Δηλώσεις που προκαλούν αίσθηση προέκυψαν από τον Πίτερ Φρόιντφελντ, με τον Σουηδό αρχιδιαιτητή να αναφέρει ότι αρχικά… τρόμαξε με όσα συμβαίνουν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

«Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός αρχικά μου είπαν όχι. Δεν ξέρω γιατί. Ίσως επειδή με είχαν απορρίψει και στο παρελθόν, όταν πήρε τη δουλειά ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Ελπίζω ότι όλες οι ομάδες να έχουν διαπιστώσει τώρα ότι μπορώ να αντεπεξέλθω στην δουλειά. Θέλουμε να είμαστε οι εαυτοί μας και να δουλεύουμε ήρεμα και με ειρήνη. Όταν δέχθηκα την πρόταση, πέρασα αρκετά βράδια χωρίς ύπνο.

Αναρωτήθηκα γιατί πρέπει να δεχθώ μία δουλειά που δεν θέλει κανείς; Η γυναίκα μου η Άννα ήταν αυτή που με πίεσε και μου είπε ότι ήταν μία ευκαιρία που έπρεπε να αποδεχθώ. Είχα ένα χαοτικό ξεκίνημα. Το πρώτο Σαββατοκύριακο που ήμουν υπεύθυνος ήταν το ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, δούλευα από το σπίτι μου στην Εσκιλστούνα. Μετά από 52 λεπτά ένα δυναμιτάκι έπεσε σε έναν παίκτη που έκανε προθέρμανση. Το ντέρμπι διεκόπη. Μετά άρχισα να αναρωτιέμαι τι δουλειά είχα εγώ εδώ. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Την ώρα διεξαγωγής ενός ντέρμπι βόλεϊ στην Αθήνα ένας αστυνομικός τραυματίστηκε τόσο σοβαρά από μία ναυτική φωτοβολίδα, που αργότερα πέθανε», είπε ο Φρόιντφελντ στην εφημερίδα «Aftonbladet».

Σε ό,τι αφορά το VAR, υποστήριξε ότι λειτουργεί σωστά στους αγώνες και δήλωσε σχετικά: «Τσεκάρουμε και διαβεβαιώνουμε ότι όλα πάνε καλά. Δίνουμε οδηγίες κατά τη διάρκεια των ημιχρόνων στους διαιτητές VAR και μετά το παιχνίδι τους ανατροφοδοτούμε εγώ με τους διαιτητές και ο Λάιφ με την ομάδα του VAR. To VAR έχει λειτουργήσει φανταστικά καλά.

Οι διαιτητές VAR έχουν κάνει πολύ σημαντικές διορθώσεις και υποστηρίζουν τους διαιτητές του γηπέδου. Έχουν δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς. Στην Ελλάδα το VAR δίνει περισσότερες σωστές αποφάσεις και απομακρύνει ένα μεγάλο μέρος της καχυποψίας που υπάρχει παλιότερα κατά των διαιτητών».

Για το VAR μίλησε και ο Λάιφ Λίντμπεργκ, ο υπεύθυνος δηλαδή για τους διαιτητές του VAR, αναφέροντας τα εξής: «Ήταν ένα μεγάλο βήμα, όταν οι ξένοι αρχιδιαιτητές άρχισαν να επιλέγουν τους ξένους διαιτητές. Από εκεί και μετά δεν υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να επηρεαστούν οι αποφάσεις τους. Μετά την επόμενη χρονιά ήρθε το VAR κι έγινε ακόμα πιο δύσκολος ο εξωτερικός επηρεασμός του. Μετά υπήρχε ένας επιπλέον διαιτητής στο VAR στο γήπεδο και ένας ακόμα στο κέντρο VAR και στην κορυφή όλων αυτών ο Πίτερ και εγώ να τσεκάρουμε όλα τα παιχνίδια, πως όλα πάνε καλά.

Έχουμε πιο πολλές σωστές αποφάσεις με το VAR, είναι γεγονός. Φέτος έχουμε συμπεράνει ότι το VAR έκανε συνολικά σε όλο το πρωτάθλημα μόλις δύο λανθασμένες αποφάσεις, κάτι που είδαμε εκ των υστέρων κι αυτό σε 269 παιχνίδια. Είναι απίστευτα λίγο. Πολλοί που διαμαρτύρονται για το VAR βλέπουν πως λειτουργεί στην Αγγλία ή στη Νορβηγία, που έχει εισαχθεί πρόσφατα. Είναι οι χειρότερες χώρες στην Ευρώπη. Στη Γερμανία, την Ισπανία και εδώ στην Ελλάδα το VAR λειτουργεί καλύτερα. Κι αυτό γιατί εδώ έχουμε έναν Πορτογάλο VAR manager, ο οποίος έχει εξειδικευτεί στη δουλειά από τότε που μπήκε, το 2019. Οι ομάδες έχουν προσαρμοστεί, η διαδικασία δουλεύει καλύτερα. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που οι αποφάσεις κρατούν λίγο περισσότερο, αλλά το γεγονός ότι οι αποφάσεις είναι σωστές, έχουν μειώσει την καχυποψία κατά των διαιτητών, που έχει σχεδόν εξαφανιστεί στην Ελλάδα».