Η αλήθεια είναι πως το θέμα Σπανούλη κούρασε. Διότι τρεις μέρες μετά την νέα αποκαρδιωτική εμφάνισή του κόντρα στον Παναθηναϊκό, εμφανίζεται να κουβαλά τον σταυρό του μαρτυρίου ολομόναχος, σαν να έχασε ο ίδιος κι όχι μια ομάδα. Αυτή όμως είναι και η μοίρα των μεγάλων αθλητών. Κι όπως του «πιστώθηκε» σε μεγάλο βαθμό η back2back κατακτηση της Ευρωλίγκα, έτσι σήμερα βρίσκεται στη θέση του «κατηγορούμενου».

Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα στην οποία ο Σπανούλης έχει τεράστια επίδραση. Αλλες φορές θετική, άλλες αρνητική. Έτσι στήθηκε, έτσι πέτυχε, έτσι χάνει κιόλας. Δεν είναι μυστικό αυτό.

Γενικώς, βέβαια, ο Σπανούλης ό,τι κι αν κάνει... σηκώνει σκόνη! Τι είπε, γιατί το είπε, γιατί σκόραρε, γιατί δεν δημιούργησε.

Τις τελευταίες ημέρες αναλύθηκαν αρκετά οι επιδόσεις του κόντρα στον Παναθηναϊκό. Σε προηγούμενο άρθρο, επισημάναμε τη συνολική στατιστική του Vspan που ουσιαστικά καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τον νικητή (5/6 κέρδισε ο Παναθηναϊκός).

Στα έξι τελευταία παιχνίδια λοιπόν, ο Σπανούλης είχε: 16/62 σουτ, 21 ασίστ, 19 λάθη

Πώς όμως συνέβη αυτό;

Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει με εικόνα, σε ένα video 15 λεπτών, όλες τις κινήσεις του Σπανούλη. Ένα ειδικό scouting report, για το οποίο χρειάστηκαν ώρες μονταρίσματος, αφιερωμένο στον αρχηγό του Ολυμπιακού που εξηγεί στον απόλυτο βαθμό τον εγκλωβισμό του.

Κάθε τελική κίνησή του με τη μπάλα στα χέρια σε αυτά τα έξι παιχνίδια, θετική ή αρνητική, είναι συγκεντρωμένη εδώ, στο εκπληκτικό video που συνέθεσε ο μετρ του είδους στο διαδίκτυο, Μιχάλης Μουνταντωνάκης. Εύστοχα σουτ, άστοχα σουτ, αλλά και λάθη-ασίστ, που για πρώτη φορά είναι τόσο ισοσκελισμένα στη στατιστική του Σπανούλη. Γιατί αν το 16/62 δείχνει την αστοχία του, η αναλογία ασίστ-λαθών αποτυπώνει ανάγλυφα την έλλειψη δημιουργίας και το τεράστιο επιθετικό πρόβλημα που προκύπτει για τον Ολυμπιακό...

Κι ίσως να μην είχε τόση σημασία πλέον, εφόσον αφορά κάτι που έγινε στο παρελθόν, αν δεν είχαμε μπροστά μας άλλες πέντε ως επτά αναμετρήσεις μεταξύ Παναθηναϊκού και... Σπανούλη μέχρι τον Ιούνιο!

Εφόσον λοιπόν θα το βρούμε... μπροστά μας έχει νόημα η επανάληψη για να διαπιστώσουμε μελλοντικά τον τρόπο αντίδρασης του Ολυμπιακού και την όποια διαφοροποίηση των πλάνων του.

Στη video-ανάλυση που ακολουθεί θα διαπιστώσετε ότι ο Σπανούλης...

1) Δεν βρίσκει σχεδόν καμία ευκαιρία να σκοράρει σε transition, δηλαδή στη γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, που είναι το αγαπημένο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Στο video θα βρείτε 2 δικά του καλάθια σε κατάσταση αιφνιδιασμού.

2) Δεν μπορεί να περάσει σχεδόν ποτέ ψηλό παίκτη του Παναθηναϊκού, δηλαδή τους Λάσμε-Γκιστ όταν βρίσκονται απέναντι του.

3) Έχει βρεθεί αντιμέτωπος με όλους τους παίκτες του Παναθηναϊκού σε κατάσταση ένας-ένας! Στο video αμύνονται εναντίον του ο Διαμαντίδης, ο Κάρι, ο Ούκιτς, ο Παππάς, ο Μασιούλις, ο Γκιστ, ο Λάσμε, ο Φώτσης, ο Μπατίστ, ο Μαυροκεφαλίδης, ο Τσαρτσαρής! Εντεκα συνολικά σε έξι αγώνες! Ένας εναντίον όλων, σαν να λέμε...

4) Βρίσκει τόσο προσαρμοσμένη την άμυνα του τριφυλλιού πάνω του που ο αμυντικός ακόμα και από τη δυνατή πλευρά (εκεί που κινείται η μπάλα) κλείνει μέσα στη ρακέτα επιτρέποντας σε πολλές περιπτώσεις μια εύκολη πάσα του Σπανούλη. Αυτό γίνεται με σκοπό να μην βρει διάδρομο να διεισδύσει και να φύγει η μπάλα από τα χέρια του, χαλώντας και το όποιο σύστημα και ρισκάροντας τρίποντο από άλλους παίκτες. Ανάλογα φυσικά με το ποιος υποδέχεται τη μπάλα λειτουργεί και η άμυνα.

5) Το καλύτερο ποσοστό, στα 16 συνολικά εύστοχα σουτ ή τις καλές δημιουργίες, το έχει απέναντι στον Κάρι (που μετά τα πρώτα τρία ματς αποφεύχθηκε να βρεθεί πάνω του)... Και το χειρότερο απέναντι σε Γκιστ-Λάσμε...

Πηγή: gazzetta.gr