Δεν ξέρω πόσοι παίκτες του φετινού Παναθηναϊκού θα είχαν θέση στο ρόστερ των “πράσινων” τα χρόνια της κυριαρχίας τους, ή τις περιόδους που άφηναν άφωνη την Ευρώπη με τις πορείες τους. Για ένα πράγμα όμως μπορώ να εμφανίζομαι πλέον κατηγορηματικός: Ο Μάρκους Μπεργκ είναι ένας επιθετικός που θα μπορούσε να αγωνιστεί σε οποιαδήποτε ελληνική ομάδα, οποιαδήποτε εποχή.

Δεν χρειαζόταν βέβαια να έρθει στα μέρη μας ο Σουηδός για να αναγνωριστεί η δεδομένη ποδοσφαιρική του αξία. Αυτή τη γνωρίζαμε τόσο από τη θητεία του στο ολλανδικό πρωτάθλημα και τα 32 γκολ που είχε σημειώσει με την Γκρόνιγκεν, όσο και από την παρουσία του στην Μπουντεσλίγκα με το Αμβούργο (έστω κι αν στη Γερμανία δεν έδεσε αρμονικά με το νέο του ποδοσφαιρικό σπίτι).

Ειλικρινά ο 27χρονος επιθετικός αποτελεί πολύ σημαντικό λόγο για να βλέπει ακόμη και ένας ουδέτερος τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού (αν βέβαια έχουν απομείνει στην Ελλάδα φίλαθλοι που αντέχουν να βλέπουν τον αγώνα άλλης ομάδας πλην της δικής τους, μακρυά από οπαδικές... κατάρες και έριδες). Δεν στέκομαι τόσο πολύ στα γκολ που σημειώνει, ούτε στα στατιστικά του που καταγράφουν το μέγεθος της συνεισφοράς του στη “μηχανή” που επιχειρεί να συναρμολογήσει από το ξεκίνημα της χρονιάς ο Γιάννης Αναστασίου.

Στέκομαι περισσότερο στην ποδοσφαιρική του παιδεία που αποτυπώνεται σε κάθε του κίνηση στον αγωνιστικό χώρο. Παρατηρήστε πως κινείται με, αλλά κυρίως χωρίς την μπάλα. Προσέξτε σε πόσο μεγάλο βαθμό είναι ανεπτυγμένη η αντίληψη του παιχνιδιού που τον χαρακτηρίζει. Δείτε πως αξιοποιεί με τις ενέργειες του κάθε κίνηση συμπαίκτη του. Πως τους ανοίγει διαδρόμους, πως τους τροφοδοτεί, πως εκμεταλλεύεται όχι μόνο τα δικά του χαρίσματα, αλλά και τα δικά τους.

Ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται ο Μπεργκ ενδείκνυται για σεμινάρια στους εκκολαπτόμενους Έλληνες επιθετικούς, από τους “νεοσσούς” των ακαδημιών όλης της χώρας, μέχρι τους νεαρούς σε ηλικία κυνηγούς που συμπεριλαμβάνονταιακόμη και στα ρόστερ ομάδων της Superleague.

Αν μάλιστα πλαισιωθεί από έναν υγιή Πέτριτς (γιατί και στην περίπτωση του Κροάτη το μοναδικό ερωτηματικό που μπορεί να τίθεται αφορά την κατάσταση ετοιμότητάς του και σε καμιά περίπτωση τη δεδομένη ποδοσφαιρική του ποιότητα), τότε αυτό το δίδυμο ίσως να αποδειχτεί καθοριστικό στη μάχη για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στα πλέι οφ που οδηγεί τον κάτοχό της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ούτως ή άλλως με τον ΠΑΟΚ να αδυνατεί να σταυρώσει νίκη κάθε φορά που ταξιδεύει νότια (μετράει ήδη στα ταξίδια του εκτός Μακεδονίας και Θράκης τρεις ήττες – σε Καραϊσκάκη, Αγρίνιο, Νέα Σμύρνη – και δύο ισοπαλίες - στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ και το Περιστέρι), πιο πιθανό φαντάζει να ψαλιδίζεται η διαφορά που χωρίζει “πράσινους” και Θεσσαλονικείς, μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, παρά να αυξάνει. Και με δεδομένο ότι ουδείς μπορεί να ξεγράφει πλέον από τη διεκδίκηση του καλύτερου ευρωπαϊκού εισιτηρίου και τον Ατρόμητο, τα φετινά πλέι οφ ίσως είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα απ' ότι τα περιμέναμε στο ξεκίνημα της περιόδου...

Πηγή: Goal