Οι μεταγραφές του Ιανουαρίου δεν έχουν τη χάρη και τη… γλύκα του καλοκαιριού. Διαρκούν λιγότερο και αφορούν κυρίως ομάδες που έχουν ατυχίες από τραυματισμούς, αστοχίες στις θερινές τους επιλογές και -πάνω απ’ όλα- κακό ή πρόχειρο προγραμματισμό.

 

Επειδή όσοι απαρτίζουν έναν σύλλογο, άνθρωποι είναι και σφάλματα κάνουνε, κάθε χρόνο το χειμερινό μεταγραφικό παζάρι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα στις τελευταίες μέρες του.

 

Χθες έπεσε η αυλαία κι όπως πάντα οι Αγγλοι ήταν αυτοί που έδωσαν τα ρέστα τους για μια υπογραφή, έστω και της τελευταίας στιγμής. Αυτή είναι μια σταθερά στις αγοραπωλησίες. Τα περισσότερα χρήματα διακινούνται στο Νησί, ενώ η Ιταλία ακολουθεί κατά πόδας.

 

Αν και φέτος οι γείτονες «ψώνισαν» περισσότερο δανεικούς κι ελεύθερους ποδοσφαιριστές, σε γενικές γραμμές δεν διστάζουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

 

Αντίθετα, οι Ισπανοί είναι οι πλέον φειδωλοί στις χειμερινές τους αγορές, όχι απαραίτητα λόγω της οικονομικής κρίσης. Αλλωστε, αν δεν κάνει κίνηση μία από τις Ρεάλ Μ., Μπαρτσελόνα, δεν προβλέπονται ακριβές μεταγραφές στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

 

Στη Γερμανία, δεν υπάρχουν κανόνες. Μπορεί να υπάρξει π.χ. μια Βόλφσμπουργκ που θα δώσει 20 εκατομμύρια ευρώ(!) για να πάρει τον Ντε Μπρούιν από την Τσέλσι, ενώ η Μπάγερν Μ. φροντίζει από τώρα για τη νέα χρονιά (Λεβαντόφσκι, Ρόντε), κάτι που έκανε και πέρυσι.

 

Τέλος, στη Γαλλία η αγορά ζωήρεψε τελευταία, από τότε που οι Αραβες εξαγόρασαν την Παρί Σεν Ζερμέν. Στην παρέα προστέθηκε από φέτος (ξανά) η «ρωσική» Μονακό και κάπως το χρήμα κινείται.

 

Κι εδώ να πούμε ότι ο ξενόφερτος «νεοπλουτισμός» κάνει την εμφάνισή του σε κάθε χώρα και ανεβάζει ψηλά το κόστος.

 

Ψάχνοντας την τελευταία πενταετία, βλέπουμε πως κάθε χρόνο στην Αγγλία ξοδεύεται τριψήφιος αριθμός εκατομμυρίων ευρώ. Στα ποσά δεν συμπεριλαμβάνουμε τις αποδοχές των ποδοσφαιριστών, αλλά μόνο όσα συναλλάσσονται μεταξύ δύο συλλόγων.

 

Φέτος, το κοντέρ έγραψε 130 εκατομμύρια ευρώ, λιγότερα από πέρυσι, αλλά σαφώς παραπάνω από το 2012.

 

Το 2011, ήταν μια «ειδική» χρονιά ευμάρειας στη Βρετανία και όχι μόνο. Ξοδεύτηκαν απίστευτα χρήματα σε όλους τους τομείς. Τόσο από «μεγάλες» ομάδες όσο και από μικρότερες.

 

Συνολικά δόθηκαν 562 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 288 στην Αγγλία. Επίσης, έγινε ρεκόρ πενταετίας σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, πλην της Γαλλίας.

 

Ηταν η χρονιά που η Τσέλσι έδωσε 90 εκατομμύρια για Τόρες, Λουίς, η Λίβερπουλ κοντά στα 70 για Κάρολ, Σουάρες, ενώ ένας μεσαίος σύλλογος σαν την Αστον Βίλα έδωσε 25 «μύρια» για τον Ντάρεν Μπεντ!

 

Στην Ιταλία έγιναν ανάλογα όργια, με την Ιντερ να ξοδεύει κοντά 40.000.000 ευρώ για… Ρανόκια – Πατσίνι, τη Νάπολι γύρω στα 10 για κάποιον Ρουίς από την Εσπανιόλ και την Τζένοα να ξοδεύει 35 εκατομμύρια στο καταχείμωνο για οκτώ παίκτες αμφιβόλου ποιότητος: Γέλενιτς, Αντονέλι, Κούτσκα και λοιποί άσχετοι!

 

Φέτος, τα πράγματα ήταν πιο συνετά. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξέφυγε κάπως με τα 45 εκατομμύρια στον Μάτα, αλλά το καλοκαιρινό της πλάνο ήταν τόσο πρόχειρο, που έχει φέρει την ομάδα σε δύσκολη βαθμολογική θέση. Η Τσέλσι, που ξόδεψε γύρω στα 40.000.000 για Μάτιτς – Σαλάχ, φρόντισε να βγάλει περισσότερα πουλώντας τον Μάτα και τον Ντε Μπρούιν. Οι περισσότερες ομάδες κινήθηκαν από ελάχιστα ώς καθόλου (με δανεικούς μάλιστα) και από αυτές που κινδυνεύουν με υποβιβασμό μόνο η Φούλαμ έδωσε σημαντικά χρήματα και ανακάτεψε το ρόστερ της.

 

Στην Ιταλία, ξεχώρισε η απόκτηση του Χερνάνες από την Ιντερ (15 εκατομμύρια πήρε η Λάτσιο), ενώ στην Ισπανία σχεδόν δεν κουνήθηκε φύλλο. Ρεάλ Μ. και Μπαρτσελόνα έμειναν πιστές στον καλοκαιρινό τους σχεδιασμό, ενώ λίγο-πολύ το ίδιο ίσχυσε και με την Ατλέτικο Μ. Σχεδόν όλες οι υπόλοιπες 17 ομάδες της Πριμέρα Ντιβισιόν μετρούν χρέη, ενώ στη Γερμανία ούτε η Ντόρτμουντ των πολλών προβλημάτων κινήθηκε.

 

Η Παρί Σεν Ζερμέν πραγματοποίησε το μπαμ του χειμώνα στη Ligue 1, με τον Καμπαΐγ (25 εκατομμύρια ευρώ), ενώ η Μονακό ήταν πιο συνετή απ’ ό,τι το καλοκαίρι, αποκτώντας τον Λασινά Τραορέ για 10.000.000.

 

Τώρα πια, οι ομάδες ετοιμάζονται για το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι της σεζόν, που θα κρίνει όλους τους τίτλους. Το καλοκαίρι βρίσκεται πέντε μήνες μακριά και είναι σίγουρο πως τα «χοντρά πακέτα» θα πέσουν τότε. Ειδικά φέτος, που είναι και χρονιά Μουντιάλ, κάτι που σημαίνει ότι νέα αστέρια θα λάμψουν και σίγουρα θα υπερκοστολογηθούν.

Πηγή: Eφημερίδα των Συντακτών