Facebook Pixel Η κολυμβήθρα του ΣΕΦ
Μπάσκετ
| 2016-01-22 23:30:00

Η κολυμβήθρα του ΣΕΦ

Η κολυμβήθρα του ΣΕΦ

Ο Γιώργος Κογκαλίδης γράφει στο SportDog για την απογοητευτική εμφάνιση του Ολυμπιακού απέναντι στη Ζαλγκίρις και το ντέρμπι των "αιωνίων" που ακολουθεί.

Στο σύγχρονο μπάσκετ δεν μπορείς να πατήσεις μόνο στη μια πλευρά του γηπέδου. Όπως δεν αρκεί μόνο η επίθεση, έτσι δεν φτάνει μόνο η άμυνα. Ο Ολυμπιακός γκρέμισε ό,τι έχτιζε ως τώρα και πλέον πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή, προκειμένου να βρει αρχικά ψυχολογία, μετά επιθετικές λύσεις και τέλος νίκες, οι οποίες θα βελτιώσουν τη θέση του, σ΄ έναν όμιλο που η κορυφή από τον βυθό απέχει δύο νίκες.

Οι "ερυθρόλευκοι" σε δεύτερο συνεχόμενο -θεωρητικά- βατό παιχνίδι έβγαλαν όλες τις παθογένειές τους. Παρότι είχαν ενέργεια στην άμυνα, παρότι έβγαζαν πάθος, δεν είχαν λύσεις στην επίθεση. Κι όταν στο 35' έχεις πετύχει 45 πόντους και μένεις πέντε λεπτά άποντος στην τελευταία περίοδο, δεν μπορείς να κερδίσεις καμία ομάδα του Top16.

Η συγκομιδή 55 πόντων καθιστά απαγορευτική τη σκέψη νίκης, αλλά ζητούμενο είναι γιατί έχει πέσει τόσο η παραγωγική διαδικασία. Ο Πρίντεζης είναι βαρόμετρο, όπως φυσικά κι ο Σπανούλης. Ο Ολυμπιακός είχε μόνο τον Όντομ διψήφιο κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τίποτα δεν λειτούργησε.

Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ, για να βρει την αλήθεια. Κακός ο Μάντζαρης, δεν βοήθησε επιθετικά ο Στρόμπερι, ο Χάντερ είναι εμφανώς επηρεασμένος από τον τραυματισμό στο δάχτυλο, οι "κόκκινοι" δεν έχουν ηγέτη μπροστά. Κι είναι από τις φορές που ο Γιάννης Σφαιρόπουλος άνοιξε περισσότερο το ροτέισον απ΄ ότι έπρεπε. Το γράφουμε, όμως, έχοντας δει το έργο κι αυτό δεν είναι δίκαιο.

Στην ουσία τώρα: Ο Ολυμπιακός, όπως κι ο Παναθηναϊκός, γύρισαν με σκυμμένο κεφάλι. Η μεταξύ τους αναμέτρηση της Δευτέρας μοιάζει με Νέμεση. Για τον νικητή, φυσικά, καθώς ο ηττημένος θα βιώσει την κρίση στο πετσί του. Κι οι μεγάλες ομάδες είναι αυτές που μπορούν να διαχειριστούν τις κρίσεις τους.

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, ο ηττημένος θα πρέπει να ζήσει με τις "ενοχές του", με την γκρίνια, με βάρος στην πλάτη. Εκτός κι αν το ματς λήξει με νικητή τον Ολυμπιακό, χωρίς όμως να καλύψει τη διαφορά των τεσσάρων πόντων, οπότε καθένας θα έχει κάτι να κρατήσει.

Άρα το ΣΕΦ μετατρέπεται σε μια τεράστια κολυμβήθρα για τους δύο "αιώνιους", όπου ένας (ο νικητής) θα ξεπλύνει τις… ευρωπαϊκές του αμαρτίες.

Αντί επιλόγου: Αν κι ακόμα είναι νωρίς και μεσολαβεί η  …Μεγάλη Δευτέρα, δεν ξέρω ποιο είναι προτιμότερο, να υποδέχεσαι μια ομάδα που δεν έχει νίκη, αλλά και τίποτα να χάσει (δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα για τον Παναθηναϊκό, κόντρα στην Νταρουσάφακα), ή να πηγαίνεις στο σπίτι της πρωταθλήτριας Ευρώπης, που μπορεί να μην έχει σχέση με την περσινή Ρεάλ, αλλά είναι πληγωμένη και θέλει απελπισμένα τη νίκη.

Οι "πράσινοι" μπορούν να κερδίσουν, αλλά αν ηττηθούν τελειώνει άδοξα η ευρωπαϊκή χρονιά γι' αυτούς, οι "ερυθρόλευκοι" δεν χάνονται αν χάσουν, αλλά -με την εικόνα που έδειξαν τις τελευταίες 15 ημέρες- μάλλον δύσκολα μπορούν να κερδίσουν.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags