Facebook Pixel Ο Ολυμπιακός ως σύλλογος δεν εμπλέκεται πουθενά...
| 2016-09-08 16:16:00

Ο Ολυμπιακός ως σύλλογος δεν εμπλέκεται πουθενά...

Ο Ολυμπιακός ως σύλλογος δεν εμπλέκεται πουθενά...

ΝΑ πούμε κατ' αρχάς ότι η υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» είναι η κορυφαία στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μακράν της δεύτερης. Γράφει ο Κώστας Καίσαρης 

Το καλοκαίρι του 2011 σκάσανε τα «στημένα»: Συλλήψεις, παρέλαση στην Ευελπίδων με χειροπέδες, κασέτες, προφυλακίσεις, υποβιβασμός Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας. Στις 31 Οκτωβρίου θα γίνει η δίκη των 85 κατηγορουμένων, χωρίς όμως να έχουν προκύψει εντυπωσιακά στοιχεία και αποκαλύψεις. Και το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους Μπέο - Τσακογιάννη σε προσωπικό επίπεδο. Αν θα καθαρίσουν ή αν θα καταδικαστούν.

Στην «εγκληματική οργάνωση» είναι ο Ολυμπιακός. Η Νο 1 ομάδα σε δημοφιλία. Είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ένας από τους πλέον ισχυρούς και επιφανείς οικονομικούς παράγοντες της χώρας (ποιος πρόσεξε και ποιος ασχολήθηκε με τον Γ. Σπανό του Ατρόμητου, που επίσης παραπέμπεται, όπως και με τον Γ.Αρβανιτίδη, τέως ιδιοκτήτη της Βέροιας;). Είναι η πιθανότητα να μπλέξει ο Ολυμπιακός. Να τιμωρηθεί με υποβιβασμό, με αποκλεισμό από την Ευρώπη και με αφαίρεση τροπαίων. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μιλάει για σκευωρία και προαναγγέλλει ότι θα μηνύσει τον εισαγγελέα που πρότεινε την προφυλάκισή του. Οι αντίπαλοί του, μέσω των φίλα προσκείμενων ΜΜΕ, πανηγυρίζουν. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, άλλωστε, δεν έχει απέναντί του μόνο τη Δικαιοσύνη.

Εχει ακόμα και μια σειρά από επίσης ισχυρούς παράγοντες, με τους οποίους βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση: Γ. Αλαφούζο, Δ. Μελισσανίδη, Ι. Σαββίδη, όπως και τον Ν. Πατέρα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει γκρίζο. Υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο: Για τους φίλους αθώος, για τους εχθρούς ένοχος. Ας πάμε λοιπόν να βρούμε το γκρίζο. Στη δικογραφία υπάρχουν μία περίπτωση που ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να αποδείξει ότι είναι αθώος. Το ένα είναι η συνομιλία με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Γ. Σαρρή (με τα πακιστανικά τηλέφωνα), για τον διαιτητή του αγώνα Καλλιθέα-Παναχαϊκή (παιχνίδι που δεν έχει συμπεριληφθεί στα ύποπτα για στοιχηματισμό και στο οποίο δεν εμπλέκεται ο Ολυμπιακός). Από κει και πέρα, υπάρχει μπόλικη «σάλτσα».

Οπως η περίπτωση με τον φούρνο του Κωνσταντινέα, όπου ο ανακριτής κ.Ανδρεάδης είχε ασκήσει δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας χωρίς κανένα στοιχείο. Με τον εισαγγελέα να προτείνει την απαλλαγή του Βαγγέλη Μαρινάκη. Αντίθετα, προτείνεται η δίωξη για τα παιχνίδια με τη Βέροια και τον Ατρόμητο. Οποιος ρίξει μια ματιά στη δικογραφία, μπορεί να διαπιστώσει ότι πουθενά σ' αυτές τις δυο υποθέσεις δεν εμπλέκεται ο Ολυμπιακός. Στο Ολυμπιακός-Βέροια υπάρχουν μάρτυρες που έχουν καταθέσει ότι τους είπαν να χάσουν με 3-0. Σε καμία κατάθεση όμως δεν αναφέρονται ο Ολυμπιακός ή ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Στο Ολυμπιακός-Ατρόμητος υπάρχει η κατάθεση Φύσσα (φωτό), ότι ο Σα Πίντο του είπε ότι του διεμήνυσαν να μη χρησιμοποιήσει κάποιους ποδοσφαιριστές.

Χωρίς, επίσης, να αναφέρονται πουθενά ο Β. Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός. Στην υποθετική περίπτωση όπου θέλει κάποιος να στήσει ένα παιχνίδι και να κάτσει να χάσει για να κονομήσει στο Στοίχημα, δεν έχει καμία ανάγκη της συνεργασίας του αντιπάλου. Που δεν έχει καμία ευθύνη αν τον αφήνουν να κερδίσει ή να βάλει πολλά γκολ. Γι' αυτά θα αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως, χωρίς στοιχεία και χωρίς καμιά μαρτυρική κατάθεση να σταθούν οι κατηγορίες σ' αυτές τις δυο υποθέσεις. Μπορεί να πει κάποιος «τι δυο κακουργήματα, τι τέσσερα; Πάλι στο σκαμνί θα κάτσει ο Μαρινάκης». Δεν είναι έτσι και δεν είναι τόσο απλό. Η κατηγορία στο σύνολό της αφορά τη σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης». Που «δένει» με μια σειρά από «δραστηριότητες».

Είναι εντελώς διαφορετικό αν το κατηγορητήριο περιοριστεί σε δυο μεμονωμένα κακουργήματα, που (κατά σύμπτωση) δεν έχουν σχέση με τον Ολυμπιακό. Οντως είναι δύσκολο ν' απορριφθεί η εισήγηση Δασκαλόπουλου, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να θεμελιωθεί η «εγκληματική οργάνωση».

Αν η πρόταση γίνει δεκτή συνολικά, Μαρινάκης και Ολυμπιακός θα έχουν ζόρια
ΚΙ αυτό είναι το κυρίαρχο ζητούμενο στην υπόθεση. Η σύσταση της εγκληματικής οργάνωσης. Στην οποία «κολλάνε» οι επιμέρους κατηγορίες. Το στήσιμο παιχνιδιών, τα οικονομικά οφέλη από τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι ομάδες-δορυφόροι που ευνοούνται, ομάδες που αδικούνται κ.λπ. κ.λπ. Ολα αυτά για να θεμελιωθούν απαιτούν μια σειρά από «δραστηριότητες» κι όχι ένα ή δύο μεμονωμένα περιστατικά. Που δεν είναι αμελητέα αλλά δεν είναι ικανά για να συστήσουν εγκληματική οργάνωση. Κι αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα που θα παιχτεί στο Συμβούλιο Εφετών.

Το να απορριφθεί η εισήγηση του εισαγγελέα στο σύνολό της θεωρείται εξαιρετικά απίθανο. Για να γίνει ωστόσο δεκτή στο σύνολό της θα πρέπει να υπάρχουν ικανά αποδεικτικά στοιχεία. Κάτι που στις περιπτώσεις του Ολυμπιακός - Βέροια και Ολυμπιακός - Ατρόμητος δεν φαίνεται να προκύπτει. Αν η πρόταση γίνει δεκτή συνολικά, θα είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη και για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και για τον Ολυμπιακό. Αν, αντίθετα, πέσει η εγκληματική οργάνωση και παραμείνουν μεμονωμένα αδικήματα, τα πράγματα απλοποιούνται και ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιπτώσεις που αφορούν τον Ολυμπιακό. Οψόμεθα. Τι θα πει τελικά το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών κι αν τελικά θα υιοθετήσει την πρόταση του εισαγγελέα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η εισαγγελική πρόταση για τον Μαρινάκη είναι ανέκδοτο
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ ο Μαρινάκης (φωτό) τον περιοριστικό όρο της μη ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο και γι' αυτό ο αρμόδιος εισαγγελέας προτείνει την προφυλάκισή του. Κι επειδή ένας δικαστικός λειτουργός δεν μπορεί να προτείνει «αέρα μπανά», υπάρχουν στην εισήγηση τα σχετικά επιχειρήματα. Με βάση τα δημοσιεύματα αθλητικών εφημερίδων, από τα οποία ο κ.Δασκαλόπουλος έβγαλε λαβράκια: Οτι ο Μαρινάκης στις 28/8/15 σχολίασε την κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ, λέγοντας ότι ο Ολυμπιακός «έχει ελπίδες για νικηφόρα αποτελέσματα». Οτι στις 30/9/15 «έδωσε συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές για τη νίκη επί της Αρσεναλ, ευχαρίστησε τους φιλάθλους και τους κάλεσε να γιορτάσουν τη νίκη».

Οτι στις 18/10/15, μετά τη νίκη επί της ΑΕΚ, δήλωσε «εμπιστευόμαστε τους ποδοσφαιριστές μας, πιστεύουμε ότι μπορούν να παίξουν καλύτερα κι ότι ο Ολυμπιακός βαδίζει με σταθερά βήματα στις επιτυχίες». Στις 4/12/15 «εμφανίστηκε στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά σαν ηγέτης του Ολυμπιακού». Τον Απρίλιο του 2016 «είχε ηχηρή παρουσία και πανηγύριζε στη φιέστα στο «Καραϊσκάκης», την κατάκτηση του πρωταθλήματος». Στις 18/4/16 «εμφανίζεται σε φωτογραφία να υψώνει συμβολικά το Κύπελλο του πρωταθλήματος». Τα καλύτερα ο κ. Εισαγγελέας τα άφησε για το τέλος: Οτι ο Βαγγέλης Μαρινάκης «δίνει κανονικά το «παρών» και βρίσκεται πάντα στον «ναό» για να παρακολουθήσει τα ματς της ομάδας».

Οτι έστειλε μήνυμα «όλοι μια γροθιά για το νταμπλ» κι ότι δήλωσε ότι «ο Θρύλος θα συνεχίσει να σαρώνει τα πάντα». Ολα αυτά πάντα κατά τον κ. Εισαγγελέα «προμηνύουν διά παρόμοιων αξιόποινων πράξεων επιδίωξη στόχων προς παράνομο όφελος του ίδιου και της ΠΑΕ που είναι πρόεδρος». Η παρουσία του Β. Μαρινάκη στο γήπεδο, λοιπόν, «εγκυμονεί κίνδυνο τέλεσης απ' αυτόν νέων εγκλημάτων» και γι' αυτό προτείνεται η προφυλάκιση. Δεν είναι ανέκδοτο. Είναι η εισαγγελική πρόταση.

Πηγή: εφημερίδα Goal
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags