Facebook Pixel Ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο!
| 2016-07-14 16:55:00

Ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πρόταση παραπομπής σε δίκη του Γκιρτζίκη και έξι μελών της ΕΠΟ!

Πρόταση παραπομπής σε δίκη με το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος επειδή ζημίωσαν την περιουσία της ΕΠΟ, υπέβαλε, για την επονομαζόμενη υπόθεση της "κάρτας υγείας", η Εισαγγελέας Εφετών, Ευγενεία Κυβέλου. Η πρόταση είναι προς το Συμβούλιο Εφετών το οποίο με τριμελή σύνθεση και περίπου εντός δύο μηνών θα αποφασίσει ποίοι από του κατηγορούμενο θα παραπεμφθούν στο ακροατήριο.

Η πρόταση αφορά τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γ. Γκρτζίκη, τον αναπληρωτή πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλη Τοπολιάτη, τον πρόεδρο της ΚΕΔ, Γιώργο Καραμελίδη, τον β' αντιπρόεδρο Βαγγέλη Μαζαράκη, τον πρόεδρο της Football League Σπύρο Καλογιάννη και τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ Γιάννη Οικονομίδη και Νίκο Προύντζο.

Επίσης η πρόταση αφορά τους πρώην προέδρους της ΕΠΟ, Γ. Σαρρή, Β. Γκαγκάτση και Σ. Πιλάβιο καθώς και τα πρώην μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ, Βασίλης Χατζηαποστόλου, Γιώργος Σιντόρης, Αριστείδης Σταθόπουλος, Νίκος Φύριος, Γιάννης Σίγαλας, Νίκος Ανασόπουλος, Σωκράτης Παπαδόπουλος, Θόδωρος Φωτίου, Γιάννης Δεσύλας, Γιάννης Καλύβας, Χρήστος Σάββας και Βαγγέλης Μάντζιος.

Ο μόνος που ενώ ήταν κατηγορούμενο δεν προτείνεται να πάει σε δίκη είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΟΣΦΠ, Γ. Λούβαρης

Πλέον μετά την ψήφιση του νέου κώδικα δεοντολογίας τα πρόσωπα που κατηγορούνται και έχουν θεσμικές θέσεις στο ποδόσφαιρο μπορούν να διερευνηθούν από την Επιτροπή Δεοντολογίας, είτε κατόπιν καταγγελίας, είτε κατόπιν πειθαρχικής δίωξης.

Μέχρι το στάδιο της Εισαγγελέως Εφετών επρόκειτο για συνολικά 31 κατηγορούμενους από τους οποίους οι 23 κατηγορούνται για τη «δράση» τους ως μέλη της ΕΠΟ, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ, είναι στελέχη των εταιρειών με τις υπογράφηκαν οι συμβάσεις το 2005 και το 2010.

Ανάμεσα στους 23 της ΕΠΟ που κατηγορούνται είναι ο πρόεδρος Γ. Γκιρτζίκης καθώς και οι τρεις προηγούμενοι πρόεδροι της ομοσπονδίας. Επίσης επτά από τους 23 οι επτά είναι σήμερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ.

Η επισήμανση αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία διότι δεν αποκλείεται, όπως συνέβη από τον ίδιο ανακριτή και στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» να επιβληθούν περιοριστικοί όροι όπως η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ή / και απαγόρευση μεταβολή περιουσιακής κατάστασης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γ. Σαρρής, που αντιμετωπίζει κατηγορίες και στο πλαίσιο της υπόθεσης της «εγκληματική οργάνωσης» θ’ απολογηθεί στις 2 Οκτωβρίου ανοίγοντας τον κύκλο των απολογιών, ενώ ο μέχρι τον Δεκέμβριο 2008 πρόεδρος, Β. Γκαγκάτσης, επί των ημερών του οποίου υπεγράφη η πρώτη σύμβαση για την «κάρτα υγείας», θ’ απολογηθεί στις 10 Οκτωβρίου.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν, βάσει του 390 του Ποινικού Κώδικα, είναι ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε απιστία, με ενέργεια και παράλειψη, με ζημιά που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία (άρθρα 1, 14, 15, 16, 17, 18, 26 παρ. 1 α’, 27, 45, 46 παρ. 1 α’, 51, 52, 60, 63, 79, 98 390 εδ. β’-α’ Π.Κ.).                

Με άλλα λόγια κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ζημία στα οικονομικά της ομοσπονδίας που υπερβαίνει τα 29 εκατομμύρια ευρώ, αφού κάλυπταν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντι στις εταιρείες που τους προμήθευαν με ιατρικά μηχανήματα χωρίς να υλοποιείται ο στόχος που ήταν ο έλεγχος της υγείας των ποδοσφαιριστών μέσω μετρήσεων.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τέθηκε η πρόταση του υποχρεωτικού ελέγχου υγείας ως απάντηση στο φαινόμενο των ξαφνικών θανάτων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονταν κατά κύριο λόγο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Το πρόγραμμα ονομάστηκε «κάρτα υγείας». Στις 22 Σεπτεμβρίου 2005, μέσω διαγωνισμού, η ΕΠΟ σύναψε συμφωνία με την εταιρεία «PC SYSTEMS» για τη χρήση του λογισμικού προγράμματος τηλεϊατρικής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρόγραμμα αποτελείτο από ένα κεντρικό και ένα περιφερειακό σύστημα. Η ΕΠΟ είχε επιχορηγηθεί από την UEFA με 1 εκατομμύριο ευρώ.

Το κεντρικό σύστημα θα έπρεπε να βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της ΕΠΟ, ενώ το περιφερειακό να εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, με 53 σταθμούς - έναν σε κάθε Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ) της χώρας. Τα δύο αυτά συστήματα θα έπρεπε να συνδέονται μεταξύ τους μέσω Διαδικτύου.

Το σχέδιο επίσης προέβλεπε ότι στο κεντρικό σύστημα θα γίνεται η αποθήκευση των ιατρικών δεδομένων και ο έλεγχός τους από αρχίατρο, προκειμένου να γίνει η έκδοση της «Κάρτας Υγείας Αθλητή». Τα δεδομένα θα συλλέγονταν, θα καταχωρούνταν και θα αποστέλλονταν στο Κεντρικό Σύστημα από κάθε ΕΠΣ ξεχωριστά.

Κάθε ένας από τους περίπου 250.000 αθλητές της ΕΠΟ θα έπρεπε να κάνουν κάθε χρόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών εξετάσεων και όλα τα ιατρικά δεδομένα αυτομάτως να αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων, που θα βρίσκεται στο κεντρικό σύστημα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Οι αρχίατροι θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε όλα τα ιατρικά δεδομένα από τον υπολογιστή τους και να αποφασίζουν αν ο κάθε αθλητής είναι υγιής και συνεπώς αν μπορεί να συμμετάσχει σε επίσημους αγώνες ποδοσφαίρου.

Τι έγινε από όλα τα παραπάνω; Σχεδόν τίποτα!

Στη συνέχεια η επίμαχη εταιρία απορροφήθηκε και η σύμβαση παρέμεινε σε ισχύ με την εταιρία PC SYSTEMS, και παρά το πρόβλημα της μη υλοποίησης του σχεδίου υπογράφηκε καινούργια σύμβαση στις 19/2/2010 για την αξιόπιστη μεταφορά βιολογικών δειγμάτων των αθλητών και την διενέργεια ειδικών εξετάσεων.

Το Μάρτιο του 2013 η διοίκηση της ΕΠΟ «κατόπιν εισήγησης του κ. Σαρρή, αποφάσισε να καταγγελθούν η από 22/9/2005 και η από 18/2/2010 τροποποίηση αυτής, καθώς και η από 19/2/2010 συμβάσεις με την εταιρεία PC Systems, οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί χωρίς την ευθύνη της ΕΠΟ».

Ωστόσο ήδη έπειτα από ανώνυμη καταγγελία είχε κινητοποιηθεί η Οικονομική Εισαγγελία και είχε προχωρήσει σε προκαταρκτική έρευνα που κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων. Στο πόρισμά της η Εισαγγελέας αναφέρει ότι η ΕΠΟ υπέστη ζημία συνολικού ποσού 29.037.500.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, έπρεπε να πραγματοποιηθούν 1,5 εκατομμύρια μετρήσεις αλλά τελικά έγιναν 15.530, αν και η ΕΠΟ συνέχιζε να πληρώνει την εταιρεία για ένα έργο που δεν υλοποιούνταν.

Όταν καταγγέλθηκε η σύμβαση η εταιρεία που ανήκει σε μεγάλο όνομα του εφοπλιστικού χώρου προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον της ΕΠΟ αφού σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της δεν είχε καμία ευθύνη για τη υλοποίηση του προγράμματος και κατάφερε να δεσμεύσει λογαριασμούς της ομοσπονδίας και να προβεί σε συντηρητική κατάσχεση.

Πηγή: soccerplus.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags