι «να το πάρει» μεσολαβεί πολύς δρόμος και κόπος!

Πηγή: SportFM.gr