Ωστόσο, από πέρυσι ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Αργύρης Πεδουλάκης, έβαλε τις βάσεις για ένα νέο ρεκόρ και εφέτος, μετά την κατάκτηση του τροπαίου απέναντι στον Άρη, το πέτυχε, μιας και ο τεχνικός των «πρασίνων» έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής, μετά τον Γιάννη Ιωαννίδη και τη «χρυσή θητεία» του στον πάγκο του Άρη, που πανηγυρίζει «back to back» κατακτήσεις Κυπέλλων Ελλάδας.

Έλληνας προπονητής είχε να πρωτοστατήσει στο θεσμό 14 «γεμάτα» χρόνια και συγκεκριμένα από το 1990, όταν ο «Ξανθός» οδηγούσε τον Άρη στην τέταρτη διαδοχική επιτυχία του σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, κάμπτοντας την αντίσταση του «αιώνιου» αντιπάλου του ΠΑΟΚ με 72-62 στο ΣΕΦ, με τον... σεληνιασμένο Νίκο Γκάλη να σταματάει στους 35 πόντους. Η αρχή είχε γίνει το 1987, όταν οι θεσσαλονικείς -με το κοντέρ του Γκάλη να σταμνατάει στους 52 πόντους- είχαν επικρατήσει στον τελικό του Πανελλήνιου με 110-70, ακολούθησε η επόμενη χρονιά στο ΣΕΦ, με την ΑΕΚ να χάνει με 84-71 (Γιαννάκης 35π.) και η νίκη και πάλι επί του ΠΑΟΚ το 1989 στο «καταραμένο» γι` αυτόν ΣΕΦ με 91-86 και τον Γκάλη να πιάνει πάλι την αγαπημένη του... 35άρα στο σκοράρισμα.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης, έπιασε το... δέκα το καλό και προσπέρασε σε συμμετοχές σε τελικούς του θεσμού δύο πρώην συμπαίκτες του που έχουν αποχωρήσει από την ενεργό δράση, τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τον Κώστα Τσαρτσαρή. Αμφότεροι είχαν εννέα συμμετοχές, όλες με την «πράσινη» φανέλα, αλλά πλέον «βλέπουν» την πλάτη του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος σήμερα συμπλήρωσε τις δέκα συμμετοχές και οκτώ πανηγυρισμούς τίτλων, όλων με τον Παναθηναϊκό.

Την ίδια στιγμή, ο Μάικ Μπατίστ με εννέα συμμετοχές και επτά κατακτήσεις έπιασε τους πρώην συμπαίκτες του, ενώ άφησε στην τρίτη θέση τους «ζωντανούς θρύλους» του ελληνικού μπάσκετ, Νίκο Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη, οι οποίοι μετρούν από οκτώ συμμετοχές (7 με Άρη και 1 με Παναθηναϊκό αμφότεροι).

Τέλος, στην 5η μεταξύ τους αναμέτρηση σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός φρόντισε να πετύχει και ρεκόρ διαφοράς πόντων. Οι «πράσινοι», οι οποίοι είχαν στον αποψινό τελικό και την προϊστορία με το μέρος τους (με το τέλος του αγώνα τις 4 νίκες), κατάφεραν να συντρίψουν τον Άρη με το τελικό 90-53. Η διαφορά αυτή των +37 πόντων είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτυχθεί σε μεταξύ τους τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς κάλυψε και αυτή της ήττας του στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα (-16), όταν στις 9 Μαϊου του 1985 είχε ηττηθεί με 86-70. Στους μετέπειτα τελικούς ο Παναθηναϊκός μέτρησε μόνο νίκες επί του Άρη.

Αναλυτικά:

18ος τελικός - ΣΕΦ 15 Μαϊου 1993

Παναθηναϊκός-Αρης 96-89 (+7π.)

9ο Φάιναλ φορ - ΛΑΡΙΣΑ 04-05 Απριλίου 2003

Παναθηναϊκός-Αρης 81-76 (+5π.)

30ος τελικός - Λίντο (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) 19 Φεβρουαρίου 2005

Παναθηναϊκός-Αρης 72-68 (+4π.)

Πηγή: skai.gr