Facebook Pixel Οι "αιώνιοι" έγραψαν ηδη ιστορία!
| 2016-05-23 22:16:00

Οι "αιώνιοι" έγραψαν ηδη ιστορία!

Οι "αιώνιοι" έγραψαν ηδη ιστορία!

Ανεξάρτητα με το πώς θα εξελιχθεί και ποια ομάδα θα αναδειχτεί πρωταθλήτρια για το 2016, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν ήδη γράψει ιστορία με τη σειρά των τελικών που βρίσκεται σε εξέλιξη αφού για πρώτη φορά σε σύνολο 24, υπήρξε «break στο break», νίκη δηλαδή των φιλοξενούμενων στους δύο πρώτους αγώνες.

*Αυτό γιατί οι τέσσερις ομάδες που στο παρελθόν έκαναν «break» στον πρώτο τελικό κατάφεραν να κάνουν στη συνέχεια και το 2-0. Δηλαδή ο Ολυμπιακός το 2002 και ο Παναθηναϊκός το 2009, το 2011 και το 2013.

* Ο σημερινός αγώνας έτσι και αλλιώς είχε ιστορική χροιά καθώς ήταν ο 100ός τελικός στο πλαίσιο του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι πριν από τη φετινή σειρά είχαν σημειωθεί 18 νίκες φιλοξενούμενων σε σύνολο 98 τελικών (μόλις το 18,36%) αλλά ήδη έχουμε δύο «διπλά».

*Μετά το σημερινό αποτέλεσμα αποκλείστηκε η πιθανότητα να υπάρξει «σκούπα» στη σειρά οπότε σε σύνολο 24 σειρών τελικών, μόλις οι πέντε έληξαν με 3-0.

*Αυτή είναι η 16η φορά στις 24 σειρές που οι δύο φιναλίστ βρίσκονται στο 1-1.

Ως προς τον Ολυμπιακό…

*Ο σημερινός αγώνας έτσι και αλλιώς γράφτηκε στην ιστορία ως ο 1.000ός των ερυθρόλευκων στο Πρωτάθλημα από καταβολής Α1 Εθνικής κατηγορίας. Ο Ολυμπιακός που έγινε η πρώτη ομάδα που έφτασε σε αυτόν τον αριθμό μετράει 741 νίκες και 259 ήττες. Θυμηθείτε το σχετικό αφιέρωμα του esake.gr

*Το σπουδαίο «διπλό» ήρθε παρότι οι ερυθρόλευκοι σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ περιόδου στην επίθεση με τους 68 πόντους τους. Είχαν 69 στο παιχνίδι της κανονικής περιόδου κόντρα και πάλι στον Παναθηναϊκό εκτός έδρας.

*Οι ερυθρόλευκοι έμειναν μόλις για 3η φορά στους 33 αγώνες τους στο φετινό Πρωτάθλημα χωρίς τάπα. Οι δύο προηγούμενες ήταν εκείνες των εκτός έδρας παιχνιδιών με τον Αρκαδικό και τον Κόροιβο. Έγιναν παράλληλα η δεύτερη μόλις ομάδα των φετινών πλέι οφ μετά τον ΠΑΟΚ του 1ου προημιτελικού κόντρα στην ΑΕΚ που δεν καταγράφηκε κόψιμο στην στατιστική τους.

*Σημειώνοντας 11 πόντους στην πρώτη περίοδο, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε τη χειρότερη φετινή επίδοση του. Την ίδια είχε στη δεύτερη περίοδο του εκτός έδρας αγώνα της κανονικής περιόδου με τον Παναθηναϊκό και στην τέταρτη περίοδο του εκτός έδρας προημιτελικού με το Ρέθυμνο Cretan Kings.

*Έχει μικρή σημασία μπροστά στην αξία του αποτελέσματος, όμως τουλάχιστον με βάση τους αριθμούς το σημερινό ήταν το χειρότερο φετινό παιχνίδι του Ολυμπιακού που είχε 64 βαθμούς στο ranking, επτά λιγότερους από το αντίστοιχο της κανονικής περιόδου στο οποίο είχε σημειώσει την προηγούμενη χειρότερη επίδοση του (71).

Ο Πρίντεζης 2ος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού

*Μέσα από τον 1ο τελικό ξεπέρασε τον Ζάρκο Πάσπαλι (2.496), μέσα από τον 2ο άφησε πίσω του και τον Ντράγκαν Τάρλατς (2.503). Ο Γιώργος Πρίντεζης είναι από σήμερα ο 2ος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού από καταβολής Α1 Εθνικής κατηγορίας (από το 1986). Με τους 20 σημερινού πόντους του έφτασε τους 2.517 αλλά η κορυφή είναι ακόμη μακριά αφού σε αυτήν βρίσκεται ο Μίλαν Τόμιτς με 2.913.

*Ακόμη ο Πρίντεζης φτάνοντας τους 2.813 πόντους καριέρας στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ με τη μία σεζόν του στην Ολύμπια Λάρισας, ξεπέρασε τον Μιχάλη Κακιούζη (2.801) και έγινε ο 32ος σκόρερ συνολικά στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος.

*Παράλληλα ο διεθνής φόργουορντ με το ένα κλέψιμο που έκανε σήμερα έφτασε τα 150 στην καριέρα του ενώ με τις δύο ασίστ που μοίρασε, ξεπέρασε τις 250 με τον Ολυμπιακό.

*Μέχρι να φτάσει η… στιγμή του Σπανούλη, ο Γιώργος Πρίντεζης κατά κύριο λόγο κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό. Ο διεθνής φόργουορντ έγινε μόλις ο 6ος παίκτης της φετινής Basket League ΣΚΡΑΤΣ που έφτασε σε διψήφιο αριθμό εύστοχων διπόντων. Είχε 10 επίδοση στην οποία έφτασε μία φορά ο Ραντούλιτσα του Παναθηναϊκού και μία ο Γιανγκ του Λαυρίου. Από 11 είχαν σε ένα παιχνίδι τους οι Καββαδάς, Μαυροκεφαλίδης και Μπράουν.

*Ο «ήρωας της τελευταίας στιγμής» Βασίλης Σπανούλης ισοφάρισε το ατομικό ρεκόρ του σε τελικούς με τα πέντε ριμπάουντ που μάζεψε όσα είχε στον 2ο τελικό του 2004, στον 4ο του 2010 και στον 4ο του 2012.

*Παράλληλα κάνοντας δύο λάθη, ο αρχηγός του Ολυμπιακού έφτασε τα 100 στα 41 παιχνίδια του σε τελικούς.

*Μαζεύοντας τρία ριμπάουντ ο Κώστας Παπανικολάου ξεπέρασε τα 500 στην καριέρα του στο Πρωτάθλημα.

*Έχοντας 1/1 δίποντο ο Δημήτρης Αγραβάνης έφτασε τα 100 εύστοχα στην καριέρα του. Μετράει 100/209 (47,84%).

*Τα 100 ριμπάουντ έφτασε ο Ντι Τζέι Στρόμπερι έχοντας δυο σήμερα.

Το κοντράστ της δημιουργίας και η πρώτη εντός έδρας ήττα

*Αυτή ήταν η πρώτη φετινή εντός έδρας ήττα για τον Παναθηναϊκό στο Πρωτάθλημα αφού μετρούσε 17/17. Η τελευταία φορά που έχασε στο ΟΑΚΑ ήταν και πάλι στον 2ο τελικό των περσινών πλέι οφ.

Παναθηναϊκός έμεινε χαμηλά στην επίθεση και αυτή είναι μία από τις εξηγήσεις της σημερινής ήττας. Οι 66 πόντοι συνιστούν αρνητικό ρεκόρ περιόδου ως προς τους εντός έδρας αγώνες του καθώς το προηγούμενο ήταν εκείνο των 70 που είχε κόντρα στον ΠΑΟΚ.

*Μετά τις 29 ασίστ του πρώτου αγώνα που είναι ρεκόρ ιστορίας για τους τελικούς των πλέι οφ, ο Παναθηναϊκός είχε σήμερα μόλις 12 ισοφαρίζοντας τη χειρότερη φετινή εντός έδρας επίδοση του. Τόσες είχε κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Σε ατομικό επίπεδο…

*Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε 0/5 τρίποντα μέχρι που ευστόχησε στο μοναδικό σουτ του πίσω από τα 6.75 με το οποίο θα μπορούσε να χαρίσει στον Παναθηναϊκό τη νίκη αν δεν απαντούσε ο Σπανούλης. Με τους οχτώ πόντους του ο «3D» ξεπέρασε τους 3.400 με την πράσινη φανέλα στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ (3.406).

*Ο 36χρονος γκαρντ είχε για 4η φορά στα πλέι οφ και 6η συνολικά στο φετινό Πρωτάθλημα πέντε ριμπάουντ που είναι η κορυφαία επίδοση του.

*Στην πρώτη 30άδα των παικτών με τα περισσότερα παιχνίδια στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα μπήκε ο Αντώνης Φώτσης. Έφτασε τα 318 και ξεπέρασε τους Γιώργο Μπαλογιάννη και Φράνκο Νάκιτς.

*Αυτή ήταν η πρώτη ήττα του Αργύρη Πεδουλάκη σε τελικό πλέι οφ έπειτα από τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Έχει πλέον ρεκόρ 4-1 όπως και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Πηγή: esake.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags