Facebook Pixel Προσέχεις για να έχεις και να μην τραυματιστείς...
| 2014-11-28 22:59:00

Προσέχεις για να έχεις και να μην τραυματιστείς...

Προσέχεις για να έχεις και να μην τραυματιστείς...

Οι τραυματισμοί μπορούν να επηρεάσουν την καριέρα ενός παίκτη, τα πλάνα μιας ομάδας αλλά όταν μιλάμε για αθλητές στην ηλικία των 10 -18 ετών τότε μπορούν να καθορίσουν και την υγεία του ανθρώπου μέχρι το τέλος της ζωής του και την ποιότητα ζωής του (βλέπε μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα).

Σήμερα στο εξωτερικό οι ακαδημίες γνωστών ομάδων με την προτροπή της FIFA και της ιατρικής της ομάδας, έχουν φτιάξει ένα πρωτόκολλο το FIFA 11 για το σωστό ζέσταμα των αθλητών.

Σε λίγο καιρό το πρωτόκολλο θα λανσαριστεί και στην χώρα μας.

Αλλά αρκεί αυτό για να μειωθούν οι τραυματισμοί που από την κλινική εμπειρία μας στις μικρές ηλικίες έχουν τον χαρακτήρα επιδημίας;!!!

Επίσης το management του τραυματισμού από την αξιολόγηση μέχρι την επιστροφή στο γήπεδο σε επίπεδο Ακαδημίας χωλαίνει γιατί δεν υπάρχει επιτελείο και θεραπευτική αλυσίδα, (γιατρός, φυσικοθεραπευτής, ειδικός αποκατάστασης) για να υπάρχει το σωστό αποτέλεσμα. Άρα βλέπουμε μικρούς αθλητές να μένουν εκτός πολύ καιρό λόγω τραυματισμού, υποτροπές, και να χάνουν και την αθλητική τους φόρμα.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα κάνουμε μια υποδειγματική δουλειά στο Fysiotek Spine and Sports Lab πάνω στην πρόληψη και την αποκατάσταση μυοσκελετικών τραυματισμών. Επίσης γίνεται ένα πλήρες screening -αξιολόγηση του αθλητή και δημιουργία ενός διαβατηρίου υγείας του νεαρού ποδοσφαιριστή ..Injury ID..

Τα πιο βασικά μέρη της αξιολόγησης είναι τα πόδια και η λεκάνη του αθλητή όπως και η σωστή του στάση (λόρδωση, σκολίωση, κύφωση). Επίσης το κέντρο μας επικεντρώνεται στο στρες που συγκεντρώνει το σώμα του αθλητή λόγω: εμβιομηχανικής κόπωσης, βιοχημική φόρτιση και ψυχολογικό υπόβαθρο. Αυτά τα τρία μας δίνουν μια οριστική εικόνα του αθλητή και του στάτους της υγείας του.

Στο Fysiotek Spine and Sports Lab υπάρχει τμήμα -μυοσκελετικού υπερήχου -σπονδυλικής στήλης -αξιολόγηση στάσης χωρίς ακτινογραφίες -οπτικά πεδία αθλητή -βιοχημικός έλεγχος -αποσυμπίεση δίσκου Σ.Σ -Υπερβαρικός θάλαμος αποκατάστασης -προπόνηση υποξίας -brain training -sleep and fatique management -σκάννερ ποδιών και λεκάνης - αξιολόγηση και πρόληψη ρήξης πρόσθιου χιαστού.

Τα τελευταία 5 χρόνια το κέντρο μας συνεργάζεται στενά με το ιατρικό Επιτελείο της FIFA σε πρωτόκολλα πρόληψης τραυματισμών στο ποδόσφαιρο.

ΠΗΓΗ: football-academies.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags