Facebook Pixel Αποκάλυψη Καρμοίρη για Ρισβάνη που θα συζητηθεί: Γιατί τον έδιωξε ο Χάσι – Ατάκα-φωτιά για Γιαννιώτα!
| 2017-07-06 22:15:00

Γιατί ο Χάσι έδιωξε Ρισβάνη και Χάσι

Sportdog Team
Γιατί ο Χάσι έδιωξε Ρισβάνη και Χάσι

Ο Δημοσθένης Καρμοίρης, αφού καταλάγιασε η σκόνη απ' τα ηχηρά "κοψίματα" στο Λιμάνι, εξηγεί αναλυτικά στο sportdog.gr ποιο το σκεπτικό των αποφάσεων του Αλβανού τεχνικού.

Θέλετε να εξετάσουμε την περίπτωση με τετράγωνη λογική και στυγνών αποφάσεων βάση …αριθμητικής ή να μιλάμε με τη θεωρία των εντυπώσεων και του ελέγχου προόδου του ποδοσφαιριστή, από την ημέρα που δεν τους έκανε, του Αναστασίου και του Παναθηναϊκού, μέχρι το απολυτήρια της περυσινής χρονιάς στη Νέα Σμύρνη;

Το ένα είναι ρεαλισμός, το άλλο είναι συναισθηματισμός, ιδίως και δεν το αρνείται κανείς, επειδή αφορά ένα Ελληνόπουλο, απέναντι στα οποία ο Ολυμπιακός και προσωπικά η ηγεσία του έχουν υπερτονίσει και αποδείξει την ευαισθησία και την εμπιστοσύνη τους.

Σηκώθηκε πολλή συζήτηση, με ισχυρές δόσεις αμφισβήτησης (κιόλας) προς τον Μπεσνίκ Χάσι, για την απόφαση του να αφήσει πίσω στο Ρέντη, τον Σπύρο Ρισβάνη, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που εκφράζουν απορίες ακόμα και για το "κόψιμο" του Γιάννη Γιαννιώτα από την αποστολή στο Βέλγιο. Όπου θα μονταριστεί ο βασικός κορμός της επόμενης σεζόν και θα δοθούν οι πρόβες τζενεράλε ενόψει του πρώτου προκριματικού εμποδίου για την είσοδο στους ομίλους του Champions League.

Με τη γκρίνια που περιβάλλει τον Κοσοβάρο προπονητή, τόσο πρόωρα και για αφορμή που δεν έχει κάνει ούτε με την αγωνιστική ταυτότητα των πρωταθλητών, ούτε με αποτελέσματα τους, ούτε (κούφια η ώρα) με κάζο ανάλογο του περσινού και αποκλεισμό από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, εύκολα βάζει κανείς στο νου του, το τι έχει να συμβεί άμα …συμβούν κάποια από τα προαναφερθέντα.

Ούτε ψύλλος στον κόρφο του Χάσι. Έχει …χάσει προτού καταλάβει πότε ήρθε, πότε έβαλε την ερυθρόλευκη φόρμα και πότε θα τον έχει υπ' ατμόν η λαϊκή απαίτηση! Αφουγκράζομαι το κλίμα προκατάληψης που υπάρχει εναντίον του και δεν είναι εικασίες που βγάζω από την κοιλιά μου.

Στην περίπτωση του Ρισβάνη, όμως, το οποίο αποτελεί και το βασικό θέμα ανάλυσής μου σήμερα, καθίσατε να σκεφθείτε, πριν "καταδικάσουμε" τον τεχνικό του Ολυμπιακού, γιατί πήρε αυτή την -να είστε βέβαιοι- δύσκολη και γι’ αυτόν απόφαση, να απορρίψει έναν "φρέσκο" από το 2ο μέρος της βασικής προετοιμασίας;

Ελάτε να "διαβάσουμε" πίσω από τις γραμμές, να μελετήσουμε με προσοχή και αντικειμενικότητα, το τι σημαίνει η "αποβολή" του Ρισβάνη, η οποία αφορά και σε ακύρωση μιας εκ των καλοκαιρινών μεταγραφών του Ολυμπιακού, ε; Να επιχειρήσουμε να μπούμε στο μυαλό του Χάσι και να δούμε τι σηματοδοτεί αυτή η κίνηση του προπονητή, ο οποίος στο κάτω κάτω της γραφής είναι και αυτός που τον έζησε και τον έβλεπε καθημερινά στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας:

1. ΑΡΓΟΣ: Ο Ρισβάνης δεν γνωρίζουμε με ποιον θα κατέληγε, αν ήταν εκ των «εκλεκτών» της τεχνικής ηγεσίας στο αμυντικό χτίσιμο του νέου Ολυμπιακού, να παίζει στο πλευρό του. Μα θα ήταν ο Ρέτσος, μα ο Μποτία (αν μείνει και αυτός), μα ο Σισέ, γιατί ο Νικολάου σε καμία των περιπτώσεων, όποιος και αν ήταν, δεν θα προσέδιδε ταχύτητα στην επέμβαση. Ούτε στη δράση και την αντίδραση της ερυθρόλευκης αμυντικής θωράκισης.

Διότι έχει χίλια δύο προσόντα, εξελίχθηκε εντυπωσιακά από τότε που έφυγε από τον Παναθηναϊκό (όπου δεν διέκριναν τα φόντα του να γίνει αυτός που είναι σήμερα και που μπορεί ακόμα πιο πολύ, μέσα από εμπειρίες, να αναδειχθεί στο άμεσο μέλλον) και ολοκλήρωσε μια γεμάτη και λίαν αποδοτική, σε αριθμούς και εικόνα, χρονιά στον Πανιώνιο. Ωστόσο το παιδί είναι αργό. Για ένα πράγμα δεν σε αφήνει να τον εκθειάσεις. Και αυτό είναι η ταχύτητα του. Δεν είναι "μαούνα", βλέπουμε ένα σωρό άλλους πιο …ταλαίπωρους στόπερ, όμως δεν το έχει το …γκάζι στις επεμβάσεις του.

2. 2ος ΜΑΝΩΛΑΣ: Μεταξύ δύο νέων παιδιών, Ελλήνων διεθνών, του Ρέτσου και του Ρισβάνη, ο προπονητής διάλεξε τον γηγενή. Κάτι που αυτόματα συνεπάγεται ότι ο Παναγιώτης ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ αυτή τη στιγμή. Γι' αυτό, άλλωστε, στα 8 και 10 εκατομμύρια, κρούσεων Γερμανών και Εγγλέζων, οι ερυθρόλευκοι ούτε που διανοήθηκαν να μπουν σε φάση διαπραγμάτευσης.

Στην πλατεία Αλεξάνδρας εκτιμούν ότι με ακόμα περισσότερη εμπιστοσύνη στον Ρέτσο και θέση βασικού, η τιμή του του χρόνου ή τον επόμενο θα ανέβει σημαντικά. Και τοιουτοτρόπως να καρπωθούν χρήματα εφάμιλλα, εκεί κάπου κοντά τέλος πάντων, με εκείνα του Κώστα Μανωλά.

3. Α-ΤΡΑΚΑΡΙΣΤΟΣ: Ο επίσης νεοαποκτηθείς και νεαρός (21χρονος) Σενεγαλέζος Παπέ Αμπού Σισέ, πιθανώς και λιγότερο "κομπλαρισμένος" από τον Ρισβάνη και με αμυντική λειτουργία τουλάχιστο μιας ταχύτητας πάνω από τον Έλληνα "ανταγωνιστή" του, έπεισε πιο πολύ τον Χάσι στο Ζέεφελντ και …έφαγε τη θέση.

4. ΔΕΔΟΜΕΝΟ: Η αγορά ενός αξιόλογου κεντρικού μπακ, με την ελπίδα να γιατρευτεί η αχίλλειος πτέρνα της ομάδας, για να πάψει κάποια στιγμή να "τρώει" φάσεις και γκολ στα νώτα της και …από την κουτσή Μαρία, είναι σίγουρη πια.

Ο Μαρινάκης και οι συνεργάτες του, μετά από την σημαντική ενίσχυση της επίθεσης των πρωταθλητών, με τις προσθήκες Εμενίκε και Καρσελά, που ανεβάζουν σε αθλητικότητα και φυσικά επίπεδο την ομάδα, έχουν προγραμματίσει να βελτιώσουν τη ...front line με την εκταμίευση μεγάλου ποσού για την αγορά ενός στόπερ, που δεν έπαψε να αποτελεί το κύριο μέλημα τους από την εκκίνηση της μεταγραφικής περιόδου, καθότι "φωνάζει" το πράμα να βρει κάτι καλό επιτέλους εκεί ο Ολυμπιακός!

5. ΜΕΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ: Πολλοί λένε και απορούν: Γιατί έξω ο Ρισβάνης και μέσα ο Μποτία! Η εξήγηση έχει ως εξής: Για τον Ισπανό δεν γεννάται ζήτημα για τον Ολυμπιακό περί παραμονής του. Ο Μποτία θα φύγει. Πώς όμως αφού δεν έχει βρεθεί ακόμα ομάδα;

Και αν αυτό αργήσει κι άλλο και από την άλλη οι πρωταθλητές δεν έχουν κλείσει κεντρικό αμυντικό ως τις πρώτες προκριματικές μάχες για το Champions League, ε τι στο …διάτανο πια, θα πάνε να τις δώσουν χωρίς έστω έναν έμπειρο σε αυτή τη θέση!

Να υπενθυμίσω ότι ο Αλμπέρτο Μποτία, τα όχι πολλά, αυτά που είναι τέλος πάντων, τα λίγα καλά του ματς στον Ολυμπιακό, τα έχει κάνει στην Ευρώπη. Με Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης, κλπ. Τα θυμόμαστε. Ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός: Παίζει πιο κλειστά και με πιο κοντά τις γραμμές του ο Ολυμπιακός στο Champions League και έτσι ο Μποτία που δεν διαθέτει σπριντ, δεν εκτίθεται ούτε μετατρέπεται η ομάδα σε "ξέφραγο αμπέλι" με την άμυνα ψηλά, όπως την έστηνε πέρυσι ο Μπέντο και έτρεμε το φυλλοκάρδι του κόσμου σε κάθε κόντρα επίθεση του αντιπάλου. Και μέσα στο Καραϊσκάκη.

6. ΣΚΛΗΡΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ: Ο επικρινόμενος Μπεσνίκ Χάσι αναγκάστηκε ως ένα βαθμό εξάλλου να αφήσει εκτός αεροπλάνου τον Ρισβάνη αφού οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Έχει Ρέτσο, Μποτία, Σισέ, Νικολάου, θα έρθει και η μεταγραφή, σε πόσους κεντρικούς μπακ θα στηρίζεται βρε αδελφέ, σε ένα ρόστερ το ανώτατο 26 ποδοσφαιριστών!

Αυτά ως "διάβασμα"-ανάλυση στην μίνι έκπληξη που μας επιφύλαξε είναι αλήθεια το κόψιμο του Σπύρου Ρισβάνη. Ο Χάσι και ο καθένας στη θέση του, όταν τόσο γρήγορα πρέπει να αποφασίσει για "προγραφές", για βασικό κορμό και δέσιμο-προετοιμασία ομάδας με φόντο το C.L., εύλογα θα προβεί και σε ριψοκίνδυνες επιλογές.

Παίρνει ρίσκο με το Ρισβάνη. Είναι μαντεψιά κιόλας κάποιες στιγμές τέτοιου είδους αποφάσεις. Δεν το αμφισβητεί κανείς.

Αλλά αναγκαία κακά και αυτές. Τα γένια πάνε με τα χτένια…

*** Στον Γιαννιώτα δεν θα σταθώ πολύ. Το λέω συχνά ότι πρόκειται για ταχύτατο ακραίο επιθετικό, με παρόρμηση στο παιχνίδι του που του προσδίδει το credit του απρόβλεπτου συχνά στην ενέργεια-έμπνευση του, εκπληκτικά σπριντ με ή χωρίς την μπάλα, που εμένα με έλκουν αυτά.

Ωστόσο δεν γίνεται να μην είναι αρεστός σε τρεις προπονητές του Ολυμπιακού (Σίλβα, Βίκτορ, Χάσι), ισάριθμα συνεχόμενα καλοκαίρια.

Κάτι κάνει λάθος ο τύπος. Κάπου υπάρχει ζήτημα. Τρίτη αδικία σε βάρος του… ε, πάει πολύ δε νομίζετε; 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags