Facebook Pixel Τί γιόρταζαν οι αρχαίοι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων;
Life
| 2015-12-24 20:03:00

Τί γιόρταζαν οι αρχαίοι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων;

Τί γιόρταζαν οι αρχαίοι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων;

Στην Αρχαία Ελλάδα οι πρόγονοι μας εόρταζαν κάτι... παρόμοιο; Ή μήπως τα Χριστούγεννα πήραν επιρροές απ'την αρχαία γιορτή;

Το χειμερινό ηλιοστάσιο 22-25 Δεκεμβρίου σημαίνει την αρχή του Χειμώνα. Ο ήλιος αρχίζει σταδιακά να αυξάνει την ημέρα έως ότου εξισωθεί με την νύχτα, κατά την Ιση-μερία τον Μάρτιο. Τότε ο ήλιος νικά το σκοτάδι και έρχεται η Άνοιξη, η εποχή της αναγέννησης για την φύση.
Την περίοδο αυτή οι Αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τα Ηλιούγεννα. Την ίδια περίοδο όμως γιορτάζεται κι η γέννηση του Διόνυσου. Ο Διόνυσος αποκαλούταν ''Σωτήρ'' και θέιο βρέφος το οποίο γεννήθηκε από την παρθένο Σεμέλη. Ήταν ο καλός ποιμήν, του οποίου οι ιερείς κρατούν την ποιμενική ράβδο. Τον χειμώνα θρηνούσαν τον θάνατο του Διόνυσου από τους Τίτανες.
Την ημέρα που γιορταζόταν η αναγέννηση του Διόνυσου (30 Δεκεμβρίου), οι γυναίκες ιέρειες, ανέβαιναν στην κορυφή του ιερού βουνού κρατώντας ένα νεογέννητο βρέφος και φώναζαν '' Ο Διόνυσος ξαναγεννήθηκε , ο Διόνυσος ζεί'' Σε επιγραφή αφιερωμένη στον Διόνυσο αναγράφεται << Εγώ είμαι που σε προστατεύω και σε οδηγώ, εγώ είμαι το Άλφα και το Ωμέγα>>.
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags