Ενα από τα διηγήματα του ούτως ή άλλως πολυγραφότατου Φιοντόρ Ντοστογέφσκι, που έφυγε από τη ζωή σαν χθες το 1881, έχει τον τίτλο «Ο αιώνιος σύζυγος» κι αυτόν επέλεξε να παραφράσει χθες ο Παναθηναϊκός...

Δεν έγινε χθες, βεβαίως, αλλά παραμένει ο αιώνιος Κυπελλούχος!

Ενας αιώνιος Κυπελλούχος που χθες φόρεσε το 15ο γαλόνι στη στολή του, αλλά περισσότερο από την απόλυτη κυριαρχία του στα χρονικά του θεσμού, μπορεί να επικαλείται τη συχνότητα και την... πυκνότητα στην κατάκτηση των τροπαίων: τα εννέα από αυτά τα σήκωσε μέσα σε έντεκα χρόνια!

Επιστρέφοντας στο Ηράκλειο, όπου είχαν εγκαινιάσει το σερί των δέκα απανωτών τελικών (με τον ίδιο αντίπαλο, το 2005), οι «πράσινοι» δεν βρήκαν απέναντί τους κανέναν σαν τον... Κρούνοσλαβ Σιμόν, που τους χάλασε τη ζαχαρένια στην τελευταία επίσκεψή τους στην πόλη: στο (κοινότυπο ως αλληγορία, αλλά απολύτως ακριβές) remake της μάχης του Δαυίδ με τον Γολιάθ, ο Αρης κοίταξε στα μάτια τον Παναθηναϊκό επί είκοσι λεπτά και του έκανε δύσκολη τη ζωή, αλλά η υπέρβαση έμεινε στο ράφι!

Μέχρι την ανάπαυλα, το σχέδιο του Μίνιτς, που κάθε άλλο παρά σε κατενάτσιο και σε κλεφτοπόλεμο αποσκοπούσε, εφαρμοζόταν με ακρίβεια και ο Αρης άφηνε την καυτή ανάσα του στο σβέρκο του Παναθηναϊκού. Επί είκοσι λεπτά οι «κίτρινοι», οι οποίοι χθες εμφανίστηκαν ντυμένοι στα μπεζ, απαγόρευαν στους αντιπάλους τους να τρέξουν και να σκοράρουν σε φάσεις δεύτερης ευκαιρίας, ενώ υπερείχαν σε ενέργεια και χάρη στην άγνοια κινδύνου των πρωτάρηδων, κτύπησαν οι ίδιοι στο ψαχνό σκοράροντας στον αιφνιδιασμό.

Φαίνεται ότι οδεύοντας προς τα αποδυτήρια, ο Αρης έχασε όλη την ενέργεια και τη συγκέντρωσή του, ενώ ο Παναθηναϊκός γέμισε το ντεπόζιτό του με όλα τα (προ)απαιτούμενα υλικά στην άμυνα, στον ρυθμό και στην επίθεση και καθάρισε την μπουγάδα στο πι και φι! Προεξάρχοντος του Αντώνη Φώτση, που παίζοντας ρολόι έβαλε δύο απανωτά τρίποντα και εν συνεχεία 2/2 βολές και με τον Κάρι να αποδεικνύεται για άλλη μια φορά λίρα εκατό και στις δύο πλευρές του γηπέδου, οι «πράσινοι» έτρεξαν ένα σερί 20-0 (από το 35-40 έως το 55-40) και δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Αρη.

Το 35-7 που αποτυπώθηκε ως επί μέρους σκορ στην τρίτη περίοδο υπήρξε εξόχως εμφατικό και συν τοις άλλοις έδινε στον Παναθηναϊκό την ευκαιρία να πετύχει τη μεγαλύτερη διαφορά στα χρονικά των τελικών, αλλά εν τέλει παρέμεινε άθικτο το ρεκόρ των σαράντα πόντων (110-70) που είχε πετύχει το 1987 ο Αρης κόντρα στον Πανελλήνιο...

Ο ΠΑΡΚΕΡ ΚΑΙ ΤΟ «ΓΑΜΩΤΟ» ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Tην ώρα που ο (ξενυχτισµένος την Παρασκευή από το κλάµα της κόρης του) Διαµαντίδης έδινε παρών για δέκατη συνεχή χρονιά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Σπανούλης έπαιζε στο σπίτι του µε τους τρεις γιους του, ξεκουραζόταν εν όψει του αγώνα µε την Αναντολού Εφές και απολάµβανε τη διάκρισή του ως ο δεύτερος καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης του κόσµου, πίσω από τον Τόνι Πάρκερ. Ασφαλώς πρόκειται για ένα σπουδαίο παράσηµο που επιβραβεύει τις επιτυχίες αλλά κυρίως τις αµέτρητες εργατοώρες και την αφοσίωση που επιδεικνύει ο αρχηγός του Ολυµπιακού. Το εάν µετά από επτά χρόνια κρατά ακόµη το «γαµώτο» της ατελέσφορης απόπειρας του στο ΝΒΑ το ξέρει µονάχα ο ίδιος και ο µόνος στον οποίον θα δώσει λογαριασµό γι' αυτό είναι ο εαυτός του...

O KΡΗΤΙΚΟΣ ΟΜΦΑΛΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ!

Οι αρχαίοι Ελληνες θεωρούσαν τους Δελφούς ως τον περιλάλητο «οµφαλό της Γης», αλλά το σύγχρονο µπασκετικό ρεύµα τον πήρε από εκεί και τον κουβάλησε στην Κρήτη!

Υπερβάλλω ως συνήθως, αλλά η υπερβολή µου δεν απέχει πολύ από την πραγµατικότητα: µετά το περσινό τουρνουά στη µνήµη του Γιώργου Κολοκυθά και τον αγώνα του Παναθηναϊκού µε τη Λοκοµοτίβ Κούµπαν, χθες το Ηράκλειο φιλοξένησε (για δεύτερη φορά, µετά από εκείνον του 2005) τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ενώ ακολουθεί στις 8-9 Μαρτίου το All Star Weekend του ΕΣΑΚΕ στα Χανιά. Πέραν τούτων, η Κρήτη παίζει και σε διπλό διεθνές ταµπλό, ως οικοδέσποινα πρώτα του Ευρωµπάσκετ των Νέων Ανδρών (Ιούλιος 2014) και εν συνεχεία (Αύγουστος 2015) του Μουντοµπάσκετ των Εφήβων!

Την ίδια στιγµή η «λεβεντογέννα» εκπροσωπείται στην Basket League από το Ρέθυµνο, στην Α2 από τον ΟΦΗ, στη Β' Εθνική από το Ηράκλειο, στη Γ' Εθνική από τον Ηρόδοτο και τον Εργοτέλη και στην Α2 των Γυναικών από τον Ηρόδοτο.

Υπάρχουν κι άλλα τεκµήρια της άνοιξης του κρητικού µπάσκετ, όπως ο διαρκώς αυξανόµενος αριθµός παιδιών που στελεχώνουν τις ακαδηµίες των οµάδων, η διοργάνωση της Σχολής Προπονητών (που βρίσκεται σε εξέλιξη), η ανάδειξη νέων διαιτητών και η παρουσία του Γιώργου Μαµαλάκη στη θέση του γενικού γραµµατέα του ΕΣΑΚΕ. Μ' αυτά και µ' αυτά, δεν υπάρχει καµία αµφιβολία πως ένα (απωθηµένο) όραµα δεκαετιών παίρνει πλέον σάρκα και οστά...

Πηγή: Goal