Facebook Pixel Υπογράφει με Έλληνα ο Ολυμπιακός για αντι-Ορτέγκα - Βρήκε νέο Ερνάνι!
Ποδόσφαιρο
| 2024-04-16 04:50:00

Υπογράφει τώρα με Έλληνα ο Ολυμπιακός για αντι-Ορτέγκα - Απόφαση Μεντιλίμπαρ, βρήκε και… νέο Ερνάνι!

του Παναγιώτη Νικολάου
Υπογράφει τώρα με Έλληνα ο Ολυμπιακός για αντι-Ορτέγκα - Απόφαση Μεντιλίμπαρ, βρήκε και… νέο Ερνάνι!

Κάνει εντυπωσιακή σεζόν και γυρίζει στην Ελλάδα για να παίξει! Πρόκειται για ένα "πολυεργαλείο", που έφυγε στο εξωτερικό ως... τελειωμένος και επιστρέφει για να αγωνιστεί στην ακριβώς απέναντι πλευρά...

Όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε αποφασίσει να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών τής Ρίο Άβε, ήταν δεδομένο ότι στο μυαλό του είχε να διευρύνει το δίκτυο των ομάδων που είχε στην κατοχή του. Μάλιστα με αυστηρά προσεγμένες κινήσεις.

Γιατί η Νότιγχαμ Φόρεστ ήρθε στο προσκήνιο μετά τον Ολυμπιακό, δηλαδή ομάδα που έχει παρουσία στο καλύτερο/πλουσιότερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του κόσμου - Πόσο ψηλότερα να φτάσει δηλαδή; Στη συνέχεια αποκτήθηκε η Ρίο Άβε, που έχει δυνατό δίκτυο σκάουτινγκ σε Πορτογαλία και, κυρίως, Βραζιλία (ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως ενδιάμεσος σταθμός προσαρμογής για παίκτες από τη Λατινική Αμερική λόγω της γλώσσας), ενώ έχει φουντώσει ξανά το σενάριο για ενδιαφέρον να βρεθεί σε ομάδα της Ιταλίας: Ρόμα, Μόντσα και, τώρα, ξανά η Ρόμα υπάρχει ρεπορτάζ. Για να γίνει συμπαίκτης της οικογένειας Φρίντκιν.

Ολυμπιακός όπως Μάντσεστερ Σίτι - Ένας παίκτης για κάθε θέση από Ρίο Άβε - Διεθνής Έλληνας άσος υπογράφει το καλοκαίρι;

Τυπικά, δηλαδή, φαίνεται ότι ακολουθεί το σύγχρονο στιλ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με δίκτυα ομάδων κάτω από κοινή επενδυτική στέγη - Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μάντσεστερ Σίτι, με το City Football Group. Σε κάθε περίπτωση ο μοναδικός που είναι απόλυτα κερδισμένος από όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, είναι ο Ολυμπιακός!

Γιατί ένας παίκτης που δεν βρίσκει για διάφορους λόγους χρόνο στη Νότιγχαμ, για παράδειγμα ο Γκουστάβο Σκάρπα, δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο να βρεθεί στη Ρίο Άβε. Στον Ολυμπιακό ήρθε. Αλλά και το αντίστροφο: Ο καλύτερος παίκτης τής πορτογαλικής ομάδας, ο Κοστίνια, δεν μπορεί να βρεθεί με τη μία στη Νότιγχαμ. Αντίθετα, το προσεχές καλοκαίρι θα έρθει στην Ελλάδα να παλέψει για να βρει χρόνο στην 11άδα των Ερυθρόλευκων.

Υπάρχουν άλλοι ποδοσφαιριστές από το ρόστερ της Ρίο Άβε που θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο δρομολόγιο; Αρχικά να πούμε ότι κάθε ομάδα έχει τη δική της αυτοτέλεια, άσχετα αν έχουν κοινό ιδιοκτήτη! Δηλαδή το πορτογαλικό κλαμπ δεν χάρισε τον Κοστίνια στον Ολυμπιακό, αντίθετα οι Πειραιώτες έδωσαν ένα ποσό κοντά στα 2,5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν.

Για το υλικό που υπάρχει στη Ρίο Άβε, και θα μπορούσε να απασχολήσει, τα έχουμε ξαναπεί - Υπάρχει σίγουρα ένα παίκτης σε κάθε θέση: Ο τερματοφύλακας Τζόναθαν (32χρονος Βραζιλιάνος - Αν δεν έπιανε θέση ξένου θα είχε πολλές πιθανότητες να έρθει στο Λιμάνι), οι στόπερ Νομπρέγκα (24 ετών, Πορτογάλος) και Πανταλόν (26 ετών, Κροάτης), ο αριστερός μπακ Φάμπιο Ρονάλντο (22 ετών, Πορτογάλος, που πια παίζει ως δεξιός εξτρέμ!), στα χαφ ο Τεϊσέιρα (Πορτογάλος, 30 ετών, με θητεία σε Μπενφίκα, Γκιμαράες, Γουλβς και Νότιγχαμ Φόρεστ), στην επίθεση ο Αζίζ (25 ετών, Γκανέζος, έχει 5 γκολ από την αρχή του 2024 που επέστρεψε στη Ρίο Άβε). Υπάρχει και ο στόπερ Αντερλάν Σάντος που τα πηγαίνει φέτος εξαιρετικά, αλλά είναι 35 ετών και δεν έχει μέλλον σε ομάδα με τις απαιτήσεις του Ολυμπιακού.

Πέρα από τους τους παίκτες, όμως, υπάρχει στη Ρίο Άβε ένα πολυεργαλείο που μπορεί το προσεχές καλοκαίρι να φανεί πολύ χρήσιμο στα χέρια του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ! Αναφερόμαστε στον Μάριο Βρουσάι που τα πηγαίνει εξαιρετικά στην Πορτογαλία και, φυσικά, δίνει λύσεις όπου το ζητήσει ο προπονητής του. Ο 25χρονος άσος είχε έρθει στον Ολυμπιακό ως αποκάλυψη του Αμανατίδη από τον Ναυπακτιακό για τη θέση του επιθετικού χαφ, έδωσε λύσεις σε πολλές θέσεις όλα αυτά τα χρόνια (κάποια στιγμή πήγε να καθιερωθεί ως δεξιός μπακ), αλλά τώρα στη Ρίο Άβε παίζει ως αριστερός μπακ-χαφ, σε ένα σύστημα με τρεις στόπερ και πλάγιους μπακ-χαφ που έχουν όλη την πλευρά. 

Ο Βρουσάι βρέθηκε σε ομάδα που είχε κλειστό το ροτέισον, αφού πάλευε για να "σώσει" την κατηγορία (τυπικά ακόμα για αυτό αγωνίζεται), με αποτέλεσμα να μην είναι πολύ εύκολο να βρει χρόνο συμμετοχής. Παρόλα αυτά τα έχει καταφέρει και, μάλιστα, σε θέση έκπληξη. Με δικό του γκολ στο 99ο λεπτό, μάλιστα, η Ρίο πήρε τον βαθμό τής ισοπαλίας στο παιχνίδι με αντίπαλο την Εστρέλα Αμαδόρα, που επίσης δίνει μάχη για τη σωτηρία της.

Δεν συνεχίζουμε στα της Ρίο Άβε, αλλά επιστρέφουμε στον Βρουσάι. Που έχει ανδρωθεί ποδοσφαιρικά στον Ολυμπιακό (βρίσκεται από το 2015 στο Λιμάνι!), έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο επίπεδο των Πειραιωτών και να δώσει λύσεις όπου του ζητηθεί από τον κάθε προπονητή. Πριν από 1,5 χρόνο η αξία του στο ποδοσφαιρικό Χρηματιστήριο ήταν εκτοξευμένη στο 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ είναι διεθνής και με την Εθνική Ελλάδας (έχει παίξει σε 5 παιχνίδια της). Το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό λήγει το καλοκαίρι του 2024. Θα το ανανεώσει ο Ολυμπιακός; Είναι περίπου δεδομένο ότι θα μείνει στην ευρύτερη οικογένεια - Είτε του Ολυμπιακού είτε της Ρίο Άβε.

Αν και το πιθανότερο σενάριο είναι αν δει τον Βρουσάι ο Μεντιλίμπαρ στη θερινή προετοιμασία, άνετα να τον κρατήσει στο Λιμάνι για την επόμενη αγωνιστική περίοδο!

Εξετάζουν το ρόστερ της Ρίο Άβε στον Ολυμπιακό!

Όταν τον περασμένο Νοέμβριο ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε επίσημη την είσοδό του στη Ρίο Άβε, το δίκτυο των ομάδων που έχει στην κατοχή του εμπλουτίστηκε από ένα κλαμπ με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: 

α) Έχει σταθερή παρουσία στην πρώτη κατηγορία τού πορτογαλικού πρωταθλήματος,

β) Διατηρεί σημαντικό δίκτυο για να βρίσκει ταλέντα σε όλη την Πορτογαλία (ο Κοστίνια, που θα έρθει το καλοκαίρι στο Λιμάνι, είναι ένα δείγμα από αυτό το υλικό),

 γ) Διατηρεί σημαντικό δίκτυο για να βρίσκεται ταλέντα στη Λατινική Αμερική και, κυρίως, στη Βραζιλία,

δ) Μπορεί να λειτουργήσει ως προθάλαμος για παίκτες από τη Λατινική Αμερική (ακόμα κι αν έχει υπογράψει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό ένας ποδοσφαιριστής, για παράδειγμα!) λόγω και της γλώσσας, προκειμένου να υπάρξει πιο ομαλή μετάβαση στο ευρωπαϊκό στιλ ποδοσφαίρου.

Κι εδώ αξίζει να συμπληρώσουμε κάτι ακόμα: Στο δίκτυο των ομάδων που έχει στην κατοχή του ο Β. Μαρινάκης, ο Ολυμπιακός είναι η πιο ευνοημένη ομάδα. Και εξηγούμαστε: Υπάρχει περίπτωση ένας ποδοσφαιριστής από το επίπεδο της Premier League να βρεθεί στη Ρίο Άβε, αν θέλει να αποχωρήσει από το Νησί; Προφανώς όχι. Για τον Ολυμπιακό τού πρωταθλητισμού και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, όμως, είναι πολύ πιο εύκολο. Το ίδιο ισχύει και για το αντίθετο δρομολόγιο. 

Δηλαδή, είναι πολύ-πολύ δύσκολο να βρεθεί ένας παίκτης από το επίπεδο της Ρίο Άβε απευθείας στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Για το επίπεδο του Ολυμπιακού, όμως, δεν είναι δύσκολο, κι αυτός είναι ο λόγος που θα έρθει το προσεχές καλοκαίρι ο Κοστίνια για να ενισχύσει τη θέση τού δεξιού μπακ (-μάλιστα με αγορά κοντά στα 2,5 εκατ. ευρώ!). Μάλιστα, υπάρχει λίστα και με άλλα ονόματα που μπορούν να κάνουν το ίδιο δρομολόγιο.

Δεν θα αναφέρουμε τους Γιακούμπου Αζίζ (επιθετικός), Φάμπιο Ρονάλντο (αριστερός μπακ, ακούγεται ότι θα είναι ο επόμενος που θα έρθει στο Λιμάνι), Μίγκελ Νόμπρεγκα (στόπερ), που κάνουν καλή σεζόν φέτος και αν ψάξει και ρωτήσει κάποιος θα μάθει ότι είναι παίκτες με potential. Και για αυτόν τον λόγο βρίσκονται στη λίστα του Ολυμπιακού και, ανά πάσα στιγμή μπορούν να έρθουν στο Λιμάνι. Υπάρχουν όμως άλλοι;

Προφανώς και υπάρχει κι άλλο υλικό, κοντά στο επίπεδο του Ολυμπιακού, που βρίσκονται μεν στη Ρίο Άβε αλλά δεν έχουν συμβόλαιο μαζί της - Είναι δηλαδή δανεικοί από άλλες ομάδες. Για αυτό δεν έχετε διαβάσει ποτέ τα ονόματά του στον ελληνικό Τύπο - Θα τα διαβάσετε, όμως, τώρα εδώ!

ΤΕΪΣΕΪΡΑ: Ο Ζοάο δεν είναι άγνωστος παίκτης, καθώς στην καριέρα του έχει παίξει, μεταξύ άλλων, σε Μπενφίκα, Γκιμαράες, Γουλβς και Νότιγχαμ Φόρεστ. Είναι 30 ετών, διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας, παίζει ως επιθετικός χαφ. Το καλοκαίρι του 2023 πήρε μεταγραφή για την Μαρκίγια, στο Κατάρ, αλλά τον χειμώνα επεδίωξε να επιστρέψει στην Πορτογαλία. Η αγκαλιά της Ρίο Άβε ήταν ανοιχτή, κι έχει ήδη 9 συμμετοχές με τη φανέλα της. Διαθέτει μακρινό σουτ, κάθετη πάσα, ταχύτητα, τεχνική και ποιότητα. Ο,τι πρέπει για να κάνει τα ρεπό τού Κώστα Φορτούνη αλλά και να βάλει πίεση για την παρουσία του στην 11άδα...

Έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2025 με την Μαρκίγια αλλά στον βαθμό που δεν θέλει να παίξει μπάλα στη Ντόχα και, κυρίως, δεν είχαν δοθεί χρήματα για την απόκτησή του το περασμένο καλοκαίρι, μπορεί εύκολα να μείνει ελεύθερος όταν τελειώσει η σεζόν. Και να έρθει ως λύση 18άδας στον Ολυμπιακό...

ΕΜΠΑΛΟ: 21χρονος Πορτογάλος εξτρέμ, βρίσκεται στη Ρίο Άβε με τη μορφή δανεισμού από τη Φορτούνα Σιτάρντ. Τα πηγαίνει πολύ καλά, έχει market value στο 1 εκατ. ευρώ αλλά η Φορτούνα δεν θα ζητούσε ποσό μεγαλύτερο από αυτό. Θα άξιζε να επενδύσει μια ομάδα στην περίπτωσή του. Διεθνής με τις μικρές εθνικές της Πορτογαλίας, είχε ασχοληθεί και με την περίπτωσή του και η Γαλατασαράι το περασμένο καλοκαίρι. Έχει ταχύτητα, καλό αριστερό, εκτελεί στημένα, σκοράρει. Παίζει πολύ από δεξιά, για να σουτάρει με το ανάποδο πόδι και θυμίζει τον Ερνάνι (στα καλά του!) που είχε έρθει κάποτε στον Ολυμπιακό. Για την ιστορία ο Ερνάνι βρίσκεται στη Ρίο Άβε αλλά η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα δεν αφορά τους Πειραιώτες.

ΡΕΜΙ: Ολλανδός εξτρέμ, αριστεροπόδαρος, 22 ετών, ανήκει στην ΤΟΠ Ος - Ομάδα δεύτερης κατηγορίας στην Ολλανδία. Πρόκειται για κλασσικό Ολλανδό εξτρέμ, ελαφρύ, ψηλό, με σουτ και κίνηση. Η μεγαλύτερη πώληση που έχει κάνει στην Ιστορία της η ΤΟΠ Ος είναι 400.000 ευρώ, τυπικά δηλαδή μπορεί να έρθει εντελώς τσάμπα στο Λιμάνι. Αρχικά, ίσως, για τη β' ομάδα, γιατί η αλήθεια είναι ότι το κορμί του χρειάζεται βελτίωση για να βρεθεί στο επίπεδο του Ολυμπιακού. Φέτος έχει 18 ματς και 2 ασίστ με τη Ρίο Άβε. Οι ψαγμένοι στην Πορτογαλία αναφέρουν ότι αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με την περίπτωσή του...


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Σκασμένος" ο Μεντιλίμπαρ με Φορτούνη, το πήρε απόφαση για Τουρκία - Στον πάγκο top όνομα με Φενέρ!
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags