Υπάρχει πολύς κόσμος στον Ολυμπιακό που μετά τον τραυματισμό του άτυχου Δημήτρη Σιόβα περιμένει να κάνει ο Ολυμπιακός μεταγραφή στα στόπερ, αφού έφυγε πρόσφατα και ο Καρλ Μετζανί, που δεν αγωνίζονταν όσο ήθελε. Εγώ πάλι λέω ότι απλώς τον Ολυμπιακό, και κυρίως τον προπονητή του, τον περιμένουν νέες ενδιαφέρουσες προκλήσεις.  

O κόσμος θέλει παντού και πάντα μεταγραφές, αλλά οι ομάδες δεν είναι ξενοδοχεία να πηγαινοέρχονται παίκτες. Κάποτε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τέτοια εποχή όταν ρωτήθηκε αν χρειάζεται μεταγραφές, είχε πει την ιστορική φράση «είμαστε πλήρεις». Χρόνια αργότερα τον ρώτησα μήπως έχει μετανιώσει για εκείνη την τοποθέτηση, αφού ο κόσμος θέλει πάντα να ακούει για ενισχύσεις, αποκτήματα, στόχους κτλ. «Άκουσε να δεις», μου είπε. «Όταν ξεκινά η χρονιά ο προπονητής πρέπει να τα υπολογίζει όλα, και απουσίες και τραυματισμούς και μεταγραφές που δεν θα βγουν. Αν τα έχει υπολογίσει σωστά, δεν ψάχνει τον Ιανουάριο, παρά μόνο ευκαιρίες. Αν σου χτυπήσει κάποιος και εσύ λες "φέρε μου άλλον" είναι σαν να λες στον αναπληρωματικό του "δεν σε υπολογίζω". Και τότε πετυχαίνεις μόνο ένα πράγμα: να κάνεις τους παίκτες σου να σκέφτονται ποιους υπολογίζεις και ποιους όχι». Νομίζω ότι ο Μίτσελ θα συμφωνούσε πως το πιο σημαντικό είναι οι παίκτες να νιώθουν πως ο προπονητής τους, τους υπολογίζει όλους.

Πρώτη

Νομίζω ότι ο τραυματισμός του Σιόβα βάζει τον Μίτσελ μπροστά σε τρεις νέες προκλήσεις μέχρι το τέλος της σεζόν. Η πρώτη είναι να δοκιμάσει να βρει ποιος μεταξύ του Παπάζογλου, του Αβραάμ Παπαδόπουλου και του Μπονγκ είναι καλύτερος για παρτενέρ του Μανωλά. Αν ο Αβραάμ ήταν απόλυτα καλά δεν θα το συζητούσαμε καν, αλλά επειδή ακόμα ο αρχηγός έχει τα θεματάκια του, δουλειά πρέπει να γίνει και με τους άλλους δύο. Η μετατόπιση του Μπονγκ στο κέντρο της άμυνας δεν είναι καμιά τρομερή πρωτοτυπία: γίνεται από τότε που υπάρχει το ποδόσφαιρο και είναι δεκάδες οι ακραίοι μπακ που διέπρεψαν ως στόπερ με πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα περιπτώσεις παικτών όπως ο Μαλντίνι, ο Καναβάρο, ο Τουράμ, ο Μπόατενγκ. Όταν ο ακραίος έχει σωματικά προσόντα, μυαλό και θέληση όλα γίνονται.

Δεύτερη

Η δεύτερη πρόκληση αφορά τη συνολική αμυντική λειτουργία της ενδεκάδας, χωρίς τον Σιόβα. Προφανώς, αν λείπει ο ψηλός, χρειάζεται να παίξουν και να αξιοποιηθούν περισσότερο και ο Ντινγκά, που ήδη παίρνει πιο πολλές ευκαιρίες, αλλά και ο Πελέ. Καταλαβαίνω πως ειδικά τον τελευταίο ο Μίτσελ ίσως να μην τον χρειαζόταν τώρα, όμως αφού τον έχει, πρέπει να του δώσει ευκαιρίες: η παρουσία του θα βοηθήσει και στο να σκληρύνει η ομάδα στη μέση, εξασφαλίζοντας καλύτερες καλύψεις στους στόπερ και στο να κατεβεί η μπάλα καλύτερα -ας μην ξεχνάμε ότι ο Σιόβας έχει κι αυτό το προσόν. Αν ντε και καλά πρέπει να αποκτηθεί κάποιος στόπερ, (γιατί ο Μπονγκ δεν θέλει να παίζει στο κέντρο της άμυνας ή γιατί ο Ισπανός βλέπει τον Παπάζογλου μόνο ως δεξί μπακ), τότε είναι προτιμότερο να προστεθεί ο Αυλωνίτης ή να επιστρέψει ο Λεάντρο -να μπει δηλαδή στην ομάδα κάποιος που θα προσαρμοστεί γρήγορα.

Τρίτη

Η τρίτη πάντως πρόκληση του Μίτσελ είναι, αρχής γενομένης από το ματς με τον Λεβαδειακό, η σταδιακή επανένταξη του Μήτρογλου. Στο Περιστέρι ο Ισπανός δεν απέφυγε τον πειρασμό να τον χρησιμοποιήσει, αλλά ο φορ δεν παίχτηκε και ήταν και ο ίδιος λίγο στατικός: το δεύτερο είναι λογικό, το πρώτο δείχνει ότι στην επίθεση υπάρχει περισσότερο μπρίο και λιγότερος αυτοματισμός. Η επανένταξη και το φορμάρισμα του Μήτρογλου είναι εν όψει της δύσκολης συνέχειας σημαντικότερο θέμα από το ποιος θα παίξει στην άμυνα. Αυτόν τον καιρό είναι αδύνατο να βρεθεί κάποιος που θα κάνει την άμυνα απροσπέλαστη: η δουλειά πρέπει να γίνει από όλους.  

Στην τσέπη

Ο Μίτσελ έχει το πρωτάθλημα στην τσέπη, αλλά ο Ολυμπιακός είναι δύσκολο μαγαζί και έχει πάντα νέες ανάγκες. Η ισοπαλία με τον Ατρόμητο ήταν χρήσιμο αποτέλεσμα. Η ομάδα αν συνέχιζε να κερδίζει παντού και εύκολα, θα γινόταν μαλθακή. Εν όψει κυρίως των ματς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και των ντέρμπι στην Ελλάδα που θα κρίνουν το αήττητο, ο Ολυμπιακός έπρεπε να θυμηθεί πως στα δύσκολα χρειάζεται και δύναμη και πάθος. Με αυτά κυρίως αυτόν τον καιρό κάνεις υπερβάσεις κι αυτά δεν αποκτώνται σε κανένα μεταγραφικό παζάρι…    

Εουσέμπιο

Η δύναμη των θρύλων φαίνεται στις μικρές λεπτομέρειες: ο Εουσέμπιο είναι θρύλος. Οι παίκτες της Μπενφίκα, στο κυριακάτικο ντέρμπι με την Πόρτο, παρατάχθηκαν φορώντας ειδικές φανέλες, στις οποίες απεικονιζόταν ο πρόσφατα χαμένος άσος. Με τη δύναμη της εικόνας του μεγαλύτερου Πορτογάλου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, η Μπενφίκα μετέτρεψε σε περίπατο το ντέρμπι κερδίζοντας με 2-0. Το τελικό σκορ είναι αρκετά κολακευτικό για την Πόρτο, που θα μπορούσε να δεχτεί πολλά περισσότερα γκολ.

Είναι τεράστιο κεφάλαιο για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ο άλλοτε «Μαύρος Πάνθηρας» της Μπενφίκα. Οι δικές του μεγάλες εμφανίσεις μετά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60 σφράγισαν την ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Πορτογαλίας στο Μουντιάλ του '66 και ουσιαστικά είναι αυτός που έβαλε την Πορτογαλία στις δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ηταν ο άνθρωπος που σταμάτησε το μεγάλο σερί της Ρεάλ Μαδρίτης στο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών και το σύμβολο της μικρής, αλλά σημαντικής ηγεμονίας της Μπενφίκα που στα τέλη της δεκαετίας του '60 ήταν η σταθερότερη ομάδα στην Ευρώπη για μια τριετία τουλάχιστον. Στα πολλά και θαυμαστά της τεράστιας καριέρας του μπορούμε να προσθέσουμε και ότι κέρδισε με την Μπενφίκα και για την Μπενφίκα κι ένα ντέρμπι μετά τον θάνατό του: για τους παίκτες των «αετών» ήττα από την Πόρτο την Κυριακή το βράδυ θα σήμαινε προσβολή της μνήμης του μεγάλου Εουσέμπιο -για όλους θα ήταν μια ντροπή από αυτές που δεν σβήνουν.      

Η Μπενφiκα πέρυσι έχασε τρεις τίτλους σε μια εβδομάδα. Φέτος το πρωτάθλημα θα το κατακτήσει για να το αφιερώσει στον μεγάλο της σκόρερ, αυτόν που έφυγε κάπως βιαστικά από τη ζωή για να περάσει γρήγορα στην ιστορία. Αυτόν που και μετά τον θάνατό του μπορεί πάλι να της αλλάξει τη μοίρα…  Με πίτσες

Όταν λέμε ότι ο Λόρι Σάντσες τα άλλαξε όλα στον Απόλλωνα, το εννοούμε! Ένα πράγμα που ξετρελαίνει τους παίκτες είναι ότι ο Σάντσες, μετά το τέλος του ματς στη Ριζούπολη, παραγγέλνει πίτσες και υποδέχεται με πίτσα και μπίρα κάθε παίκτη μετά τα ντους! Θεωρεί ότι είναι πολύ καλό φαγητό για κουρασμένους αθλητές και πολύ προτιμότερο από τις μπανάνες και τα φρούτα. Τις οποίες, όπως μαθαίνω, ταράζει ο πρόεδρος Βελλής, όταν κατεβαίνει στα αποδυτήρια….

Πηγή: SportDay