Στην Ελλάδα το 2013 κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη έξι αγώνες της περιόδου 2009 – 2011 στημένα. Παρόμοιες αποφάσεις εκδόθηκαν το 2011 από την ΕΠΟ. Η UEFA και η FIFA βάζουν  - σε αντίθεση με τις τωρινές διοικήσεις της ΕΠΟ και της Σούπερ Λιγκ- το θέμα της καταπολέμησης της μάστιγας των στημένων αγώνων ως κορυφαίο στην ατζέντα.

Το ίδιο και ο πρόεδρος των ευρωπαϊκών λιγκών, Τιριέ, που μίλησε στο συνέδριο FOOTBALL ABOUT που γίνεται στο ΣΕΦ.

Στο τρέχον πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ έχουν έρθει φάκελοι από την UEFA για εννέα παιχνίδια που θεωρούνται ύποπτα για στοιχηματική απάτη. Οι φορείς του ποδοσφαίρου τα διαβιβάζουν στη Διακιοσύνη και δεν κάνουν καμία κίνηση μέσω των πειθαρχικών τους επιτροπών ή μέσω προσώπων που θα μπορούσαν να εισφέρουν στην διερεύνηση τους.

Ας δούμε με βάση το ρεπορτάζ που δημοσιεύει το SoccerPlus  τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες:
 
ΑΥΣΤΡΙΑ
 
Οι εγκληματολογικές έρευνες έδειξαν τον Νοέμβριο του 2013 ότι 20 εν ενεργεία και πρώην ποδοσφαιριστές στο Αυστριακό πρωτάθλημα έχουν κριθεί ως ύποπτοι για «στήσιμο» αγώνα.
 
Επίσης, πάνω από 17 παιχνίδια ίσως έχουν χειραγωγηθεί τα τελευταία 7 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 9 της Μπουντεσλίγκα, την κορυφαία κατηγορία της χώρας. Με τη Γκρέντινγκ να έχει εμπλακεί σε 3 από αυτά στην τρέχουσα σεζόν.
 
Η εξέλιξη ήρθε έπειτα από τη σύλληψη του πρώην αμυντικού της Γκρέντινγκ, Ντομινίκ Ταμπόγκα, που είχε ήδη αφεθεί ελεύθερος συμβολαίου από το σύλλογο, εξαιτίας κατηγοριών για «στήσιμο» αγώνα.
 
ΕΣΘΟΝΙΑ
 
Το γραφείο του Δημόσιου Κατήγορου είχε αναφέρει πως 11 άνδρες κατηγορήθηκαν για «στήσιμο» αγώνων τις χρονιές 2011 και 2012. Οι κατηγορίες αφορούσαν 12 παιχνίδια της χώρας, 3 του Europa League και από 1 σε Λιθουανία και Ιρλανδία.
 
ΙΤΑΛΙΑ
 
Η Ιταλία δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα. Το πιο πρόσφατο σκάνδαλο στη χώρα είναι το Καλτσιοσκομέσε (Calcioscommesse), το οποίο επικεντρωνόταν στις απόπειρες να χειραγωγηθούν παιχνίδια στηSerie B (Β’ Εθνική) και στη Lega Pro (Γ’ Εθνική) κατά τη διάρκεια των σεζόν 2010-11, με το ΚύπελΛο Ιταλίας επίσης να εμπλέκεται.
 
Δεκάδες παικτών από αρκετές ομάδες τιμωρήθηκαν, ειδικότερα από τις χαμηλότερες κατηγορίες του ιταλικού πρωταθλήματος, ενώ αφαιρέθηκαν και βαθμοί.
 
Οι υψηλού προφίλ ποδοσφαιριστές που τα ονόματά τους ενεπλάκησαν είναι οι πρώην Ιταλοί διεθνείς, Κριστιάνο Ντόνι και Τζιουζέπε (Πέπε) Σινιόρι, ο πρώην διεθνής Βέλγος τερματοφύλακας της Τορίνο, Ζαν Φρανσουά Ζιλέ, ο τεχνικός της Γιουβέντους, Αντόνιο Κόντε και ο πρώην αρχηγός της Λάτσιο, στέφανο Μάουρι.
 
 Ο Ντόνι τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα για 3,5 χρόνια, ενώ ο Σινιόρι (πρώην παίκτης της Λάτσιο) αποκλείστηκε για πέντε χρόνια. Οι πρώτες τιμωρίες που επιβλήθηκαν ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2011.
 
Ο Κόντε τιμωρήθηκε με 10 μήνες αρχικά, αλλά αργότερα η ποινή του μειώθηκε στους 4, μετά από σχετική έφεση. Ο τεχνικός της Γιουβέντους, που για το διάστημα της τιμωρίας του παρακολουθούσε τους αγώνες της «Μεγάλης Κυρίας» από την εξέδρα, κατηγορήθηκε για αδυναμία καταγγελίας «στησίματος» σε ματς κόντρα σε Νοβάρα και Αλπινολέφε, το διάστημα που ο ίδιος ήταν στον πάγκο της Σιένα την περίοδο 2010-11. Ο ίδιος, βέβαια, αρνήθηκε ότι έκανε κάτι λάθος.
 
Ο Μάουρι αποκλείστηκε από τις αγωνιστικές δραστηριότητες για 9 μήνες αυτήν τη σεζόν (αργότερα η τιμωρία του έπεσε στους 6) και ο Ζιλέ για 3 χρόνια και 7 μήνες.
 
ΑΓΓΛΙΑ
 
Τέσσερις άνθρωποι κατηγορήθηκαν τον Δεκέμβριο για χειραγώγηση αγώνων, συμπεριλαμβανομένων 2 παικτών από την ομάδα 6ης ημι-επαγγελματικής Κατηγορίας, Γουάιτχοκ (Whitehawk FC), οι οποίοι είχαν διασυνδέσεις με ένα διεθνές δίκτυο παράνομου στοιχηματισμού.
  
ΤΟΥΡΚΙΑ
 
Η Φενέρμπαχτσε είχε τιμωρηθεί τον περασμένο Ιούνη με αποκλεισμό συμμετοχής σε κάθε Ευρωπαϊκή διοργάνωση για 2 χρόνια, εξαιτίας της εμπλοκής της σε ένα εγχώριο σκάνδαλο «στημένων» παιχνιδιών. Η συμπατριώτισσα και συμπολίτισσα, Μπεσίκτας, τιμωρήθηκε για τον ίδιο λόγο με 1 χρόνο αποκλεισμού.
 
Και οι δύο τιμωρίες αφορούσαν ένα σκάνδαλο που αφορούσε το ποδόσφαιρο της Τουρκίας το 2011. Η Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (TFF) επέβαλε, επίσης, τιμωρίες μεταξύ 1 έτους και 3 ετών σε 10 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν τιμωρήθηκαν από τους συλλόγους τους.
 
Η TFF ανάφερε ότι το σκάνδαλο σχετίζεται με περίπου 12 ματς, συμπεριλαμβανομένου και της νίκης της Φενέρ με 4-3 επί της Σίβασπορ, την τελευταία αγωνιστική της περιόδου 2010-11. Η οποία έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα του Φαναριού να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
 
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
 
Ο διεθνής bookmaker από τη Σιγκαπούρη και άνθρωπος που έχει συνδεθεί με πολλές υποθέσεις «στησίματος» αγώνων, Γουίλσον Περουμάλ (Wilson Perumal), καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών το 2011, ενώ 9 ποδοσφαιριστές (7 από τη Ζάμπια και 2 από τη Γεωργία) τιμωρήθηκαν με μεγάλης χρονικής διάρκειας αποκλεισμούς.
 
Το δικαστήριο επισήμανε ότι ο Περουμάλ ήταν μέλος μιας ομάδας που προσπάθησε να χειραγωγήσει που έλαβαν χώρα στην ομάδα του Ροβανιέμι, μεταξύ Ιουνίου 2008 και Φεβρουαρίου 2011. Σίγουρα δεν περίμεναν... δώρο από τον άγιο Βασίλη, που εδρεύει σε αυτήν την πόλη.
 
Ο Περουμάλ πλήρωνε τους ποδοσφαιριστές με παραπάνω από 20 χιλ. ευρώ για κάθε ματς και λάμβανε παραπάνω από 50 χιλ., συν τα όποια στοιχηματικά κέρδη, για κάθε ματς που χειραγωγούσε έναν αγώνα.
 
Οι χώρες εκτός Ευρώπης και τα διεθνή φιλικά
 
Στα πρόσφατα σκάνδαλα χειραγωγημένων αγώνων συμπεριλαμβάνονται και χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ, ο Λίβανος, η Νότιος Κορέα, η Αυστραλία, η Ζιμπάμπουε, η Νικαράγουα και η Γουατεμάλα.
 
ΦΙΛΙΚΑ
 
Έξι διαιτητές τιμωρήθηκαν με δια βίου αποκλεισμό για συμμετοχή τους σε «στήσιμο» δύο διεθνών φιλικών αγώνων το 2011, στους οποίους δόθηκαν 7 πέναλτι!
 
Πιο συγκεκριμένα, τρεις διαιτητές (και βοηθοί) από τη Βοσνία και άλλοι τρεις από την Ουγγαρία, ενεπλάκησαν στα ματς Λετονία-Βολιβία 2-1 και Εσθονία-Βουλγαρία 2-2, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην Αντάλια της Τουρκίας εκείνο το έτος. Το... παράξενο είναι πως όλα τα τέρματα σημειώθηκαν από την άσπρη βούλα.
 
Η FIFA επίσης εκίνησε έρευνες για τη φιλική νίκη της Νιγηρίας με αντίπαλο την Αργεντινή, που είχε ως αποτέλεσμα νίκη της αφρικανικής ομάδας με 4-1. Αυτή ξεκίνησε έπειτα από το γεγονός ότι ο ρέφερι της αναμέτρησης, Ιμπραχίμ Τσαϊμπού (Ibrahim Chaibou) από τον Νίγηρα έδωσε δύο αμφιλεγόμενα πέναλτι, το ένα υπέρ της Αργεντινής στο 8ολεπτό των καθυστερήσεων.
 
Η FIFA αργότερα ανέφερε ότι προσπάθησε να μιλήσει με τον Τσαϊμπού, αλλά δεν μπόρεσε να τον εντοπίσει...

Πηγή: soccerplus.gr