Facebook Pixel Αν μιλούσε ισπανικά...
| 2014-12-20 20:50:00

Αν μιλούσε ισπανικά...

Αν μιλούσε ισπανικά...

Οι ήττες του Παναθηναϊκού στην Ξάνθη και του ΠΑΟΚ στα Γιάννενα βελτίωσαν τη βαθμολογική θέση του Ολυμπιακού, που πάει στη Μυτιλήνη να παίξει με την Καλλονή ένα ματς-κλειδί για τον τίτλο. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος

Εκεί που τον περιμένει ο Γιάννης Ματζουράκης, που καιρό τώρα σκέφτεται κυρίως αυτό το παιχνίδι, αφού το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό δεν το 'χει ξεχάσει.

Mια από τις μεγαλύτερες αδικίες στην ιστορία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι ο τρόπος που έφυγε ο Γιάννης Ματζουράκης κάποτε από τον Ολυμπιακό. Πρόσφατα διάβασα και μια δήλωση του Λάμπρου Χούτου, που τώρα που μεγάλωσε και ωρίμασε παραδέχτηκε ότι ο καβγάς που είχε κάνει τότε με τον προπονητή του ήταν δική του ευθύνη. Ο Χούτος ήταν ο τελευταίος που δήλωσε πως για όσα έγιναν τότε ο μόνος άμοιρος ευθυνών είναι ο Ματζουράκης.

Προετοιμασία
Στην πρόσφατη ιστορία του ο Ολυμπιακός ελάχιστες σεζόν έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο από όσο με τον Ματζουράκη. Ειδικά τον δεύτερο χρόνο, όταν ο κυρ-Γιάννης έκανε την προετοιμασία της ομάδας, κατάλαβε καλύτερα τους παίκτες, και είχε λόγο στις μεταγραφές, η ομάδα του Ολυμπιακού πέταγε. Ο Ολυμπιακός είχε ρίξει τέσσερα γκολ στην ΑΕΚ και τέσσερα στον ΠΑΟΚ και είχε πάρει μια «λευκή» ισοπαλία στη Λεωφόρο από έναν ΠΑΟ με το ηθικό στα ύψη μετά τον αποκλεισμό της Γιουβέντους. Στο Τσάμπιονς Λιγκ εκείνη η ομάδα είχε κάνει μόνο ένα κακό ματς: κόντρα στη Χέρενφεϊν, όταν και έχασε. Είχε παίξει πολύ καλά δυο φορές με την πανίσχυρη τότε Βαλένθια, έπρεπε να κερδίσει 5-1 τη Λιόν στην Αθήνα και την κέρδισε μόνο με 2-1, έχασε την πρόκριση από μια ανεκδιήγητη διαιτησία του Αυστριακού Μπένκο στο τελευταίο ματς στη Γαλλία.

Προίκα
Ο Ματζουράκης φεύγοντας είχε αφήσει τον Ολυμπιακό πρώτο και με διαφορά, και κυρίως του είχε αφήσει προίκα καμιά εικοσαριά βελτιωμένους ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής. Ο καιρός απέδειξε ότι είχε δίκιο σχεδόν σε όλες τις επιλογές του. Ο soft αρχικά Ζέτερμπεργκ αποδείχτηκε μια χαρά κουμανταδόρος, ο Λουτσιάνο υπέγραψε τη νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟ με 4-1 στη Λεωφόρο κι έκανε μετά καριέρα τεράστια, ο Πατσατζόγλου ήταν ένα πραγματικό πολυεργαλείο. Ο Ολυμπιακός του Ματζουράκη είναι η ομάδα που κέρδισε λίγους μήνες μετά 6-2 τη Λεβερκούζεν και είναι κρίμα που ο κόουτς δεν έμεινε, ώστε να βλέπαμε την εξέλιξη της ομάδας στα χέρια του.

Ευαγγέλιο
Ηταν άτυχος ο Ματζουράκης γιατί είχε ένα πολύ σκληρό Τύπο να αντιμετωπίσει και ελάχιστη βοήθεια από τους παράγοντες του Ολυμπιακού, που τότε, επί Κόκκαλη, τη γνώμη πολλών δημοσιογράφων την αντιμετώπιζαν ως ευαγγέλιο. Η σύγκριση π.χ. με όσα γίνονται τώρα με τον Μίτσελ μαρτυρά πόσο πιο εύκολο είναι να είσαι τώρα προπονητής του Ολυμπιακού. Ακούω και διαβάζω π.χ. τελευταία πολλά για μεταγραφές: θα γίνουν, πάντα γίνονται και σχεδόν όλες ολοκληρώνονται με τις ευλογίες του προπονητή. Ομως ελάχιστα επισημαίνεται ότι πριν τις μεταγραφές είναι απαραίτητο ο Ισπανός να ξεδιαλύνει λίγο τις ιδέες του. Και με τον Πανιώνιο ο Ολυμπιακός είχε τεράστιες δυσκολίες στην επίθεση: είναι δυνατόν μια ομάδα που έχει τον Αφελάι, τον Τσόρι, τον Μήτρογλου, τον Κασάμι, τον Ντοσεβί και ένα σωρό άλλους να χρειάζεται μεταγραφές για να καθαρίσει εύκολα έναν Πανιώνιο που παίζει με βασικούς στην άμυνα τον Αργυρόπουλο, τον Τασουλή, τον Οικονόμου και τον Παντίδο;

Ανοχή
Θυμάμαι ότι στα χρόνια του Ματζουράκη ο Ολυμπιακός έριχνε πεντάρες στα φιλικά και στην εξέδρα των επισήμων προβληματίζονταν διάφοροι γιατί ο Αλβες δεν έχει καλό κοντρόλ, γιατί ο Ζιοβάνι δεν παίζει καλά σαν φορ, γιατί στην άμυνα ο κόουτς ποντάρει στον Πατσατζόγλου και δεν παίρνει έναν αμυντικό που να «σκοτώνει». Σήμερα η ανοχή στον Μίτσελ είναι τεράστια κι ας μην υπάρχει ακόμα μια κεντρική ιδέα στο παιχνίδι της ομάδας, που δεν είναι ούτε επιθετικό ούτε αμυντικό. Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα βλέπει σήμερα ο Ματζουράκης και σκέφτεται πόσο διαφορετικά ήταν όλα στις δικές του μέρες.

Προσόντα
Σήμερα ο Ολυμπιακός θα βρει απέναντί του πάλι μια κλειστή άμυνα: έχω μεγάλη περιέργεια να δω πώς θα παίξει, σε τι ακριβώς έχει βελτιωθεί, πώς ακριβώς θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το δώρο που του έκαναν Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ χάνοντας την Πέμπτη. Ο Μίτσελ είπε ότι θέλει έναν αμυντικό ήδη στις 28 Δεκεμβρίου ξεχνώντας ότι οι μεταγραφές αρχίζουν στις 3 Ιανουαρίου: αυτό δείχνει το άγχος του -η μεταγραφική ενίσχυση τον απασχολεί. Μόνο που η μελέτη του αντιπάλου, η στρατηγική, η τακτική προετοιμασία της ομάδας δεν αποκτώνται στο μεταγραφικό παζάρι: αυτά ήταν πάντα τα μεγάλα προσόντα του δάσκαλου Ματζουράκη. Που αν μιλούσε ισπανικά, θα ήταν στον Ολυμπιακό ακόμα…

Παρέλαση
Σκοτούρες αυτή την αγωνιστική έχει και ο Αγγελος Αναστασιάδης και όχι τόσο γιατί ο ΠΑΟΚ έχει τελευταία προβλήματα: ότι θα είχε προβλήματα από τη στιγμή που οι παίκτες πρώτης γραμμής δεν είναι πολλοί είναι κάτι δεδομένο -μια κούραση θα έβγαινε και θα πληρωνόταν. Περισσότερο και από τα αποτελέσματα, που στο πρωτάθλημα παραμένουν καλύτερα από αυτό που διοικούντες και οπαδοί του ΠΑΟΚ μπορούσαν να φανταστούν, το πρόβλημα του Αναστασιάδη είναι η ιστορία της πρότασης που δέχτηκε από τον Γιώργο Καραγκούνη για να αναλάβει την Εθνική. Για την ακρίβεια, δεν είναι πρόβλημα η πρόταση όσο η διαρροή της είδησης και τα ερωτήματα που αυτή δημιουργεί.

Έκανε μια πρόταση στον Αναστασιάδη ο Καραγκούνης προ διμήνου. Ως πρόταση για τον Αναστασιάδη αποτελεί τιμή. Ο ίδιος τώρα λέει ότι αρνήθηκε («δεν θα πήγαινα ούτε στη Ρεάλ Μαδρίτης», είπε χαρακτηριστικά), αλλά επειδή καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, έπρεπε να την έχει αποκαλύψει την πρόταση όταν του έγινε. Να πει «μίλησα, με τιμά το ενδιαφέρον, αλλά δεν με ενδιαφέρει» κτλ κτλ. Από τη στιγμή που το έκανε μοιάζει σήμερα σαν να απολογείται. Αύριο, αν δεν κερδίσει τον Λεβαδειακό ο ΠΑΟΚ, δεν αποκλείεται να κατηγορηθεί κιόλας ότι το 'χει δίπορτο, αφού αν φύγει από τον ΠΑΟΚ, τον περιμένει η Εθνική: μια τέτοια αιωρούμενη κατηγορία μπορεί να δημιουργήσει στην ομάδα ένα σωρό προβλήματα.
Ακόμα πιο περίεργο είναι ότι η διαρροή της πρότασης έγινε από τον ΠΑΟΚ: η ΕΠΟ τη διέψευσε και μάλιστα χθες έγινε γνωστό ότι ο Καραγκούνης θα κάνει ταξίδι για να συζητήσει με ξένο προπονητή. Τι συμφέρον είχε ο ΠΑΟΚ να βγει μια τέτοια είδηση; Μήπως φταίει ότι έρχονται μεταγραφές, βρέθηκαν κάποια χρήματα για ξόδεμα και κάποιοι ανησυχούν μήπως ο απαιτητικός και δύσκολος Αναστασιάδης αρχίσει τα βέτο και χαλάσει τίποτα δουλειές;

Δεν μπήκε μέσα
Διαβάζω ότι είναι υπερβολική η αποζημίωση του Ρανιέρι. Να πληρωθεί για ένα έτος ζήτησε ο άνθρωπος: τίποτα περισσότερο. Επειδή μάλιστα ρήτρα αποζημίωσης στο συμβόλαιο δεν υπήρχε, θα μπορούσε το ποσό του συμβολαίου του να το διεκδικήσει όλο: σκόντο έκανε. Αν ο αντικαταστάτης του είναι Ελληνας, όπως λέγεται, η ΕΠΟ θα πληρώσει στη διετία για ομοσπονδιακό πολύ λιγότερα απ' όσα θα πλήρωνε αν κρατούσε τον Ρανιέρι δύο χρόνια: μέσα δεν μπήκε. Γι' αυτό ας κάνουν τον σταυρό τους να τελειώσει η ιστορία σύντομα. Γιατί όσο δεν τελειώνει τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να τα ζητήσει ο Ιταλός όλα.

Πηγή: sday.gr  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags