Facebook Pixel Το σχολείο του καλοκαιριού
Μπάσκετ
NBA
| 2014-02-09 18:20:00

Το σχολείο του καλοκαιριού

Το σχολείο του καλοκαιριού

Ο πρώτος Έλληνας που προσκλήθηκε ποτέ να λάβει μέρος στους εορτασμούς δεν έχει στις φλέβες του αίμα γαλανόλευκο ούτε γαλουχήθηκε με τα ιδανικά της ψωροπερήφανης φυλής μας. Γράφει ο Νίκος Παπαδογιάννης

Oταν ανάψουν τα εκτυφλωτικά φώτα του All-Star τριημέρου, την ερχόμενη Παρασκευή στη Νέα Ορλεάνη, μία πρόχειρα κρυμμένη -για πολλούς ενοχλητική- πτυχή της νεοελληνικής πραγματικότητας θα έχει την τιμητική της και θα γίνει καρφί στο μάτι όσων έχουν ορίζοντα αμοιβάδας.

Ο πρώτος Έλληνας που προσκλήθηκε ποτέ να λάβει μέρος στους εορτασμούς δεν έχει στις φλέβες του αίμα γαλανόλευκο ούτε γαλουχήθηκε με τα ιδανικά της ψωροπερήφανης φυλής μας.

Ο πρώτος Έλληνας που θα συμμετάσχει σε All-Star Weekend του ΝΒΑ ήρθε από την Αφρική, στρώθηκε στη βιοπάλη πριν καλά καλά μάθει να περπατάει, άνοιξε το παράθυρο προς το αύριο με τα ίδια του τα χέρια, πάλεψε με μύρια κύματα μέχρι να περάσει στην απέναντι όχθη, ωστόσο δηλώνει υπερήφανος για τη χώρα που τον γαλούχησε και είναι Ελληνας όσο εγώ ή εσείς. Από πολλούς πατριδοκάπηλους, περισσότερο.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα λάβει μέρος στον αγώνα των Ανερχόμενων Αστέρων, αλλά και στον Διαγωνισμό Δεξιοτεχνίας. Τα έγραψα ελληνικά για να γίνει σαφές το σκεπτικό της πρόκλησής του. Oι Αμερικανοί τον θεωρούν κολοσσιαίο project και σημειώνουν σε κάθε ευκαιρια την πρόοδό του, χωρίς καλά καλά να συνειδητοποιούν ότι ο Γιάννης («ο Γιαννάκης», όπως τον αποκαλούν τα φιλαράκια του από την Εθνική Εφήβων) αγωνιζόταν πέρυσι σε μία ομάδα της ελληνικής Α2.

Ο μοναδικός Ευρωπαίος που ακολούθησε παρόμοιο μονοπάτι ήταν ο Ντιρκ Νοβίτσκι, μέτοικος κάποτε από το Βύρτσμπουργκ κατευθείαν στο Ντάλας. «Phenom», αποκαλεί τον Αντετοκούνμπο ο κορυφαίος δημοσιογράφος Αντριου Βοϊναρόφσκι. «Φαινόμενο».

Είναι, πράγματι, φαινόμενο. Από ρολίστας του Φιλαθλητικού, βασικός σε ομάδα του ΝΒΑ. Μολονότι προέρχεται από τους δρόμους της πενίας, της πείνας και της ρατσιστικής απειλής, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο –όπως και ο αδελφός του, ο Θανάσης, που αγωνίζεται στο NBDL με τους Ντελάγουερ Σέβενς- προσαρμόστηκε στη ζωή και στο παιχνίδι των Αμερικανών σαν να προετοιμαζόταν για αυτό το άλμα μια ολόκληρη ζωή.

Τα φασιστοειδή που τον θεωρούν ουρακοτάγκο θα έχουν σκυλιάσει από το κακό τους. Στα χέρια τους, η ελληνική σημαία γεμίζει με λεκέδες. Στα χέρια του Αντετοκούνμπο, λάμπει όσο και το υπερήφανο πρόσωπό του.

Το επόμενο βήμα είναι να κληθεί ο Γιάννης στην Εθνική ομάδα. Στην Εθνική των Ανδρών, όχι των Νέων. Ο ίδιος θέλει να παίξει και στις δύο, ενώ οι υπεύθυνοι των Μιλγουόκι Μπακς άναψαν, κατ’ αρχήν «πράσινο φως» για το ταξίδι του Αντετοκούνμπο στην Ελλάδα. Πιστεύουν, μάλλον, ότι θα του κάνει καλό ο συγχρωτισμός με έμπειρους επαγγελματίες και οι συνθήκες πρωταθλητισμού στο Μουντομπάσκετ.

Κι έχουν δίκαιο. Ο εθισμός στην ήττα και στη μαλθακότητα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα ο Αντετοκούνμπο. Οι Μπακς είναι η χειρότερη ομάδα του ΝΒΑ και ξεκινούν τους περισσότερους αγώνες με την ήττα στο τσεπάκι. Η Εθνική ομάδα θα τον βοηθήσει να σκληραγωγηθεί, με αφετηρία όχι τους αγώνες, αλλά τις προπονήσεις της.

Ο 19χρονος «Ανερχόμενος Αστήρ» διδάσκεται πολλά και πολύτιμα στην Αμερική, αλλά η Εθνική Ελλάδας είναι ένα διαφορετικό και εξίσου ανεκτίμητο σχολείο.

Πηγή: sday.gr 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags