Facebook Pixel Ο Α. Καρπετόπουλος γράφει για την ελληνική διαιτησία!
| 2014-09-25 10:22:00

Ο Α. Καρπετόπουλος γράφει για την ελληνική διαιτησία!

Ο Α. Καρπετόπουλος γράφει για την ελληνική διαιτησία!

Κάθισα χθες και διάβασα τα ρεπορτάζ για τη συνάντηση του Χιου Ντάλας με τις αντιπροσωπίες κάποιων ομάδων της Σούπερ Λίγκα.

Όχι όλων αφού από ό,τι κατάλαβα πέντε-έξι δεν έστειλαν κανέναν. Ωραία ήταν και η προβολή του dvd από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και η αντίδραση του Φύσσα, αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη διαιτησία. Αφού κανείς δεν τόλμησε να πει στον Ντάλας τίποτα, θα σας πω μερικά πράγματα για τον Σκωτσέζο εγώ.

 

Aν φωνάξεις τον αρχιδιαιτητή στη Λίγκα, πρέπει να το κάνεις για έναν μόνο λόγο: για να του ζητήσεις εξηγήσεις για όσα έχει κάνει και για να τον ρωτήσεις τι πρόκειται να κάνει. Αν θες να τον γνωρίσεις και να του πεις για την πίεση των διαιτητών μέσω ραδιοφωνικών σποτ ή για να του θυμίσεις ότι στη Σκωτία μπορεί να αποβληθείς και να μην τιμωρηθείς, μπορείς να τον καλέσεις για φαγητό ή ποτό, πράγμα που θα εκτιμήσει και περισσότερο: κακό δεν είναι. Στη Λίγκα, όμως, όταν τον φωνάζεις, πρέπει να 'χεις το κουράγιο να πεις δημόσια όσα σε προβληματίζουν.

 

Ορισμοί

Αν ήμουν στη Λίγκα θα τον ρωτούσα για ποιον ακριβώς λόγο γίνονται ορισμοί διαιτητών σε παιχνίδια ομάδων που με τους συγκεκριμένους διαιτητές έχουν δηλώσει ότι έχουν πρόβλημα. Δεν είναι μόνο ο ορισμός του Αρετόπουλου στο ματς του Παναθηναϊκού με τον Πλατανιά, που έγινε για να δείξουμε ότι δεν μασάμε από την γκρίνια του ΠΑΟ, αλλά και γιατί θέλαμε να τεστάρουμε τον διαιτητή: ανάλογοι ήταν και οι ορισμοί του Κομίνη, στο ματς ΠΑΟΚ-Καλλονή, του Καλογερόπουλου στο ματς Πλατανιάς-ΠΑΟΚ, του Παππά στο ματς Παναιτωλικός-Ολυμπιακός. Οποιος τους έκανε ήθελε να τεστάρει την αντοχή των διαιτητών στην πίεση και να παίξει με τα νεύρα των ιδιοκτητών των ομάδων: το θέμα είναι ότι ρίχνοντας λάδι στη φωτιά υπερβάλλουμε λίγο.

 

Τυχαίο;

Αν ήμουν στη Λίγκα θα ρωτούσα τον Ντάλας αν είναι τυχαίο ότι ο Δημητρόπουλος, καλύτερος διαιτητής με βάση τις εκθέσεις των παρατηρητών πέρυσι, έχει πάρει φέτος μόνο ένα ματς στους πρώτους δυο μήνες. Θα τον ρωτούσα επίσης, αφού αυτός κάνει τους ορισμούς, να μου εξηγήσει γιατί ο Βοσκάκης, ο Ιωαννίδης κι ο Αμπάρκιολης, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ματς! Είναι τυχαίο αυτό; Ναι, όσο τυχαίο είναι ότι ο Αρετόπουλος ορίστηκε στο Πλατανιάς-ΠΑΟ.

 

Με ποιον

Θα μπορούσα πολλά να τον ρωτήσω τον Ντάλας, αλλά η ερώτηση, από την οποία θα ξεκινούσα, θα ήταν μία: με ποιον έχει μιλήσει για όσα τον περιμένουν στην Ελλάδα και ποιους συμβουλεύεται για να κάνει αυτούς τους ορισμούς, οι οποίοι μόνο συμπτωματικοί δεν είναι. Ο Ντάλας, επειδή είναι μια μεγάλη φίρμα, έκανε πολύ καλά και ανέλαβε την ευθύνη των ορισμών: έτσι πρέπει. Ομως οι ορισμοί των πρώτων αγωνιστικών δεν είναι του ίδιου, αλλά κάποιου κυρίου που τον συμβουλεύει. Θα του το 'λεγα για να καταλάβει πως κάποια πράγματα τα καταλαβαίνουμε κι όχι απαραίτητα γιατί θα προσδοκούσα να πάρω μια απάντηση στην ερώτηση με ποιον μιλάει.

 

Απόφαση

Θα τον παρακαλούσα και για κάτι άλλο τον Σκωτσέζο: να αναθεωρήσει την απόφασή του να μην τιμωρήσει κανένα διαιτητή μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν και θα προχωρήσει στην αξιολόγηση όλων και να τιμωρήσει σιωπηρά κάνα-δυο τώρα. Μαθαίνω πως όταν ήρθε ο Ντάλας, ήθελε -λέει- να ανακοινώνει στην αρχή κάθε μήνα τους διαιτητές των επόμενων τεσσάρων αγωνιστικών, όπως γίνεται στην Πρέμιερ Λιγκ. Με αυτό τον τρόπο οι διαιτητές, σύμφωνα με το Σκωτσέζο, θα γνώριζαν πότε έχουν ματς και θα φρόντιζαν τη διατροφή και την εκγύμνασή τους: του είπαν ότι αυτό στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει. Τώρα, ας του πει κάποιος, πως στην υστερική (και) ποδοσφαιρικά χώρα μας δεν γίνεται να κάνουν οι διαιτητές λάθη τεράστια και να παίζουν κανονικά μέχρι τον Δεκέμβριο που θα κριθούν: ας του εξηγήσουν ότι οι σιωπηρές τιμωρίες διαιτητών γίνονται πρώτα από όλα για την προστασία τους. Για να μην τους κυνηγάνε και για να ξεχνάει ο κόσμος τα κατορθώματά τους.

 

Χρήσιμη

Αυτά θα του έλεγα του Ντάλας, γιατί την παρουσία του την θεωρώ χρήσιμη. Είδα χάρη σε αυτόν διαιτητές να σοβαρεύονται και να προσέχουν. Αλλά είδα και επιλογές του που σηκώνουν συζήτηση – πολλή συζήτηση. Και στην Ελλάδα μια συζήτηση μπορεί να καταστρέψει τα πάντα: είναι να μην σε πιάσουν στο στόμα τους, που λένε. Ας ρωτήσει τι σημαίνει αυτό τον Θανάση τον Μπριάκο. Που για να μην τον συζητάνε, δίχως αρχή και όχι άδικα, έχει εξαφανιστεί ή μου φαίνεται;

 

Τον πάτησαν

Ο Πανιώνιος του μπάσκετ δεν είναι ένα οποιοδήποτε σωματείο: η ιστορία του είναι τεράστια. Αν περάσετε μια βόλτα από το κλειστό που φιλοξενούνται τα τμήματα υποδομής και δείτε τους τίτλους της ομάδας στα μπασκετικά πρωταθλήματα, θα πάθετε πλάκα. Τα χρέη του μπασκετικού Πανιώνιου δεν είναι μεγάλα: με περίπου 200- 250 χιλιάδες και τα χρέη πληρώνονταν και εγγυητική έβγαινε. Απ’ όσο καταλαβαίνω, συνέβη κάτι απλό. Ο Ηλίας Λιανός μετά το περσινό ματς με τον Παναθηναϊκό ανακοίνωσε ότι θα φύγει, απογοητευμένος και από τη διαιτησία. Του βρήκαν έναν διάδοχο, που τελικά δεν είχε τα χρήματα που η περίσταση απαιτούσε. Ο Λιανός κατάλαβε πως αν καταβάλει τα χρήματα της εγγυητικής δεν θα καταφέρει να φύγει: η ομάδα θα παρέμενε στον ίδιο. Μολονότι τα χρήματα δεν ήταν πολλά, τράβηξε το σχοινί μέχρι το τέλος, παίζοντας λίγο πόκερ: πίστευε πως μπροστά στην πιθανότητα η ομάδα να διαλυθεί, κάποιος θα εμφανιζόταν. Ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός; Η ιστορία του Πανιώνιου λέει ο Δήμος – με κάποιο τρόπο. Ομως στη Δημαρχία δεν υπάρχει πια ο Γιώργος Κουτελάκης, που δεν θα άφηνε ποτέ την ομάδα χωρίς πιστοποιητικό, αλλά διάφοροι άλλοι σύμβουλοι που ψάχνανε λύσεις από επιχειρηματίες ξεχνώντας ότι το βασικό -πρώτα από όλα- είναι να υπάρχει η ομάδα. Ο,τι έχει συμβεί στον Πανιώνιο είναι αποτέλεσμα αδέξιων χειρισμών κι όχι απαραίτητα έλλειψης χρημάτων: ο Πανιώνιος έχει βρεθεί σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση στην πρόσφατη ιστορία του, όμως ποτέ δεν διαλύθηκε. Κυρίως γιατί είχε ανθρώπους που τον νοιάζονταν.

 

Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μια λύση. Η τωρινή σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν νοιάζεται για τα προβλήματα των σωματείων, αλλά για την εφαρμογή των νόμων. Η ΕΟΚ δεν έδειξε ποτέ διάθεση να βοηθήσει: νομίζουν ότι έτσι τιμωρούν τον Λιανό. Η ιστορία είναι διδακτική: αν από δικά σου λάθη σε βρουν αδύναμο, σε πατάνε…

 

Δεν απαγορεύεται

Δεν καταλαβαίνει τίποτα ο Γκατούζο. Η σαββατιάτικη έκρηξή του δεν θα είναι η τελευταία: θα ακολουθήσουν άλλες χειρότερες. Είπε πάντως δύο αλήθειες ο Ιταλός: η πρώτη ότι ήρθε στον ΟΦΗ για να γίνει καλύτερος δουλεύοντας και η δεύτερη ότι έχει πολλά λεφτά στην τράπεζα και δεν τον νοιάζει πότε θα πληρώνεται και ούτε, προσθέτω, και να κρατάει τα νεύρα του. Αν πάντως τον καλέσει κανένας αθλητικός δικαστής, να πάρει για μάρτυρα τον Πρίντεζη. Σε μια χώρα που επιτρέπεται να βρίζουν δημόσια οι αθλητές, γιατί αυτό ν' απαγορεύεται στους προπονητές;

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags