Facebook Pixel Μόνο... καφέ δεν έχει φτιάξει ο Διαμαντίδης!
| 2014-05-30 12:20:00

Μόνο... καφέ δεν έχει φτιάξει ο Διαμαντίδης!

Μόνο... καφέ δεν έχει φτιάξει ο Διαμαντίδης!

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη δίκαιη νίκη του Ολυμπιακού, εξηγεί γιατί προβάρει το στέμμα του πρωταθλητή, ενώ στέκεται στον Διαμαντίδη που εξακολουθεί να παίζει (σχεδόν) μόνος του...

Δεν πρόκειται να ασχοληθώ καθόλου με τα όσα συνέβησαν πριν και μετά τον 3ο τελικό στο ΟΑΚΑ. Ούτε να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην διαιτησία η οποία δεν επηρέασε καθόλου την εξέλιξη του αγώνα. Ο Ολυμπιακός ήταν και πάλι καλύτερος και κέρδισε δικαιότατα το παιχνίδι. Απλά επιβεβαιώθηκε ο άγραφος νόμος της πορτοκαλί μπάλας. Το μπάσκετ είναι το πλέον αξιοκρατικό άθλημα και θα κερδίζει (αν όχι 10/10) 9/10 φορές η καλύτερη ομάδα. Όπως συνέβη την περασμένη Δευτέρα στο ΣΕΦ όπως συνέβη και την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ.

Πολύ πιο έτοιμος, πολύ πιο διαβασμένος, πολύ πιο συγκεντρωμένος, με περισσότερη ενέργεια και συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο. Στον αντίποδα βρήκε έναν Παναθηναϊκό που... φοβόταν και τη σκιά του. Το άγχος ξεχείλιζε από τα… σορτσάκια των περισσότερων παικτών και αυτό φαινόταν ξεκάθαρα από το πρώτο λεπτό του αγώνα. Χαμένα λέι απ, αστοχία κάτω από το καλάθι, βιαστικές επιλογές, πόντοι που έμπαιναν με... αίμα! Λογικό και επόμενο ο Ολυμπιακός να εκμεταλλευτεί τη διστακτικότητα και το κακό μπάσκετ των «πρασίνων» και να επιβάλει πλήρως τον ρυθμό του από την αρχή μέχρι το τέλος.

Άλλωστε ήταν κάτι που φαινόταν από την πρώτη στιγμή. Ο Παναθηναϊκός δεν έπειθε κανέναν με τις εμφανίσεις του και αν δεν υπήρχε ο... 34χρονος Διαμαντίδης, τότε ίσως και να μιλούσαμε από άλλη βάση. Πολύ χειρότερη για τους «πράσινους». Ο αρχηγός τα έχει κάνει όλα μέχρι στιγμής. Αγωνίζεται για 35+ λεπτά και μόνο… καφέ δεν έχει φτιάξει ακόμα. Όλα τα άλλα τα έχει κάνει. Είναι ο παίκτης που έχει παρουσιαστεί πιο έτοιμος από οποιονδήποτε άλλον συμπαίκτη του στους τελικούς, αψηφώντας την κούραση από την μακρά και επίπονη χρονιά! Και ήταν λογικό να κάνει μια λάθος πάσα (άσχετα αν έκρινε το ματς) τη στιγμή που είχε... σβήσει όλους τους διακόπτες του.

Να τον κλωνοποιήσει ο Παναθηναϊκός, δεν γίνεται. Αυτό ωστόσο που θα μπορούσε να γίνει, θα ήταν η συνδρομή όλων! Μια παραπάνω βοήθεια να είχε από τους υπόλοιπους και ο Παναθηναϊκός δεν θα παρουσίαζε αυτήν την κάκιστη εικόνα στα ματς που κρίνουν τον τίτλο του πρωταθλητή. Λάσμε και Γκιστ έχουν τα ξεσπάσματά τους, ο Ματσιούλις το ίδιο και μέχρι εκεί. Εκτοτε το... απέραντο χάος!! Όχι μόνο στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα όπου ο Ολυμπιακός θέλησε να «χτυπήσει» με τα «τεσσάρια» (Πρίντεζης, Πέτγουεϊ) προκειμένου να φύγει με τη νίκη από το ΟΑΚΑ. Eχοντας πάντα στο πλάνο τους και το πέρασμα της μπάλας στη weak side όπου (ξανα)χτύπησαν με τα τρίποντα. Και τα κατάφερε.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν (σχεδόν) αγκαλιάσει το τρόπαιο του πρωταθλητή, αφού -και ειδικά όπως παίζει ο Παναθηναϊκός- πολύ δύσκολα θα χάσει το στέμμα την Κυριακή. Κακά τα ψέματα. Ο Ολυμπιακός έχει το μομέντουμ, είναι σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, αγωνιστικά έχει περισσότερα να επιδείξει απ΄ότι οι «πράσινοι» και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σε λίγα 24ωρα θα έχουμε πρωταθλητή. Ήταν από τα ματς που το έβλεπες και έλεγες «και πώς να το κερδίσει ο Παναθηναϊκός;» Λέτε να έχει μείνει αγωνιστικός εγωισμός προκειμένου να γίνει... «μπρέικ» στο «μπρέικ»; Δύσκολο. Αν όχι αδύνατον. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται.

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να αλλάξει άρδην την εικόνα του ως προς το καλύτερο αν θέλει να επαναφέρει τους τελικούς στο ΟΑΚΑ για ένα ματς do or die. Αλλά εδώ που τα λεμε δεν την άλλαξε εδώ και κάμποσο καιρό, θα την αλλάξει τώρα; Πρέπει να γίνουν πράγματα και θαύματα για να μην κατακτήσει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα. Και με βάση αυτά που έχει δείξει τις τελευταίες εβδομάδες (σε σχέση με τον Παναθηναϊκό) του δικαιούται. Ο Παναθηναϊκός το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να σκεφτεί την επόμενη μέρα και το πώς θα μπορέσει να ενισχύσει το ρόστερ του (μαζί με έναν κανονικό προπονητή γιατί ο Αλβέρτης ναι μεν είναι φιλότιμος, αλλά όχι προπονητής) ενόψει της επόμενης σεζόν.

Για τα προβλήματα του Παναθηναϊκού τα έχουμε γράψει και τα έχουμε ξαναγράψει. Μετά το τέλος του πρωταθλήματος θα μπορέσουμε να πούμε και περισσότερα. Προς το παρόν, και από τη στιγμή που δεν έχει μπει ο αριθμός «3» στις νίκες, τα πάντα παραμένουν ανοικτά. Είπαμε. Δύσκολα. Πολύ δύσκολα να πάει η σειρά σε 5ο ματς. Και αν πάει η λογική λέει ότι ο Ολυμπιακός θα έχει λυγίσει από το βάρος του «πρέπει» στο ΣΕΦ και θα πληρώσει (κυρίως) μια κακή του βραδιά.

Εκτός και αν θυμηθεί ο Φώτσης ότι είναι μπασκετμπολίστας (σ.σ. τραγικός στους τελικούς), ο Κάρι τιμήσει το ψωμί του ευστοχώντας σε ένα-δυο σουτ ανοίγοντας την άμυνα του Ολυμπιακού, ο Μπράμος ισορροπήσει μεταξύ άμυνας και επίθεσης, ο Ούκιτς παίξει έστω και στο 50% σε σχέση με τα περσινά ματς, ο Μαυροκεφαλίδης σημειώσει περισσότερους πόντους απ' όσους θα δεχθεί κ.ο.κ. Στον Ράιτ δεν αναφέρομαι καν. Το σουτ που χτύπησε στην άκρη του ταμπλό δεν το έχουμε δει ούτε σε αγώνα μίνι και προμίνι! Αν και ξεκίνησε καλά από τότε που ήρθε στον Παναθηναϊκό, έφτασε στο σημείο να θυμίζει μπασκετμπολίστα που παλεύει για το ρόστερ ομάδας Α2 κατηγορίας.

Οπότε τι μένει; Ναι. Πάλι ο Διαμαντίδης...

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags