Facebook Pixel Η ΕΠΟ καλείται να απαλείψει την παραγραφή αδικήματος για "στημένα" και δωροδοκία
| 2014-04-04 20:46:00

Η ΕΠΟ καλείται να απαλείψει την παραγραφή αδικήματος για "στημένα" και δωροδοκία

Η ΕΠΟ καλείται να απαλείψει την παραγραφή αδικήματος για "στημένα" και δωροδοκία

Στην κατάργηση οποιασδήποτε παραγραφής προβλέπεται για αδικήματα όπως το στήσιμο αγώνων ή η δωροδοκία, πρέπει να προχωρήσει η ΕΠΟ το καλοκαίρι, οπότε θα γίνουν οι τροποποιήσεις στους κανονισμούς.

Σύμφωνα με όσα είπε ο συντονιστής πληροφοριών της UEFA, Γκράχαμ Πίκερ, στο συνέδριο Fottballabout που διοργάνωσε η Super League, η UEFA -με αλλαγή που έκανε στον πειθαρχικό της κώδικα- δεν προβλέπει καμία παραγραφή για τέτοιου είδους αδικήματα και καλεί το ίδιο να πράξουν και οι Ομοσπονδίες-Μέλη της, όπως φαίνεται στο απόσπασμα από τον πειθαρχικό κώδικα της UEFA (έκδοση 2013) που δημοσιεύει το SoccerPlus.

Για όλα τα αδικήματα προβλέπεται παραγραφή (όπως ντόπινγκ κ.α.), όμως για τα αδικήματα που αφορούν στήσιμο αγώνα, δωροδοκία και διαφθορά δεν προβλέπεται πλέον παραγραφή αδικήματος. Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της "μηδενικής ανοχής" από την UEFA όσον αφορά την καταπολέμηση της μάστιγας των στημένων.

Αν ρίξουμε μια ματιά στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, θα διαπιστώσουμε ότι για τα ίδια αδικήματα προβλέπει τριετή παραγραφή. Για παράδειγμα, τα παιχνίδια που κρίθηκαν στημένα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και έγιναν την περίοδο 2009-2011 έχουν για την ΕΠΟ παραγραφεί.
Επίσης, όταν η UEFA αποφασίζει τη μη παραγραφή του αδικήματος είναι προφανές ότι το κάνει για να μπορούν ανά πάσα στιγμή οι υποθέσεις χειραγώγησης αγώνων να οδηγούνται στα πειθαρχικά της όργανα.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου των κυρίων Σαρρή-Μώραλη, αμφότεροι υποστήριξαν ότι οι εκθέσεις της UEFA περί χειραγωγημένων αγώνων δεν θα διερευνώνται και δεν θα οδηγούνται στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου.

Όταν μάλιστα, ο κ. Σαρρής ερωτήθηκε αν θα οδηγηθούν στα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ τα παιχνίδια που κρίθηκαν στημένα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έδειξε να μην καταλαβαίνει ή να παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει την ερώτηση.

Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα παραπάνω που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το SoccerPlus η ΕΠΟ καλείται να αλλάξει άρδην την τακτική της στο συγκεκριμένο θέμα (όπως σύρθηκε να κάνει με τη σύνθεση του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου, την περίπτωση Ντζούφρα κ.α.), να τροποποιήσει τον κανονισμό της, απαλείφοντας την πρόβλεψη περί παραγραφής, κάτι που αυτομάτως συνεπάγεται την ανάληψη ευθύνης να οδηγήσει τους αγώνες αυτούς στα πειθαρχικά όργανα, σύμφωνα με την οδηγία της UEFA.

Διαφορετικά θα μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν σέβεται τις αποφάσεις της UEFA, γεγονός που θα δημιουργήσει εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο πραγματικά επιθυμεί να καταπολεμήσει τη μάστιγα των στημένων αγώνων…

Πηγή: soccerplus.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags