Facebook Pixel Οι αγώνες που άλλαξαν την Ιστορία!
| 2011-05-17 16:36:00

Οι αγώνες που άλλαξαν την Ιστορία!

Οι αγώνες που άλλαξαν την Ιστορία!

Ολυμπιακός-Αρης και ΠAO-ΠΑΟΚ εγκαινιάζουν την Πέμπτη το γαϊτανάκι των ημιτελικών σειρών του πρωταθλήματος: μπροστά τους βρίσκεται το δέλεαρ του τελικού και πίσω δυο παράλληλες ιστορίες που άλλαξαν την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ...

Γράφει ο Βασίλης Σκουντής

Πέντε (στο maximum)αγώνες, τέσσερις ομάδες, τρεις πόλεις, δυο ιστορίες που μολονότι εκτυλίχθηκαν σε διαφορετικές εποχές, κατέληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα: άλλαξαν τον ρουν του ελληνικού πρωταθλήματος!

Η σύμπτωση είναι όντως εντυπωσιακή, διότι τα δύο ζευγάρια που πιάνουν δουλειά στις ημιτελικές σειρές του πρωταθλήματος του ΕΣΑΚΕ, είναι ακριβώς τα ίδια τα οποία σηματοδότησαν δύο συνταρακτικά γεγονότα στα χρονικά της Α' Εθνικής και της Α1, χώρια τα παρελκόμενα τους.

Εχουμε και λέμε λοιπόν:

* Την περίοδο 1978-79 ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τον Αρη στο κλειστό γήπεδο του Πειραιά (το λεγόμενο και “Παπαστράτειο”) σε ένα ματς που θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της μάχης για τον τίτλο. Οι “ερυθρόλευκοι” υπερασπίζονταν τα σκήπτρα της προηγούμενης χρονιάς και ήταν και το μεγάλοι φαβορί για το repeat. Με το σκορ στο 54-58 ο (εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος και μετέπειτα ομοσπονδιακός προπονητής) διαιτητής Γιώργος Προεστός καταλόγισε τεχνική ποινή εις βάρος των γηπεδούχων. Το γεγονός προκάλεσε την έκρηξη των οπαδών του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα κάποιος από αυτούς να ξεκολλήσει ένα κομμάτι από το ελενίτ της οροφής και να το πετάξει στον αγωνιστικό χώρο!

Ο Προεστός αποφάσισε τη διακοπή του αγώνα, οι γηπεδούχοι μηδενίστηκαν ο Αρης σημείωσε μια σπουδαία νίκη και παρά την ήττα του την επόμενη μέρα από τον Σπόρτιγκ, έμεινε ζωντανός στη διεκδίκηση του τίτλου, τον οποίο κατέκτησε επικρατώντας στη συνέχεια τόσο του Παναθηναϊκού με 63-62, όσο και του Ολυμπιακού στο ματς του β' γύρου με 85-83. Ο Αρης τερμάτισε πρώτος με 24 νίκες-2 ήττες, ο Ολυμπιακός δεύτερος με 22-3 και ο Παναθηναϊκός τρίτος με 21-5.

Αυτό το πρωτάθλημα έφερε τον Αρη στον θρόνο του ελληνικού μπάσκετ για πρώτη φορά μετά από 49 χρόνια και αναγόρευσε κυρίαρχη τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά μετά από μια τριακονταετία (ΠΑΟΚ/ 1959). Συν τοις άλλοις εκείνος ο τίτλος έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία της δυναστείας του Αρη στη δεκαετία του '80, για την ανάδειξη του Γιάννη Ιωαννίδη σε πολυνίκη προπονητή και βεβαίως για τον ερχομό του Νίκου Γκάλη στην Ελλάδα.

* Δέκα εννέα χρόνια αργότερα ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για να συμβεί μια άλλη συνταρακτική ανατροπή στα χρονικά του ελληνικού πρωταθλήματος, με όχημα το ζευγάρι Παναθηναϊκός -ΠΑΟΚ. Την περίοδο 1997-98, ο Ολυμπιακός υπερασπιζόταν τη συνέχιση της δικής του δυναστείας και τη δόξα του triple crown της προηγούμενης σεζόν, αλλά δεν είχε καν την ευκαιρία να παίξει στη σειρά των τελικών. Στους ημιτελικούς και παρά το πλεονέκτημα έδρας αποκλείσθηκε με σκορ 2-1 από τον ΠΑΟΚ (66-65, 50-56, 55-58, με το τρίποντο του Πέτζα Στογιάκοβιτς στην εκπνοή), ενώ την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός ξεπερνούσε το εμπόδιο της ΑΕΚ. Οι “πράσινοι” και ο “Δικέφαλος του Βορρά” αναμετρήθηκαν σε μια δραματική σειρά τελικών, που εντέλει κρίθηκε στον πέμπτο αγώνα (68-58) και σήμανε το τέλος της κυριαρχίας του Ολυμπιακού και την αρχή της δυναστείας του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags