Facebook Pixel Ο Α. Καρπετόπουλος γράφει για Παναθηναϊκό!
| 2014-10-10 13:10:00

Ο Α. Καρπετόπουλος γράφει για Παναθηναϊκό!

Ο Α. Καρπετόπουλος γράφει για Παναθηναϊκό!

Οι άνθρωποι του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού αλλά και οι διοικούντες την ΠΑΕ δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η περιφέρεια θα δώσει τα χρήματα για την ανακατασκευή της Λεωφόρου.

Καλά κάνουν και θα ήμουν αισιόδοξος κι εγώ, αφού η αισιοδοξία κάνει καλό. Αλλά την ίδια στιγμή θα κοίταζα μήπως μπορώ να βρω τα 7 εκατ. ευρώ από πουθενά αλλού, γιατί το να δώσει τα χρήματα η Δούρου δεν είναι μια απλή απόφαση της περιφέρειας, αλλά μια απόφαση πολιτική και, όπως θα σας εξηγήσω, πολύ δύσκολη. Σήμερα θα μιλήσουμε για πολιτική.

 

Aπό τη βραδιά που η κ. Ρένα Δούρου κέρδισε την Περιφέρεια Αττικής διακρίνω μια προσπάθεια πίεσής της για το ζήτημα της χρηματοδότησης των έργων που πρέπει να γίνουν στη Λεωφόρο και στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οποιος πιέζει ξεχνάει κάτι: δεν υπάρχει προεκλογική υπόσχεση χρηματοδότησης των έργων από τη Δούρου. Παρ' όλο που κάποιες θέσεις της Δούρου για τη χρηματοδότηση των γηπέδων ήταν θολές στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ένα πράγμα ήταν απολύτως ξεκάθαρο: η ίδια διαφωνούσε κάθετα με τις αποφάσεις του κ. Γιάννη Σγουρού και δεν το έκρυψε.

 

Πολιτική

Η στάση αυτή της Δούρου δεν ήταν εκδικητική απέναντι στις ομάδες και δεν νομίζω ότι η περιφερειάρχης είναι κατά της ανάπλασης ή της δημιουργίας γηπέδων: η στάση της ήταν κυρίως πολιτική. Η Δούρου αποφάσισε προεκλογικά να διαφοροποιηθεί από τον Σγουρό προτάσσοντας αυτό που η ίδια θεωρεί «αριστερή πρόταση» και με αυτήν έπεισε τους ψηφοφόρους της Αττικής να την ψηφίσουν. Αν κάποιος ψήφισε τη Δούρου και πίστευε ότι αυτή θα συνεχίσει να κάνει ό,τι ο Σγουρός -συγγνώμη, αλλά- είναι χαζός. Επίσης ήταν κουταμάρα να πιστεύεις ότι η Δούρου εφόσον κέρδιζε θα υπαναχωρούσε, θα έκανε πολιτικές κωλοτούμπες και θα έτρεχε να βγάλει φωτογραφίες στην έναρξη των έργων στη Λεωφόρο ή στη Φιλαδέλφεια δίπλα στους παράγοντες των ποδοσφαιρικών ομάδων. Δεν την έχω για τόσο κουτή. Επίσης δεν έχει πει ποτέ και πουθενά ότι είναι κατά των δύο έργων: αν αυτά πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και μπορούν οι ομάδες να τα αυτοχρηματοδοτήσουν, δεν νομίζω ότι θα φέρει αντιρρήσεις.

 

Ανάγκες

Η Δούρου ανήκει σε ένα πολιτικό χώρο που ακροβατεί ανάμεσα σε δύο ανάγκες: ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει αφενός να μαζέψει κάποιες από τις ακραίες του θέσεις για να προσελκύσει ψηφοφόρους από το παλιό ΠΑΣΟΚ και τον παραδοσιακό μεσαίο χώρο για να γίνει κυβέρνηση και αφετέρου πρέπει να διατηρήσει τουλάχιστον την αριστερή ρητορική του για να παραμείνει ενωμένος και δυναμικός. Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η κυβέρνηση (που χωρίς σοβαρό πολιτικό προσωπικό καταρρέει), αλλά η δυσκολία που δείχνει ακόμα στο να φαίνεται ενιαίος: χθες μια κυρία Παπαδόγιαννη στο Ισκρα ξεπάτωνε όσους βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ μια μελλοντικής συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ!

 

Αποφάσεις

Εχει σχέση αυτή η υπερευαισθησία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τις αποφάσεις της Δούρου για τις χρηματοδοτήσεις των γηπέδων; Φυσικά και έχει. Αυτό που θέλω να κάνω κατανοητό είναι ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία η Δούρου ανήκει, μπορεί να αντέχει το ξεφωνητό τής -εντός του κόμματος- αντιπολίτευσης για θέματα που έχουν να κάνουν με το δημόσιο χρέος, τα δημοσιονομικά, τις σχέσεις με την Εκκλησία, τις συζητήσεις με τους Γερμανούς και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, αλλά αποκλείεται η Δούρου να δώσει ευκαιρίες για να τεθεί σε αμφισβήτηση η οικολογική της συνείδηση και η αριστεροσύνη της. Σε θέματα με τόσο μεγάλη προβολή, όπως το ζήτημα της χρηματοδότησης των γηπέδων, θα μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η Δούρου να υιοθετούσε τις αποφάσεις του Σγουρού και να έκανε ό,τι αυτός. Θα ήταν σαν να παραδεχόταν εμπράκτως πως αριστερή πρόταση δεν υπάρχει και πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η καρέκλα.

 

Δύσκολα

Και ο ΠΑΟ, και η ΑΕΚ, και όποιος άλλος περίμενε χρήματα από την περιφέρεια είναι δεδομένο ότι έμπλεξε: θα είχαν πάρει σίγουρα τα χρήματα αν έβγαινε ο Σγουρός. Ποια μπορεί να είναι η τύχη τους; Οτι στην ιστορία του Βοτανικού είχε φανεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ικανότητα να δημιουργεί ένα πρόβλημα για να φανεί ότι το έλυσε ο ίδιος. Τότε, αφού ματαίωσαν την κατασκευή του γηπέδου και πέτυχαν την ακύρωση του νόμου, δέχτηκαν μετά ένα άλλο που τη δημιουργία του γηπέδου την επιτρέπει, αλλά στο μεταξύ λεφτά δεν υπήρχαν και όλα έμειναν απλά σχέδια. Αν ο ΠΑΟ και κυρίως η ΑΕΚ θέλουν να έχουν μια τύχη, πρέπει να πείσουν την Δούρου να βάλει την ατζέντα και να τους πει αυτή υπό ποιες προϋποθέσεις θα χρηματοδοτούσε τα σχέδια. Στα υπάρχοντα η Δούρου δύσκολα θα πει «ναι».

 

Ωραία αρχή

Μέσα στις διάφορες ατυχίες του το ελληνικό μπάσκετ έχει και μια τύχη: η σεζόν του ανοίγει ουσιαστικά απόψε με ένα μεγάλο ματς, όπως αυτό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Το παιχνίδι κρίνει την έκβαση του Κυπέλλου Ελλάδας και ως εκ τούτου έχει ενδιαφέρον τεράστιο. Επειδή μάλιστα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, δεν υπάρχει και περίπτωση να πάθει ζημιά η εικόνα του σπορ από διάφορες χουλιγκάνικες ακρότητες: ούτε διακοπές θα υπάρχουν ούτε επεισόδια, παρά μόνο μια κρύα ατμόσφαιρα -σε μένα λιγότερο ανυπόφορη από την άλλη τη συνηθισμένη, στην οποία ο όποιος «λαός» εκτονώνεται βρίζοντας.

Επί της ουσίας, για τη χρονιά των δύο το ματς δεν σημαίνει και πολλά. Και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν μπροστά τους μια μεγάλη σεζόν, με σημαντικές δυσκολίες στην Ευρωλίγκα και όποια κι αν είναι η αποψινή εικόνα τους, πρέπει να βελτιωθούν πολύ. Ωστόσο ένα ντέρμπι που ουσιαστικά κρίνει έναν τίτλο, είναι πάντα ένα ντέρμπι: κάτι θα αφήσει πίσω. Είναι δεδομένο πως ειδικά ο χαμένος θα πρέπει στη συνέχεια να προβληματιστεί πολύ και να προσέξει.

Ο Παναθηναϊκός έχει ένα μικρό αβαντάζ: μπορεί να αντέξει μια πιθανή ήττα. Εχει κάνει ανανέωση, ξεκινά ουσιαστικά από την αρχή να φτιάχνει την ομάδα του, έχει και κάποιες απουσίες: μια ήττα ψυχολογικά δεν θα του κοστίσει, αφού θα τον πεισμώσει, ενώ από την άλλη μια νίκη θα τον γκαζώσει πολύ. Αντίθετα ο Ολυμπιακός με μια ακόμα ήττα από τον ΠΑΟ, και μάλιστα νωρίς, θα έχει ζητήματα: δεν αποκλείεται να μπει σε μια φάση εσωστρέφειας και να βγάλει νωρίς-νωρίς μια ανασφάλεια, πράγμα που για μια ομάδα είναι ό,τι χειρότερο.

Όπως και να 'χει, θα δούμε ένα ενδιαφέρον ματς. Που θα ανοίξει την όρεξη των φίλων του μπάσκετ για τα επόμενα…

 

 

Τον έχει φάει το στρες

Μέχρι και non paper στο οποίο εμετικά με κατηγορεί ότι παίζω παιχνίδια μάνατζερ μοίρασε η διεύθυνση Επικοινωνίας της ΕΠΟ: τέτοια μεγαλεία δεν τα 'χω ζήσει ούτε επί Γκαγκάτση! Το παράπονο του Παύλου Παπαδημητρίου είναι ότι γράφω πως στα δυο ματς που έχει μπροστά του ο Ρανιέρι θα κριθεί και η παραμονή του: το να ασχολούνται με μια εκτίμησή μου με τιμά, αλλά η διάψευσή μιας εκτίμησης δείχνει μόνο κουταμάρα. Αυτό που δεν επιδέχεται διάψευσης είναι ότι οι προϊστάμενοι του στρεσαρισμένου Παύλου διαπιστώνουν καθημερινά ότι η έλλειψη του Μιχάλη Τσαπίδη από την Εθνική είναι κενό τεράστιο. Κι αυτό δεν είναι εκτίμηση, αλλά πραγματικότητα...

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags