Facebook Pixel Τί έχει και τί λείπει
| 2014-01-16 21:36:00

Τί έχει και τί λείπει

Τί έχει και τί λείπει

Στα ραδιοφωνικά “Χοντρά παιχνίδια” αλλά κι από εδώ, ιεραρχώντας ξανά και ξανά τα μεγάλα θέματα, τις ανάγκες και τους καιρούς, έχω τοποθετηθεί επιμένοντας με συνέπεια και ξεχωρίζοντας δύο πολύ μεγάλους πυλώνες, δύο πολύ μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν και να στηθούν κατά προτεραιότητα, ώτσε να χτιστεί, να στηριχθεί επάνω τους η πορεία του ΠΑΟΚ προς το μέλλον

Το ένα είναι η οριστική εξόφληση των χρεών της ΠΑΕ προς το δημόσιο. Το άλλο είναι η δημιουργία μιας καλής, σύγχρονης, γρήγορης, ποιοτικής και αποτελεσματική ομάδας. Όλα τα άλλα, έπονται.

Ο εκυσγχρονισμός της Τούμπας ή ένα νέο γήπεδο, το νέο αθλητικό κέντρο ή μια ακόμη μεγαλύτερη επικαιροποίηση της Νέας Μεσημβρίας, η διαρκής βελτίωση στην λειτουργία της ΠΑΕ και σε τομείς όπως το εμπορικό, είναι σημαντικά πράγματα, αλλά όλα επιλύονται με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση, εάν έχει εξαφανισθεί ο βραχνάς των χρεών. Το ίδιο και στο αγωνιστικό: Η κατάκτηση του κυπέλλου και του πρωταθλήματος, οι πορείες στην Ευρώπη και η συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, η μάχη με το παρασκήνιο και τα θεσμικά όργανα, είναι σπουδαίοι στόχοι, αλλά πλησιάζει κανείς προς τα κει ευκολότερα (και ορθολογικότερα), όταν έχει στήσει πρώτα μια καλή ομάδα. Ας δούμε σήμερα, τί χρειάζεται, τί υπάρχει και τί λείπει ακόμη γι αυτήν την ομάδα, στηριγμένοι στη διεθνή πρακτική κι εμπειρία και την κοινή λογική.

Μια καλή ομάδα λοιπόν, έχει έναν προπονητή με 2-3 χρόνια συμβόλαιο, που απολαμβάνει στήριξης κι εμπιστοσύνης. Αυτός, υπάρχει. Μια καλή ομάδα είναι εκείνη που έχει έναν χρονικό ορίζοντα παρόμοιο με το συμβόλαιο του επικεφαλής (2-3 χρόνια), στον οποίο πρέπει να βελτιώνεται και να συμπληρώνεται και που όσο θα ομογενοποιείται και θα εξελίσσεται, θα παίζει πιο σύγχρονο ποδόσφαιρο, θα ανεβάζει την αποτελεσματικότητά της και όσο μεγαλύτερα πράγματα θα κάνει μες το γήπεδο, τόσο υψηλότερους στόχους θα θέτει.

Μια καλή ομάδα, είθισται να έχει μια σημαντική βάση, έναν κεντρικό κορμό ποδοσφαιριστών που θα βρίσκονται μεταξύ 22 και 30 – 31 ετών και των οποίων τα συμβόλαια θα είναι εν ισχύ για 2-3 χρόνια στο ξεκίνημα της προσπάθειας. Θα συμπληρώνεται από εξαιρετικά ταλέντα νεότερης ηλικίας, κάποιους έμπειρους ρολίστες και σπανίως, ελάχιστους και όχι κομβικούς, δανεικούς ποδοσφαιριστές – ιδιαίτερες περιπτώσεις και πάντα με ρήτρα απόκτησης.

Το υλικό με βάση την όποια αγωνιστική στρατηγική και νοοτροπία, θεωρείται πλήρες όταν υπάρχουν σε όλες τις γραμμές ποδοσφαιριστές, που θα παρέχουν πλουραλισμό. Θα έχουν δηλαδή διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά από άλλους συμπαίκτες τους, για να προσφέρουν ποικιλία όπλων στον προπονητή.

Με μια απλή ματιά, σήμερα, ο ΠΑΟΚ έχει αρκετούς και του λείπουν και κάμποσοι...

Από την πρώτη κατηγορία, έχει Γλύκο, Κίτσιου, Σκόνδρα, Τζαβέλλα, Βιτόρ, Σπυρόπουλο, Τζιώλη, Κάτσε, Μαντούρο, Μάρτενς, Λούκας, Αθανασιάδη. Υπάρχουν και οι Λόπεθ – Κατσικάς, αλλά δε φαίνεται να πληρούν τις προδιαγραφές, για διαφορετικούς λόγους.

Από την δεύτερη, πρέπει να διαλέξει ο προπονητής του, πόσοι από τους νεαρούς που είτε ήδη έχουν ξεπεταχθεί και παίζουν στον ΠΑΟΚ ή αλλού ως δανεικοί, είτε “έρχονται” από τις Κ20 και Κ17, έχουν την δυναμική και τις προϋποθέσεις να είναι κάθε φορά στο ρόστερ. Είναι πολλοί και σε όλες τις γραμμές, ευτυχώς...

Από την τρίτη κατηγορία υπάρχει ο Σαλπιγγίδης και στο χέρι του ΠΑΟΚ είναι να κρατήσει και τους Λαζάρ, Κατσουράνη και Λίνο. Ο Βούκιτς κατά δήλωσή του αποσύρεται στο τέλος της σεζόν.
Να πούμε ποιοι (και ποια πράγματα) λείπουν ακόμη;

Λείπει η απόφαση για τερματοφύλακα: Θα στηριχθεί για βασικός ο Γλύκος; Τότε λείπει ένας που να ξέρει ότι έρχεται για δεύτερος.

Λείπει και η απόφαση για Κάτσε. Διότι αν εν τέλει επιδιωχθεί να παραχωρηθεί, χρειάζεται ένας γρήγορος καθαρόαιμος κόφτης.

Λείπει ένας ψηλός, γρήγορος, δυνατός και... κανονικός στόπερ, που να χρεώνεται την εναέρια κυκλοφορία και να μην ανησυχείς. Κάποιοι λένε λείπει κι ένας λίμπερο-στόπερ, γρήγορος, καλός τεχνίτης, να προωθεί το παιχνίδι για να ξαναπάει ο Τζαβέλλας αριστερά κι ο Κατσουράνης στα χαφ.

Λείπουν... αρκετοί πλαϊνοί για μπροστά. Ένας βασικός και κανά δυο στο βάθος... Στοχ – Ολίσε – Νίνης είναι δανεικοί και δεν δείχνει να πείθουν για απόκτηση. Το συμβόλαιο Γεωργιάδη λήγει το καλοκαίρι και δε νομίζω να βλέπει κανείς πως θα μπορούσε να ανανεωθεί.

Λείπει ένας σέντερ φορ, γρήγορος, τεχνίτης και γκολτζής που να μπορεί και να παίξει κορυφή μόνος και να λειτουργεί μπροστά σε ντουέτο.

Αυτά είναι τα δεδομένα, με δίκαιη αν και υποκειμενική ματιά. Η διαφορά στην αξιολόγηση πάντως, δύσκολο είναι να πιστέψω πως θα διαφέρει και πάρα πολύ, από όποιον κι αν γίνει. Το συμπέρασμα είναι λοιπόν πως προχωρά η στελέχωση μιας ομάδας πλήρους, που να ευελπιστεί να γίνει ανταγωνιστική. Αλλά είναι μακριά ακόμη η ολοκλήρωσή της.

Δεν είναι υποχρεωτικό (ούτε και δυνατόν) να κλείσουν όλα τα κενά και μάλιστα με επιτυχία τώρα, μες τον χειμώνα. Επιβάλλεται όμως με το τέλος της επόμενης μεταγραφικής περιόδου, τα ποσοστά κάλυψης των πασιφανών κενών να αγγίξουν τουλάχιστον το 90%, ώστε η υψηλή στοχοθέτηση, να γίνεται πια σε αληθοφανείς βάσεις.

Πηγή: fatagames.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags