Facebook Pixel Έγινες πατέρας; Την έβαψες, θα παχύνεις σίγουρα...
| 2015-07-22 20:22:00

Έγινες πατέρας; Την έβαψες, θα παχύνεις σίγουρα...

Έγινες πατέρας; Την έβαψες, θα παχύνεις σίγουρα...

Tο βάρος της πατρότητας φαίνεται στην… ζυγαριά!
 

Dad bod, ο νέος σωματότυπος-φετίχ που προκαλεί στα ίσια τους καλογυμνασμένους δικέφαλους και τους κοιλιακούς φέτες, εξηγείται τώρα επιστημονικώς: η πατρότητα χαρίζει στους άνδρες κιλά, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύει η επιθεώρηση American Journal of Men's Health.

Όταν ένας άνδρας γίνει για πρώτη φορά πατέρας δεν αλλάζει μόνο η οικογενειακή του κατάσταση αλλά και ο δείκτης της σωματικής του μάζας, διαπιστώνει νέα έρευνα ευρείας κλίμακας της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Northwestern University παρακολουθώντας το βάρος 10.000 και πλέον ανδρών από την εφηβεία μέχρι την νεαρή τους ηλικία. Οι άνδρες παίρνουν κιλά με την πατρότητα, είτε μένουν με τα παιδιά τους είτε όχι, κι αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, ακόμη και καρκίνου, υποστηρίζουν ειδικοί.

Τα… τραγανά ψιχουλάκια της πίτσας που άφησαν τα μικρά για να τα «καθαρίσει» ο μπαμπάς και τα μπισκοτάκια δρουν αθροιστικά, εξηγούν. Ένας άνδρας με ύψος 1,86 που μένει με το παιδί του «βάζει» περίπου 1,9 κιλά μόλις γίνει για πρώτη φορά πατέρας ενώ ένας με το ίδιο ύψος που ζει χωρίς το παιδί του «βάζει» κι αυτός, αλλά λιγότερα: 1,49 kg. Αυτή η αύξηση αντιστοιχεί σε άνοδο του δείκτη σωματικής μάζας (ΒΜΙ) κατά 2,6% για τους μεν και 2% για τους δε, επισημαίνουν οι ειδικοί, προσδιορίζοντας ότι ο μέσος όρος αύξησης βάρους κυμαίνεται από 1,58 έως 2,04 κιλά. Παραδόξως, όσοι δεν είχαν παιδιά… έχασαν βάρος.

Η εν λόγω έρευνα, μια από τις πρώτες που εξετάζουν πώς η πατρότητα επηρεάζει τον δείκτη σωματικής μάζας, έναν βασικό βιοδείκτη υγείας, καταδεικνύει ότι η αύξηση του βάρους ουσιαστικά προστίθεται στην αύξηση που φέρνει ο έγγαμος βίος. Η αλλαγή του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών –νέες ευθύνες, έλλειψη χρόνου για τον εαυτό τους, λιγότερη ή καθόλου άσκηση καθώς η οικογένεια καθίσταται πρώτη προτεραιότητα, διάφορα σνακς παντού στο σπίτι– μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας, τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Craig Garfield, καθηγητής Παιδιατρικής και Ιατρικών Κοινωνικών Επιστημών στο Northwestern Medical.

Από την στιγμή που οι νέοι μπαμπάδες δεν έχουν ποιόν να συμβουλευτούν, μια καλή ιδέα είναι να τους συμβουλεύουν οι… παιδίατροι των παιδιών τους, λέει. Αν και πολλοί θεωρούν ότι είναι πολύ νέοι για να έχουν προβλήματα υγείας, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι νέοι γονείς παρουσιάζουν αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης τα πρώτα χρόνια μετά την γέννηση του πρώτου τους παιδιού.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags