Facebook Pixel Το τεράστιο κέρδος της απουσίας Σπανούλη
| 2015-12-11 12:16:00

Το τεράστιο κέρδος της απουσίας Σπανούλη

Το τεράστιο κέρδος της απουσίας Σπανούλη

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τον Ολυμπιακό δίχως τον ηγέτη του Βασίλη Σπανούλη και πώς πρέπει να συνεχίσει σε αυτόν τον ρυθμό με την αρωγή του Βαγγέλη Μάντζαρη.
 

Λίγη ώρα μετά από τη νέα νίκη του Ολυμπιακού με θύμα τη Λιμόζ στην έδρα της, προβλήθηκε συνέντευξη του αρχηγού των πρωταθλητών. Ο Βασίλης Σπανούλης δεν έπαιξε πάλι, αναρρώνοντας από πρόσφατο τραυματισμό, καθώς έρχεται στο τέλος του χρόνου το ξεκίνημα του top 16, έπαιξαν όμως όλα τα... παιδιά του. Και δεν μιλάμε για τη συνεχώς αυξανόμενη βιολογική οικογένειά του, αλλά για τους συμπαίκτες του που έκανε καλύτερους. Που μετέφερε τη νοοτροπία του νικητή και τώρα, ένας Ολυμπιακός με δύο ευρωπαϊκά κι έναν τελικό, σε μία τετραετία, μπορεί να παίζει χωρίς τα 3/5 της βασικής πεντάδας και να είναι η καλύτερη ομάδα αυτήν την στιγμή στη διοργάνωση.

Η ευχή του Σπανούλη

Αναλογικά των ζητημάτων, μετά από ένα πολύ κακό ξεκίνημα κι έναν χαμένο τίτλο, οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να εμφανίζονται ως οι πιο φορμαρισμένοι της "γηραιάς ηπείρου" και σίγουρα ως η πιο στιβαρή ομάδα. Το γεγονός πως πλέον η ομάδα του Σφαιρόπουλου, μπαίνει σε κάθε παιχνίδι και το αντιμετωπίζει σαν τελικό, το οφείλει σε όσα πέτυχε Ολυμπιακός με την παρουσία του αρχηγού του.

Το έχουμε ξαναπεί, η έλευση του Λαρισαίου άλλαξε την ιστορία της Ευρωλίγκας, καθώς μετέτρεψε ένα σύνολο που... πλήρωνε και πλήρωνε για μία επιτυχία, σε μία βαριά φανέλα που πια μπορεί να κερδίζει χωρίς τον αρχηγό της. Και αυτή η σιγουριά, η δυναμική, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον απόντα, αλλά και σε ό,τι οικοδομήθηκε γύρω του τα τελευταία χρόνια.

Πιο γρήγορο μπάσκετ

Ως αποτέλεσμα, κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος αυτήν την στιγμή χωρίς τον ηγέτη του. Αλήθεια είναι. Πλησιάζοντας στο τέλος της κανονικής διάρκειας και απέναντι σε αυτούς τους αντιπάλους, οι παίκτες του Σφαιρόπουλου ακολουθούν ένα εξαιρετικό πλάνο που σε κάθε αγώνα τους δίνει πλεονέκτημα.

Οι ταχύτητες είναι πια μεγαλύτερες, κάτι που βοηθάει πολύ παίκτες όπως ο Στρόμπερι και ο Χάκετ, ο Πρίντεζης αποτελεί τον πιο σταθερό παίκτη όλης αυτής της διαδρομής και ο Μάντζαρης βγάζει έναν εαυτό που ίσως αποτελέσει τον καταλύτη για την συνέχεια. Βγαίνει από το... αμυντικό καβούκι του Μάντζαρη και παίρνει επιθέσεις... Σλούκα. Είναι το τεράστιο κέρδος από την απουσία του Σπανούλη, διότι αν συνεχίσει να είναι... επιθετικός, όλα γίνονται πιο εύκολα. Παράλληλα, η άμυνα λειτουργεί άψογα, καθώς υπάρχει εξαιρετικός ρυθμός στην επίθεση.

Και τώρα; Όλα αυτά είναι σημαντικά διότι σκοπός ενός μεγάλου συλλόγου είναι η συνέχεια και η συνέπεια, οπότε η ομάδα που ξεκίνησε τη σεζόν ως η δεύτερη καλύτερη της Ευρώπης, δικαιώνει και ίσως ξεπερνά τις προσδοκίες. Τώρα.

Αν οι "ερυθρόλευκοι" παρασυρθούν από την εντυπωσιακή εικόνα του τελευταίου μήνα, κινδυνεύουν να αποπροσανατολιστούν όταν θα έρθουν τα δύσκολα. Εντυπωσιακές οι εύκολες νίκες με τόσες απουσίες, αλλά δεν διασφαλίζουν τίποτα όταν θα έρθει το κρίσιμο top 16.

Υπάρχει παγίδα

Το "λείπουν τρεις βασικοί παίκτες" πρέπει να γίνει "να επανενταχθούν τρεις σημαντικοί παίκτες". Ιδιαίτερα ο Σον Τζέιμς αποτελεί εκείνο το κομμάτι που αποκτήθηκε για να κάνει τη διαφορά στην άμυνα. Η δική του καλή παρουσία θα κρίνει πολλά για την παρουσία του Σπανούλη αλλά και του Πρίντεζη. Ο Τζέιμς έχει 20 ημέρες για να μάθει ένα άλλο στιλ μπάσκετ και διαφορετικούς συμπαίκτες. Η δε επιστροφή του Σπανούλη δεν θα πρέπει να χαλάσει την παρούσα ισορροπία στην περιφέρεια, αλλά να της δώσει μία τεράστια ώθηση, ιδιαίτερα τώρα που ο Μάντζαρης βγάζει τον καλύτερο εαυτό του.

Σε αυτό το διάστημα, ο Σπανούλης χρειάζεται να επιστρέψει σε φουλ ρυθμούς και παράλληλα να επανενταχθεί ο Λοτζέσκι. Αν για τον Αμερικανό τα πράγματα είναι πιο απλά, λόγω ρόλου, για τον 33χρονο γκαρντ και τον 32χρονο σέντερ η ταχύτητα με την οποία θα λειτουργήσουν μαζί, θα κρίνει τα πάντα.

Το να πει κάποιος πως ο παρών Ολυμπιακός μπορεί να επιβιώσει στο σκληρό top 16 αποτελεί αμετροέπεια. Οι "ερυθρόλευκοι" είναι πολύ έμπειροι για να παρασυρθούν από την παρούσα εικόνα τους και να πιστέψουν πως με μέτριο Σπανούλη και χωρίς κάτι παραπάνω από τον παλιό Τζέιμς είναι σε θέση να επιστρέψουν στο Final 4. Γι' αυτό οι επόμενες 19 ημέρες μέχρι την έναρξη του top 16 κρίνουν πάρα πολλά. Διότι σε αντίθεση με την κανονική περίοδο, η ποιότητα των αντιπάλων στην επόμενη φάση δεν επιτρέπει προσαρμογές και υπομονή. Κάθε αγώνας έχει το δικό του κόστος.

Πηγή: Contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags